Magyarországon nő a munkanélküliség, van olyan megye, ahol közel kilenc százalék a ráta.

Súlyos munkanélküliség alakulhat ki több magyar megyében

Több megyében is jelentős létszámnövekedés várható. Forrás: Pixabay

2023 első negyedévében a megyék nagyobb részében emelkedett vagy alig változott a munkanélküliség az előző év azonos időszakához képest, írja a Központi Statisztikai Hivatal kiadványa alapján a Portfolió.

A legnagyobb a növekedés Bács-Kiskun megyében, ahol 2 százalékponttal emelkedett a ráta. 1,5 százalékpontos csökkenés mutatkozott ugyanakkor a hagyományosan magas munkanélküliséggel jellemezhető Szabolcs-Szatmár-Beregben, ám ez javuló foglalkoztatottsággal párosult.

A legmagasabb munkanélküliség továbbra is Nógrádban volt, 8,7%-os rátával.

Szabolcsban 8%-os a munkanélküliség, amelytől alig maradt el Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy, egyaránt 7,8%-os értékekkel.

A fejlettebb országrészeken továbbra is 2%-os, illetve ez alatti a munkanélküliségi ráta, így ezeken a területeken érdemi munkaerőhiány jellemző.

A munkanélküliek száma országosan 199 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1% volt a 15–74 évesek körében. A munkanélküliek létszáma 18 ezer fővel, a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal emelkedett 2022 azonos időszakához képest.

Forrás: Portfolió
Fotó: Pixabay

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
az aksis vendégmunkás ötleteik,még jobban kibaxnak a magyarokkal,hiszen nem nekik teremtettek munkahelyeket,persze ezt 0rbán már régóta nem fogja föl, ö így harcol...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Nem a magyar dolgozóknak kellene munkásszállást biztosítani a vendégmunkások helyett? Valamikor ez egész jól működött!
ómió
Akkor, ezért nem akarnak az efftársak termelőberuházást!?
namihami
@ómió: 10.49: Csak ezzel a termelőberuházással éppen az a gond, hogy a hazai munkaerő elől veszi el a helyet! Ahogy az ugyanilyen beruházás miatt kell a hazai beteg gyerekeket az évtizede megszokott Velence tavi hotelből azért kitenni, mert a távolkeletieknek kell a szállás! És azok a gyerekek a konduktorokkal egyetemben, nem passzió vagy nyaralás okán lennének ott!
ómió
@namihami: Termelőberuházás "a hazai munkaerő elől veszi el a helyet"!? Gondold végig! Ez így k..va nagy baromság!
namihami
@ómió: 09.38: Egy termelőberuházás (mint pl egy gyár felépítése) elsősorban a hazai építőipari kapacitás lekötésével kellene, hogy járjon! Nem azokkal a filippinókkal, akik még pluszban a beteg gyerekek gyógyulását is akadályozzák!
Az oké, hogy bizonyos, nagyon célirányos építési rész(!!)feladatokat esetleg kinti vezetők irányítanak! De ez csak az irányításra és nem az effektív építési munkára kell, hogy vonatkozzon! Az a hazai munkás és kereső dolga!
ómió
@namihami: Filippínók a munkásai lesznek, ha már működik! Mert nincs elég magyar munkaerő! Túl "magas"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.