Rendkívüli megszorításokra készülhet a kormány. A családi pótlék, az anyasági támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a babaváró támogatások, és különböző lakástámogatások, valamint a különböző szja-kedvezmények is terítékre kerülhetnek.

Kedd este olyan határozat jelent meg a Magyar Közlönyben, ami arra utal, hogy a kormány nagyszabású megtakarítási programot készít elő. A tervezet a közkiadások felülvizsgálatára készül, méghozzá egy új, a Pénzügyminisztériumból koordinált munkacsoport, a Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoport vezetésével - számolt be a Portfolio.

A feladat a költségvetés legfontosabb kiadási területeinek áttekintése, különös tekintettel az egészségügy, a családtámogatás, a lakhatás, az oktatás és a nagy beruházások mentén felmerülő kiadásokra.

Olyan brutális megszorításokra készülhet az Orbán-kormány, ami sokaknak fájhat

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Nagy István agrárminiszter, Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Varga Judit igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (hátul, takarásban), Varga Mihály pénzügyminiszter, Farkas Ciprián soproni polgármester (Fidesz), Lázár János építési és közlekedési miniszter, Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (hátul, takarásban), Pintér Sándor belügyminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára (b-j) a háromnapos stratégiai kormányülés második napján Sopronban 2023. február 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Portfolio is kiemeli, hogy családbarát kormány ide vagy oda,

nincs tabutéma: az anyasági támogatás, a családi pótlék, a nagycsaládosok kedvezményei, a babaváró- és lakásprogramok is terítékre kerülnek, és az szja-kedvezmények is.A határozat 15 pontban határozza meg a feladatokat, amiket Varga Mihály pénzügyminiszternek kell majd felügyelnie.

Egyértelmű és számszerűsített célokat is meghatározott a kormány a 2023-as kiadásokat érintően:

-  Az egészségügy területén a felülvizsgálat célja 2023-ban "az egészségügyi közkiadások szerkezetének és azok szakpolitikai célokhoz való igazodásának áttekintése, és a felülvizsgálat eredménye alapján javaslatok megfogalmazása a hatékonyabb forrásallokációra".

- Az egészségügyi kiadások felülvizsgálatával az egyes kiadási részterületeken legalább 3% megtakarítás a cél és ehhez kapcsolódóan hatékonyságnövekedési tartalék elérése és átcsoportosítási lehetőség feltárása a magasabb egészségnyereséggel járó kiadási területek irányába, az aktuális szakpolitikai célok figyelembevételével.

- Cél továbbá a visegrádi országokkal történt összevetést követően javaslatok megfogalmazása egyes népegészségügyi indikátorok értékeinek hosszabb távú javítása érdekében.

- A család- és lakhatási támogatásokkal kapcsolatos közkiadások, továbbá a kapcsolódó adókedvezmények szerkezetének és azok szakpolitikai célokhoz való igazodásának áttekintése, és a felülvizsgálat eredménye alapján javaslatok megfogalmazása a hatékonyabb forrásallokációra.

- A család- és lakhatási támogatásokkal kapcsolatos egyes kiadási részterületeken legalább 3% megtakarítás és ehhez kapcsolódóan hatékonyságnövekedési tartalék elérése, a felülvizsgálat eredményeitől függően egyes támogatási formák célzottabbá tétele, a költségvetési források prioritást élvező területek irányába történő átcsoportosítási lehetőségének feltárása az aktuális szakpolitikai célok figyelembevételével, mely célok a magyarországi demográfiai folyamatok kedvező irányba terelése, a családalapítás ösztönzése, a termékenységi arányszám növelése, a családok anyagi biztonságának erősítése, a munka és a családi élet jobb összeegyeztethetősége, valamint a hosszú távon kiszámíthatócsaládpolitika.

A határozat 15 pontban határozza meg a feladatokat, amiket Varga Mihály pénzügyminiszternek kell majd felügyelnie.

Vargának és csapatának idén év végéig felül kell vizsgálni az egészségügyre, a családtámogatásra és lakhatásra fordított kiadásokat és kapcsolódó adókedvezményeket.

A munkacsoportnak ezt az „adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékéig kell megtennie”.

Jövő év végéig felül kell vizsgálniuk az oktatásra és az állami beruházásra fordított kiadásokat is „az adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékig”.

A Portfolio szerint a tervezet azt sugallja, hogy hosszútávú projektre készül a kormány, és mostantól minden évben felülvizsgálja ezeket a kiadási tételeket az egyes területeken illetékes miniszterek bevonásával.

Pozitívumként értékelik ugyanakkor, hogy „az állami költségvetés kiadási oldalán végre nem fűnyíróelv alapján tervez megtakarítást elérni a kormány, hanem a strukturális szempontok is felértékelődhetnek.”

A tervezet a konkrét kiadási területeket is felsorolja, amikhez hozzányúlhatnak. Az egészségügy területén ilyenek a különböző gyógyszertámogatások, gyógyászati segédeszköz támogatások, családtámogatás területén pedig szinte minden, anyasági támogatástól lakhatási támogatáson át a családi pótlékig, gyermeknevelési támogatásig, babaváró- és lakástámogatásig.

Felülvizsgálhatják a személyi jövedelemadó, a családi adóalap-kedvezmény, és első házasok kedvezményeit, a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességét; valamint a 30 év alatti édesanyák szja-mentességét is.

Forrás: Portfolio, 444

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
A csútkány torkát kéne már megszorítani!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
percsi
@Peller Anikó: Ne foglalkozz vele, ez is a mi pénzünket szívja!
Ha nem ezt tenné, akkor dolgoznia kellene, amit nem szeret!
Peller Anikó
@sgl: Ok, te nem románozol, te ellenzékizel. Ezerszer és ezerszer. Úgy gyalázod az ellenzéket hogy a fidesz sem tehetné különbül. Bülbül.

Mert van benne igazság, kétségtelen. De te kampányolsz ellenük. Nincs másik ellenzékünk, csak ez az egy. Ez az egy konglomerátum, ami nem valami ütőképes. De csinálj jobbat.
Revans
@durbincs:mocskos büdös pofáját és segglukát tartogassa a szakállas pöcsös nőknek ők még igényt tartanak magára kopasz buzeráns!:))
jáger laszló
Én már mindenre felkészültem,!!
Egem semmiféke +lepetés nem fog érmi!!
Jobb félni,mint +ijedni!!csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
@sgl: tegnap, 18:31 ♦ A (többgenerációs) román kolostorgeci nem csak a románokra sértő elsősorban, hanem a magyarokra, akiknek már régen le kellett volna váltani, mert náluk nem húzta volna ennyi ideig. A románok üzenik náluk már Orbán rég lógna!
twitter.com/janos_hary/status/1666410807368855553/photo/1
izéke
A tökeit kelle beszoritani egy satuba,mindjárt dalolna,hogy hová lett a pénz...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.