Az ellenzéki pártok reagáltak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új jelentéstervezetére, melyben 3-3,5 milliárd forintos büntetést helyeztek kilátásba számukra – írta meg a Telex.

"A Számvevőszék az elmúlt 13 évben a fideszes pártérdekek kiszolgálójává vált" – Kiakadt az ellenzék a többmilliárdos büntetésen

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ÁSZ szerint a 2022-es országgyűlési választás kampányában tiltott pártfinanszírozás történt. A jelentésük szerint Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit.

Az ellenzéki pártok a következőképpen reagáltak az ügyre:

MSZP

„Az Állami Számvevőszéktől egy részjelentés-tervezetet kaptunk. A benne szereplő állításokat és megállapításokat vizsgáljuk. Korábbi nyilatkozatainkat fenntartjuk, a Magyar Szocialista Párt betartotta a kampány során a jogszabályi előírásokat”

– írták meg.

DK

A Koalíció szintén csak vizsgálja az ügyet, szerintük: 

„Az ÁSZ-t nem tekintjük független és pártatlan állami intézménynek. A Számvevőszék az elmúlt 13 évben a fideszes pártérdekek kiszolgálójává vált, tevékenységének jelentős részében az ellenzéki pártok ellehetetlenítésére törekszik.”

Párbeszéd

„A 2022-es országgyűlési választási kampányban – ahogyan arról többször is nyilatkoztunk – semmilyen törvénybe ütköző támogatást nem fogadtunk el, éppen ezért abszurdnak tartjuk az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pártunkat is érintő büntetéstervezetét”

- jelentette ki Szabó Rebeka és Tordai Bence, a Pátbeszéd társelnökei.

Momentum

A Momentum kendőzetlen választ fogalmazott meg az ÁSZ tervezetével szemben:

„Már első pillantásra is zavaros és hiteltelen a tervezet és a belengetett bírság, és egyetlen célja van: ellehetetleníteni a Momentumot a 2024-es választások előtt. A Számvevőszék, amikor a Momentum gazdálkodását vizsgálta, mindent rendben talált, az említett források pedig Márki-Zay mozgalmához érkeztek. Javasoljuk az ÁSZ-nak, hogy nézzen szét a Fidesz, illetve a kormánypártokat közpénzből támogató és kiszolgáló Megafon és CÖF körül inkább. Addig, amíg a Fideszt és a Megafont nem büntetik meg, minden bírság hiteltelen.”

LMP és Jobbik

Az LMP vélemény nélkül csak arról nyilatkozott, hogy megkapták a tervezetet. A Jobbik még nem reagált a Telex megkeresésére.

Állami Számvevőszék

Windisch László, az ÁSZ elnöke úgy reagált az ügyre, hogy bár a pártok valóban megkapták a részjelentés tervezetét, az ÁSZ még nem hozott döntést az ügyben, hiszen jelenleg csak egy tervezetről van szó. Az elnök szerint a tiltott támogatás összegét csak később lehet meghatározni, például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálatának eredménye alapján, és a büntetés mértéke is ettől fog függni.

Forrás: Telex

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Hát ez van baszkikáim!
Az LNZk nem ismeri L az ÁSZ büntetésének jogosságát!!
Hát most itt tartunk!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Fenyöfa58
@jáger laszló: TE TÉNYLE G eggyb szupermeen vaggy ??? mikor aktiválod magad a munka alapuu ormányi társadalombaan???
namihami
Ez aztán a HÍR! Tényleg?!?!
Ez még a világsajtóban is az első oldalakra fog kerülni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.