Az elmúlt tanévben kevesebb mint kétezer fiatal pedagógus állt munkába, miközben a nyugdíjba menők száma az ötezret is meghaladhatja idén. Az oktatáskutató szerint tragikus a helyzet.

Ijesztő számok: mostantól rohamosan fogyni fognak a tanárok

A helyzet egyre tragikusabb a felelősök semmit nem tesznek. Forrás: Pixabay

Az Oktatási Hivatal szerint összesen 1884 volt az újonnan belépő pedagógusok száma a köznevelésben a 2022/2023-as tanévben. A pályára lépők száma töredéke volt azoknak, akik korábban elkezdték a pedagógusképzést – írja a Népszava.

A pedagógusok felsőoktatási képzése öt év, a tavaly diplomázó és munkába álló pedagógusok többsége 2017-ben kezdhette meg tanulmányait. A felvi.hu adatai szerint 2017-ben az általános felvételi eljárásban még összesen 18 183-an jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 9091 hallgatót vettek fel

- írja a Forbes.

A jelentkezők alig több mint 10 százalékából, a képzést elkezdőknek pedig kevesebb mint 21 százalékából lett végül a köznevelésben elhelyezkedő pedagógus.

Nahalka István oktatáskutató szerint a hivatásukat az elmúlt tanévben elkezdő pedagógusok száma „kifejezetten tragikus”, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a pályakezdők egy része már az első éveket követően, a gyakornoki idő lejárta után pályaelhagyó lesz.

Idén várhatóan 4939 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt és ebben nincsenek benne azok, akik a nők 40 éves korkedvezményével mennek nyugdíjba – vagyis a tényleges nyugdíjba vonulók száma az ötezret is meghaladja majd.

Forrás: Népszava, Forbes
Fotó: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
shikariknak,macsskáknak,kis teheneknek,namelyeknek...stb, nincs szükségük pedagógusokra, nekik elég az 0rbáni ige!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.