Még mindig komoly pénzromlást vár a következő évre a lakosság az MNB szerint, a jegybanknál mégsem aggódnak emiatt.

Az emberek még nem hiszik, de tényleg lassulhat az infláció: Rég nem akart árat emelni ennyire kevés cég

Illusztráció: Pixabay.com

A magyar lakosság inflációs várakozásai egy éve vannak 10 százalék felett, az emberek pedig a legutóbbi, májusi felmérés szerint is 11,5 százalékos pénzromlásra számítanak a következő 12 hónapra – írja a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi Inflációs jelentése nyomán a Népszava. A lap szerint a lakosság ugyan jóval magasabb pénzromlást vár annál a 6 százalékos inflációnál, amivel a szakemberek számolnak, ez a jelek szerint mégsem aggasztja az MNB-t. Sőt, Virág Barnabás, az MNB alelnöke a friss inflációs jelentést bemutató sajtótájékoztatón arról beszélt:

Májusban a teljes fogyasztói kosár 40 százalékában már csökkentek az árak, vagyis nem csak az áremelkedés üteme lassult.

Egyértelműen és trendszerűen csökkennek a lakosság inflációs várakozásai a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérései szerint is – nyilatkozta a Népszavának Karsai Gábor, a kutatócég vezérigazgató-helyettese. A következő hónapok inflációs folyamatait nem is annyira a lakossági várakozások, hanem a sokkal inkább a cégek áremelési szándékai befolyásolják. Márpedig a GKI legfrissebb konjunktúra-felmérése szerint

Hét éve nem volt ilyen alacsony az áremelést tervező cégek aránya.

Forrás: Népszava
Fotó: Pixabay.com

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Menőmanó
Az MNB elnöke helyében én sem aggódnék, mert az a 2 ezer milliárd ami vesztesége van jelenleg az MNB-nek, az mind a családom meg a saját zsebemben lenne, és sz@rnék mindenre.
Menőmanó
@Maccska: A lipsik nem a propagandának hisznek, hanem a szemüknek. Egyre többet kell fizetni egyre kevesebb árúért.
Menőmanó
@verőce21: Aztán ezt miből számolta ki, ön talán matematikus?
namihami
@KisTehen: 12.04: Bocsáss meg, de mi a valóság? Az, hogy a hazai infláció még mindig 22% felett van? Mert ez valóban A tény! És mennyi az európai? Az MÁR 6,9%! Hát mi legyen vagy miért lenne akkora öröme a plebsnek? Mi oka lenne a kormányzati hallelulájak? A---még mindig---háromszoros inflációnak?
És most nem írok az olyan egyszerű dolgokról, mint pl a ""voltszocialista"" bérekről, amiknek a zöme már elhagyott minket! Ahogy a bérek, úgy az árak is---csak a két tétel iránya más!
namihami
...hallelulájak===...hallelujának oké?
Edebácsi
A lakossági pénztárcák kialakulása talán véget vethet az adóbevételek növelése iránti hajszának.
Az infláció elviszi a kisemberek pénzét, a növekvő adóbevételekből pedig egyre több csurran át felcsúti érdekeltségú bugyellárisokba. Ez a NER gazdasági mechanizmusa.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.