A közkedvelt Tiborcz István és a fideszes korszakban a tíz leggazdagabb magyar vállalkozó közé katapultált Jellinek Dániel cégbirodalmainak pénzárama között szinte hajszálpontos egyezést találtak a szakértők.

Újabb magyar multimilliárdos bukott le azzal, hogy csak Orbánék strómanja

Jellinek Dániel egyszerűen szeret Tiborczcal biznicelgetni. Forrás: Indotek

„Jellinek vagyonát” legutóbb 276 milliárd forintra becsülték. Előszeretettel bizniszel az állammal, és Orbán Viktor vejével is. Arra eddig nem volt bizonyíték, hogy a hagyományos üzleti kapcsolatnál szorosabb a pénzügyi viszony a két milliárdos között – írja a G7.

Tiborcz központi cége, a BDPST Zrt. évek óta óriási osztalékbevételeket könyvel, de ennek eredetéről eddig nem számolt be. 27 milliárd forintot említ a G7, azzal, hogy ez Tiborcz becsült vagyonának durván fele-harmada lehet. Most találtak egy cégdokumentumot, ami arra utal, hogy a pénz forrása végeredményben Jellinek egyik cégének profitja lehet, egy országosan nem ismert pécsi ingatlanvállalkozás közbeiktatásával. Közvetlen bizonyíték nincs, de csendestársakra utaló nyomok bőven akadnak a cikk szerint, és a számok is egyeznek az osztalékláncban.

A Gellért Szálló BDPST-nek történő eladása kapcsán vetette fel lapunk az év elején, hogy úgy fest, Jellinek Dániel a Geraldton Invest Zrt. nevű cégében nincs egyedül, de a hivatalos cégpapírokból nem derült ki a részvényes társ kiléte. Szavazatelsőbbségi részvény bukkant fel a cégpapírokban, ami minimális tulajdonrészt jelent, viszont a mindenkori osztalék 99 százalékára jogosította a tulajdonosát. Ennek a felállásnak pedig nincs értelme, ha csak egyetlen tulajdonosa van a cégnek.

Jellinek akkor azt válaszolta a csendestárs kilétét feszegető a kérdésünkre, hogy

Nincs összeesküvés, nincs semmi különös a Geraldton részvényesi struktúrájában, a csoport több holdingcége hasonlóképpen épül fel, vannak bennük elsőbbségi részvények, ennek azonban családi okai vannak, és a részvényesek kizárólag a családom tagjai. A részletek a privát szférához tartoznak.

Ez akkor vetődött fel, amikor bő három év várakozás után a Gellért Szálló a miniszterelnök vejének ingatlanos cégénél landolt. A BDPST Zrt. Jellinektől vette meg a patinás fővárosi szállodát, pontosabban a Geraldton Invest Zrt. holdingcéget. Megkérdeztük Jellinektől, hogy eleve Tiborcz Istvánnak vagy – ahogy annak idején a pletyka szólt – a turisztikai területen jelentős befolyással bíró Orbán Ráhelnek vette-e meg a Gellért Szállót még 2019-ben, de ő azt közölte, szó sincs frontolásról, azért adta el a hotelt, mert túl sokba került volna a felújítás, és Tiborcz ajánlotta a legtöbbet a szállodáért.

A G7 a szálakat most egy pécsi ingatlanos vállalkozóig, Hornung Áronig göngyölítette. Hornung alapította a Fagales Zrt. nevű céget, amely ontja a pénzt: két évvel a cég alapítása után, 2019 áprilisában közel 5,4 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött, a következő bő három évben pedig további 23,4 milliárd forintot fizetett ki, a pénz forrása pedig a lap szerint a Geraldton lehetett. Ezt azon az alapon állítja a G7, hogy a Geraldton 2021-es éves jelentésébe bekerült egy, a Fagalesnek kifizetett 4,96 milliárd forint osztalékelőleg, továbbá szinte forintra megegyeznek a Geraldton által kifizetett és a Fagalesbe beérkező osztalékok. 2019 áprilisában a Geraldton 5,4 milliárd forint osztalékról döntött, a következő három évben pedig ezt további 23,6 milliárd forintnyi kifizetés követte, szinte hajszálpontosan annyi, amennyi pénz ilyen formában Hornung Áron cégéhez befolyt.

Ebből azt a következtetést vonja le a G7, hogy

a Geraldton-osztalék haszonélvezője nem Jellinek Dániel családja, hanem a Fagales Zrt., azaz Hornung Áron.

Hornung a gimnáziumi évei óta jó kapcsolatot ápol Tiborczcal. A BDPST-be folyó osztalék beérkezésének üteme „nagyon látványosan lekövette a Fagales Zrt. kifizetéseit”. A BDPST minden érintett évben a Fagales által kifizetett pénznek pontosan a 94,0975 százalékát kapta ilyen formában.

A cikk alapján azonban meglehet, hogy van még csendestárs a háttérben, a leadott hivatalos iratok szerint ugyan a Fagales egyetlen tulajdonosa Hornung Áron, de a NAV tényleges tulajdonosi nyilvántartása szerint Hornungnak csak 76 százalékos részesedése van a cégben. Így pedig már elképzelhető, hogy a Geraladtontól kapott, majd lényegében azonnal ki is fizetett pénz nagy része nem hozzá, hanem egy rejtőzködő tulajdonoshoz került. A Fagales Zrt. ugyanis – a Jellinek-céghez hasonlóan – már az alapításkor olyan elsőbbségi részvényeket bocsátott ki, amelyek tulajdonosa a teljes osztalék 99 százalékára jogosult.

A G7 a cikk elkészítése előtt Jellinek Dániellel személyesen találkozott, és írásban is elküldte kérdéseit, amire a milliárdos helyett már az ügyvédje válaszolt, a válaszok felhasználását pedig nem engedélyezték.

A BDPST Zrt. azt állítja, hogy a „törvényi előírásoknak megfelelően” készítette el az üzleti tevékenységéről szóló éves beszámolóját, az minden, a jogszabályokban előírt információt tartalmaz. Minden egyéb, a társaság gazdálkodására vonatkozó adat üzleti titok.

Az érintett cégeknek könyvelő iroda nevében annak többségi tulajdonosa, a három a cikkben említett vállalat beszámolóit is készítő könyvelő reagált a lap megkeresésére, de csak jogi lépéseket ígért, amint Hornung Áron is.

Forrás: G7, 24.hu
Fotó: Indotek

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Shikari: tibi maccska, azt csak te szoktad ,te elbutult ruszki zabigyerek! :)
ómió
Ennyi mindent meghazudtok, efftársak!?
namihami
A jelek szerint a ""szakértelem"" nem mindig bolsevista trükk! Néha NERista is lehet!
gina
A fidesz és ez a kotmány maga a becsület, rühes szemetek,
ómió
@m73: Szarkupac efftárs! Oszolj, a bárcáskurva anyádat!
Aki Én
@ómidióta: Micsoda meggyőző ellenérveid vannak megint...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.