Számos változás élesedik 2023. július 1-jén, most megmutatjuk a legfontosabbakat.

Drasztikusan változott mától az életünk: ezekről feltétlenül tudnod kell!
Kép: Pixabay

Hivatalosan is elérkeztünk a 2023-as év feléhez, számos változást ehhez a dátumhoz igazítanak a törvényhozók – írja a Pénzcentrum.

Szigorodnak a hitelekre vonatkozó hitelfedezeti és jövedelem terhelési szabályok

A 2023. május 11-i Magyar Közlönyben megjelent MNB rendelet alapján a hitelfelvevőkre júliustól szigorúbb jövedelmi szabályok vonatkoznak majd, vagyis változik az úgynevezett JTM szabály (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató).

Áramárplafon

Mától él a gazdaságvédelmi akcióterv részeként bejelentett áramárplafon. A kormány július elsejétől érvényes intézkedése csökkenti a korábban magas szinten rögzített árú szerződéseik miatt hátrányt szenvedő vállalkozások rezsiterheit.

Megszűnik a pótjegy és országbérlettel is lehet utazni az IC-ken

Július 1-jétől a MÁV-START és a GYSEV járatain megszűnnek az IC-pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek, a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek a vasúti távolsági közlekedésben.

Tovább drágulhatnak az élelmiszerek Magyarországon

Az uniós irányelv alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetésre került az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, az EPR. Ennek célja, hogy orvosolja többek között az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémákat, azonban a rendszer megjelenése jelentős áremelkedéssel járhat a szakértők szerint.

1000-es számla

A kormány a Magyar Közlönyben megjelent rendeletében a jelenlegi 3000 forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját. A fix havidíj összegének elvi maximuma mostantól viszont 0,5 százalék, tehát harmadával csökken az alapszámlák maximális alapdíja. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 3000 forintról 1000 forintra módosul a maximális díjtétel. A változás a rendelet megjelenését követő negyedik hónaptól lép hatályba, azaz július elsejétől élvezhetjük az alacsonyabb díjtételek által teremtett könnyebbséget.

Készpénzt a boltból

Megnyílik július 1-jével a lehetőség a vásárlással egybekötött készpénzfelvételre, amely havonta legfeljebb két alkalommal, 40 ezer forintot összességében meg nem haladó mértékben teszi lehetővé, hogy a vásárlók készpénzhez juthassanak

Indul az Árfigyelő

A megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítása érdekében 2023. június 1-jén elindult a kötelező akciózás a kiskereskedelmi üzletekben. 2023. július 1-jén pedig online árfigyelő rendszer indul, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal működtet, és hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztók tudatosabb döntéseket hozzanak vásárláskor, a boltok pedig versenyezzenek a vásárlókért. 

De változnak még az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások megállapításának szabályai, és a befektetéseket még jobban megadóztatják. Komoly változások élesednek a diákhiteleknél, valamint drágul a buszozás is. Ezekről és az egészségügyi változásokról a Pénzcentrum cikkében olvashatnak bővebben.

Forrás: Pénzcentrum

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Ez nálam nem sok mindent befolyásol!!
Szinte semmit!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
tothjani
Az árfigyelő egy rossz vicc.
Ezekből az Áram ára érinti a vállalkozókat.
Aki pedig 3000 forintot fizet egy alap bankszámláért az tudatlan és ennek az árát fizette meg, különben az 1000 forint is sok.
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
human
"Indul az Árfigyelő"

Csinálhatnának mellé egy "Kapható figyelő" szolgáltatást is. Mert mikor bemegyek a boltba azt látom, hogy az egyetlen árcsökkentett tejfölnek hült helye van.
Pálinkás Pál
az össze zöldet is orbánék mellé, a lámpav...
ómió
@Emmersson71: Aberró! Ha szopod, így promózod őket!?
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
ómió
@Emmersson71: Aberró! Szopiszüneten vagy!?
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
ómió
@Emmersson71: Aberró! Még mindig a szopiszünet!?
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
ómió
@Emmersson71: Aberró! Mindkettőnek "alultápláltja" vagy!?
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.