Magyarország mindaddig nem járul hozzá az ukrajnai fegyverszállítás semmilyen további európai uniós finanszírozásához, amíg Kijev le nem veszi az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról – szögezte le kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó nagyon kiakadt: "Tényleg néha az az érzésünk van, hogy szórakoznak velünk" – videó
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-jordán gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtóértekezleten kérdésekre válaszolva felháborítónak, elfogadhatatlannak és botrányosnak minősítette, hogy az ukrán hatóságok hazug és nevetséges indokokból felvették ezen jegyzékbe a legnagyobb magyar bankot, ahol nagyjából hárommillió ember vezeti a számláját.

Tényleg néha az az érzésünk van, hogy szórakoznak velünk, ezt csak azért nem mondjuk gyakrabban, mert háború zajlik a szomszédban, s az ilyen helyzetben az ember megválogatja azokat a kifejezéseket, amelyeket használ

- mondta.

De az, hogy mindent megteszünk azért, hogy az ukrán embereknek segítsünk, hogy a magyar emberek fizetik egy olyan háborúnak az árát, amihez semmi közük nincsen, ehhez képest a reakció az, hogy a legnagyobb magyar bankot felteszik egy ilyen szégyenlistára, ez több a soknál

- vélekedett.

Szijjártó Péter az OTP listázása melletti ukrán érvek kapcsán leszögezte: nem tudja, hogy ezeken sírni kellene inkább vagy nevetni.

Szívesen nevetnénk, mert ezek nevetséges dolgok, amiket felhoznak, de mivel a helyzet súlyos, ezért inkább szörnyülködünk

- húzta alá.

Úgyhogy az álláspontunk világos: amíg az OTP-t nem veszik le erről a listáról, addig Magyarország nem fog hozzájárulni semmilyen további európai uniós finanszírozáshoz az ukrajnai fegyverszállítások tekintetében

- tudatta.

Nemcsak ahhoz az 500 millió euróhoz nem fogunk hozzájárulni, amit jelenleg megállítottunk, hanem jobb, ha nem is jönnek semmilyen előterjesztéssel további fegyverszállítások finanszírozására

- tette hozzá.

A miniszter a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjával kapcsolatban kiemelte, hogy az erről szóló döntés teljes egészében az országgyűlési képviselők kezében van, a kormány készen áll, hiszen rég benyújtotta az előterjesztést.

Közölte, hogy az utóbbi napokban többször is konzultált a török kollégájával, és a kommunikáció ezután is szoros lesz, mivel Ankara egyeztetni fog Svédországgal és a NATO-val is.

Amennyiben elmozdulás történik, akkor természetesen az ígéretünket, miszerint Magyarország nem fog késleltetni egyetlen országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani

- mondta.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gina
Aki itt szótrakozik az EU val az ti vagytok undoritó és primitiv fidesz csöcselék
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gina
Aki itt szótrakozik az EU val az ti vagytok undoritó és primitiv fidesz csöcselék
namihami
Nemzetközi bankbojkott ellenére jön egy kis picsafüst (bocs) OTP és beleáll az orosz bankéletbe! Mindenféle nemzetközi banki tiltás ellenére!
Jön Hisztipeti és ""fel van háborodva"", hogy mégis érvényt akarnak a nemzetközi bojkottnak szerezni! Mit képzel vajon a nemzetközi bankvilág, ha a Mi Ptink azt mondja, hogy: ""MÉGIS""? Tudják ezek a bankárok, hogy hol a helyük?!?! Hogy mit mondhatnak vagy csinálhatnak?!?! A Petivel szemben?!?!
Nnnnaaaaa...
justhpeter
Ugatérozik a söpredék Toporzékmanója.
namihami
@KisTehen: 17.30: Itt a nemzetközi(!!) bankéletről, átutalásokról, devizamozgásról van szó! A konvertibilis valuta hiánya és hozzá nem juthatása a gazdasági élet egyik, fő lassítóereje! Ezért fizettet velünk a piaci árnál magasabb gáz- és olajárat és azt is devizában! Lassan csak tőlünk és a nagyszláv haverjai fizetnek neki devizában! Még az tartja fenn a víz felett ezt a szektort!
Az, hogy egy hamburgercég vagy üdítőgyártó még ott van? Nem tétel!
izéke
Egy,eddig azt kiabálták,hogy nem engedik,hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát. Most mégis kijelenti miszerint de bizony,a magyar emberek fizetik meg,akkor most mégis engedték??? """De az, hogy mindent megteszünk azért, hogy az ukrán embereknek segítsünk, hogy a magyar emberek fizetik egy olyan háborúnak az árát, amihez semmi közük nincsen, """ Akkor most hazudik,vagy előtte. Kettő,eddig határozottan cafolták mindig mikor a svéd csatlakozás bojkottálása miatt összemosták őket erdogánékkal,aztan itt mondja fehéren feketén :"""Közölte, hogy az utóbbi napokban többször is konzultált a török kollégájával, és a kommunikáció ezután is szoros lesz, mivel Ankara egyeztetni fog Svédországgal és a NATO-val is.

Amennyiben elmozdulás történik, akkor természetesen az ígéretünket, miszerint Magyarország nem fog késleltetni egyetlen országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani"""
namihami
@Maccska: 17.43: Hasznom semmi, károm annál inkább! Az OTP-hez (vagy bármelyik más bankhoz érkező fizetésedre, nyugdíjadra kapsz 08-1,2% kamatot---függetlenül, hogy ők használják), de ha átutalsz vagy pláne kivenni szeretnél, akkor vagyonokat vonnak le kezelési költség címen! Ezeknek a pénzeknek jórésze éppen az állami kasszát gyarapítja! Az OTP pénze pedig azt a kormányt gazdagítja, amelyik a fenti üzleteket is köti!
Az ukránokról pedig csak annyit, hogy a koromnál fogva volt szerencsém ""várni az orosz fennhatóság alatt álló ország aranytojást tojó tyúkját"" jópár esztendeig! Nekem már nem lényeges, de nem szeretném, ha a gyerekeim, unokám ismét a tyúk se..ét kéne, hogy lesse! Mert a mostani kormány erősen arrafelé kormányozza ISMÉT at ország szekerét!
namihami
@KisTehen: 17.44: Az is!
17.48: Az oroszok hiába kérik bármibe, ha a nemzetközi előírások devizában írják elő, akkor abban kell fizetni! És, ha mi abban kell, hogy fizessünk, akkor orosz testvéreink azt kapnak (devizát) ami éppen nincs nekik! Tudod, ez a kút és kávája esete a sz@rral!
namihami
@KisTehen: 17.57: Mert volt 12 évünk a leválásra: Miként a környező, nem tengerparttal rendelkező országoknak is és mégis megoldották! Valahogy ott ragadtunk a Putyin popójában! Kinek köszönhetjük?!?!
namihami
@KisTehen: Hol láttál te pl Ausztriában vagy a németeknél lignites vagy szenes fűtést? Persze, most nem az Atlanti óceán parti Ausztriáról beszélek...
Revans
@durbincs:aranyeresre tolt seggét naponta közszemlére teszi főköcsög?:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.