Még mindig komoly pénzromlást vár a következő évre a lakosság az MNB szerint, a jegybanknál mégsem aggódnak emiatt.

Az emberek még nem hiszik, de tényleg lassulhat az infláció: Rég nem akart árat emelni ennyire kevés cég

Illusztráció: Pixabay.com

A magyar lakosság inflációs várakozásai egy éve vannak 10 százalék felett, az emberek pedig a legutóbbi, májusi felmérés szerint is 11,5 százalékos pénzromlásra számítanak a következő 12 hónapra – írja a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi Inflációs jelentése nyomán a Népszava. A lap szerint a lakosság ugyan jóval magasabb pénzromlást vár annál a 6 százalékos inflációnál, amivel a szakemberek számolnak, ez a jelek szerint mégsem aggasztja az MNB-t. Sőt, Virág Barnabás, az MNB alelnöke a friss inflációs jelentést bemutató sajtótájékoztatón arról beszélt:

Májusban a teljes fogyasztói kosár 40 százalékában már csökkentek az árak, vagyis nem csak az áremelkedés üteme lassult.

Egyértelműen és trendszerűen csökkennek a lakosság inflációs várakozásai a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérései szerint is – nyilatkozta a Népszavának Karsai Gábor, a kutatócég vezérigazgató-helyettese. A következő hónapok inflációs folyamatait nem is annyira a lakossági várakozások, hanem a sokkal inkább a cégek áremelési szándékai befolyásolják. Márpedig a GKI legfrissebb konjunktúra-felmérése szerint

Hét éve nem volt ilyen alacsony az áremelést tervező cégek aránya.

Forrás: Népszava
Fotó: Pixabay.com

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
drrotf
Nem aggódik az MNB az infláció növekedés miatt!Én sem aggódnék ha nem járnék a boltokba , a piacra vásárolni!Ha ez előfordulhatna, megtörténhetne az életembe, akkor oda se bagóznék az árak emelkedésére!De így sajnos nem az MNB várakozásainak hiszek hanem az eladóknak a boltokban és a piacon, akik biztosan nem beszélték meg ezt az ügyet Matolcsyval, és tesznek rá, hogy ő mit gondol az infláció mozgásáról!Vagy ha mégis csökken az infláció akkor szóljon már valaki, mondjuk Orbán Viktor , a fő szónok,a boltosoknak ,a piaci árusoknak i, hogy"Hé! Emberek !Már másfelé mozognak az árak!Lefelé!Hát vegyétek már észre, és csináljátok azt amit az MNB elnöke érzékel, csökkentsétek az árakat!" És ha ezek után kimegyek a piacra és nem kétezer forint lesz a zöldbab kilója, hanem 800 forint akkor majd hiszek az MNB előrejelzésében, de amíg ezt nem látom addig kételkedni fogok , minimum.
Yoda69
Az ev elso feleben 500 millarddal csokkent az AFA bevetel, az elozo evihez kepest. Ez boduletes forgalom csokkenezt jelez. Az emberek alig vasarolnak. Ha a cegek tovabb emelnenek az araikon az meg tovabbi forgalom csokkenes eredmenyezne. Mar igy is nalunk a legmagasabbak az arak a regioban. Olcsobb a kornyezo orszagokba jarni bevasarolni, azoknak akik hatarkozelben laknak.
izéke
@KisTehen: eredj vissza az ólba ahonnan kimásztál te szerencsétlen barom
jáger laszló
Már szinte mindent ingyen adnak,kivéve amit nem!Ez aztán az örömhír így június végén!!
csak ennyi
barátilag
J,L..
izéke
@KisTehen: bú bú bú boci szomorú...
verőce21
Mo.-on csak akkor lenne mostanában áremelés, ha a kormány meggondolatlanul csökkentené az ÁFA-t...! Akkor brutális, 20-22% áremelkedés lenne hirtelen...!
simmering73
"Eltelt az év fele és még mindig 20 százalék fölötti mértékről beszélünk. Annak, hogy ez tíz százalék alá tudjon menni az év végére, én szerintem nagyon kevés az esélye. Hogy csökkenni fog, abban biztosak lehetünk. Az, hogy el fogja tudni érni a 10 százalék alatti mértéket, biztos, de hogy ezt nem egy éven belül, vagy nem ebben az évben, az is valószínű. A mi kutatásainkban érkezett visszajelzések is ezt támasztják alá. A cégvezetők jelentős része szerint nem lesz lehetséges az infláció tíz százalék alá csökkentése, de a vállalkozások vezetői is egyre inkább úgy vélik, hogy két éven belül ez már reális esély."
www.penzcentrum.hu/vallalkozas/20230627/itt-az-elemzok-aggaszto-joslata-nem-sok-esely-van-ra-hogy-10-ala-menjen-az-inflacio-iden-1138426
Menőmanó
Az MNB elnöke helyében én sem aggódnék, mert az a 2 ezer milliárd ami vesztesége van jelenleg az MNB-nek, az mind a családom meg a saját zsebemben lenne, és sz@rnék mindenre.
Menőmanó
@Maccska: A lipsik nem a propagandának hisznek, hanem a szemüknek. Egyre többet kell fizetni egyre kevesebb árúért.
Menőmanó
@verőce21: Aztán ezt miből számolta ki, ön talán matematikus?
namihami
@KisTehen: 12.04: Bocsáss meg, de mi a valóság? Az, hogy a hazai infláció még mindig 22% felett van? Mert ez valóban A tény! És mennyi az európai? Az MÁR 6,9%! Hát mi legyen vagy miért lenne akkora öröme a plebsnek? Mi oka lenne a kormányzati hallelulájak? A---még mindig---háromszoros inflációnak?
És most nem írok az olyan egyszerű dolgokról, mint pl a ""voltszocialista"" bérekről, amiknek a zöme már elhagyott minket! Ahogy a bérek, úgy az árak is---csak a két tétel iránya más!
namihami
...hallelulájak===...hallelujának oké?
Edebácsi
A lakossági pénztárcák kialakulása talán véget vethet az adóbevételek növelése iránti hajszának.
Az infláció elviszi a kisemberek pénzét, a növekvő adóbevételekből pedig egyre több csurran át felcsúti érdekeltségú bugyellárisokba. Ez a NER gazdasági mechanizmusa.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.