Olyanok is magasabb gázszámlát kaphatnak az MVM-től, akik spóroltak, sokkoló meglepetést hozott a rezsicsökkentés.

Most mi lesz a fogyasztókkal? Átlagfogyasztás alatt is lehet piaci gázszámlát kapni, sokkoló meglepetést hozott a rezsicsökkentés

Illusztráció: Pixabay.com

Több olvasói jelzést kapott a 24.hu arról, hogy az átalánydíjasok az éves elszámolószámla után irdatlan összegű új havi részszámlákat kaptak gázfogyasztásuk után. A lap azt írja:

Azoknak is felszámíthatott az MVM versenypiaci árat, akik nem érték el az átlagfogyasztás szintjét az elmúlt egy évben.

A lap által megismételt történetekben közös, hogy a hidegzuhany az éves elszámolás után jött. A megszólalók jellemzően spóroltak, de hiába: alacsonyabb átalány után is magasabb számlákat kaptak. Volt, aki az átlagfogyasztást sem érte el, mégis jóval többet kell fizetnie az új részszámlákon, mint korábban, ráadásul piaci áron.

A lap az MVM internetes oldalán talált magyarázatot. Arra jutottak:

A jó hír az, hogy ha valaki nem akar sokat fizetni az elszámolószámla után, kérhet számlamódosítást. A rossz, hogy ennek később meglehet a böjtje.

A magasabb számla az MVM magyarázata szerint abból adódik, hogy ugyan átalányfizetéskor a két leolvasás között kiállított részszámlákban a várható éves fogyasztást egyenlő részletekre elosztva (naparányosan) számlázzák ki; az éves elszámolószámlában azonban már az adott felhasználási hely jelleggörbéjén alapul az elszámolás. Azaz súlyozzák az összfogyasztást, télen magasabb, nyáron alacsonyabb mennyiséget figyelembe véve.

A megterhelő egy vagy több részszámla elkerülésére a szolgáltató számlamódosítást javasol: az éves elszámolás és a július 31. közötti időszakra a részmennyiség lecsökkentését. De figyelmeztetnek, hogy ebben az esetben augusztus 1-jétől 5–10 százalékkal magasabb részmennyiség beállítására lesz szükség azért, hogy a július 31-étől az éves leolvasásig hátralévő időszak részszámláira egyenletesen el lehessen osztani a fennmaradó várható fogyasztást.

Forrás: 24.hu
Fotó: Pixabay.com

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Csak kerek egy kávét és remélem,hogy a hülyék továbbra is orbánra szavaznak majd és persze Brüsszelt okolják. Orbán ezután sem lesz semmi rossznak az oka,ő genetikailag csak jót képes adni. Vagy legalábbis ezt akarják elhitetni a sok pondróval. Csak így tovább,hulljon a férgese!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kapanyél
@szegfue: Ez csak akkor működik, ha augusztusban van az éves elszámolás.
szegfue
@Kapanyél: Nekem akkor van. Végre valamiben "szerencsém" van, ha ezt annak lehet nevezni...
kereső
@szegfue: Van egy nagy hazug csavar ebben. Én átalányos vagyok- az átalány fogyasztás mértékét a szolgáltató állapitotta meg, az előző év alapján- éés gondolom ez minden átalányosnál igy történt.Ez egy szerződés köztem, a fogyasztó-és a szolgáltató között- mely létre jött, hiszen mindketten elfogadtuk. Utólag-és visszamenőleg ez a szerződés nem módositható egyoldalúan, ha benne vagyok a szerződés megkötésekor érvényes kvótában. Az átalánynak meg azért az a neve-és tartalma, hogy az mindenkor ugyanannyi összegő, mértékű-és nem téritheti el semmiféle jelleg görbe, meg szorzószám a szolgáltató részésről- mert az akkor már nem átalány, hanem valamiféle katyvasz.
Kapanyél
@szegfue: Szóval nincs szerencséd, csak ha augusztusban van, de általában április, legalábbis felénk!
szegfue
@Kapanyél: Ne vedd már el ezt a kis "szerencsémet"!:)))
ómió
Na, ugye! Pedig az efftársak egységesen számláznák a "piacit"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok