Olyanok is magasabb gázszámlát kaphatnak az MVM-től, akik spóroltak, sokkoló meglepetést hozott a rezsicsökkentés.

Most mi lesz a fogyasztókkal? Átlagfogyasztás alatt is lehet piaci gázszámlát kapni, sokkoló meglepetést hozott a rezsicsökkentés

Illusztráció: Pixabay.com

Több olvasói jelzést kapott a 24.hu arról, hogy az átalánydíjasok az éves elszámolószámla után irdatlan összegű új havi részszámlákat kaptak gázfogyasztásuk után. A lap azt írja:

Azoknak is felszámíthatott az MVM versenypiaci árat, akik nem érték el az átlagfogyasztás szintjét az elmúlt egy évben.

A lap által megismételt történetekben közös, hogy a hidegzuhany az éves elszámolás után jött. A megszólalók jellemzően spóroltak, de hiába: alacsonyabb átalány után is magasabb számlákat kaptak. Volt, aki az átlagfogyasztást sem érte el, mégis jóval többet kell fizetnie az új részszámlákon, mint korábban, ráadásul piaci áron.

A lap az MVM internetes oldalán talált magyarázatot. Arra jutottak:

A jó hír az, hogy ha valaki nem akar sokat fizetni az elszámolószámla után, kérhet számlamódosítást. A rossz, hogy ennek később meglehet a böjtje.

A magasabb számla az MVM magyarázata szerint abból adódik, hogy ugyan átalányfizetéskor a két leolvasás között kiállított részszámlákban a várható éves fogyasztást egyenlő részletekre elosztva (naparányosan) számlázzák ki; az éves elszámolószámlában azonban már az adott felhasználási hely jelleggörbéjén alapul az elszámolás. Azaz súlyozzák az összfogyasztást, télen magasabb, nyáron alacsonyabb mennyiséget figyelembe véve.

A megterhelő egy vagy több részszámla elkerülésére a szolgáltató számlamódosítást javasol: az éves elszámolás és a július 31. közötti időszakra a részmennyiség lecsökkentését. De figyelmeztetnek, hogy ebben az esetben augusztus 1-jétől 5–10 százalékkal magasabb részmennyiség beállítására lesz szükség azért, hogy a július 31-étől az éves leolvasásig hátralévő időszak részszámláira egyenletesen el lehessen osztani a fennmaradó várható fogyasztást.

Forrás: 24.hu
Fotó: Pixabay.com

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Csak kerek egy kávét és remélem,hogy a hülyék továbbra is orbánra szavaznak majd és persze Brüsszelt okolják. Orbán ezután sem lesz semmi rossznak az oka,ő genetikailag csak jót képes adni. Vagy legalábbis ezt akarják elhitetni a sok pondróval. Csak így tovább,hulljon a férgese!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Csak kerek egy kávét és remélem,hogy a hülyék továbbra is orbánra szavaznak majd és persze Brüsszelt okolják. Orbán ezután sem lesz semmi rossznak az oka,ő genetikailag csak jót képes adni. Vagy legalábbis ezt akarják elhitetni a sok pondróval. Csak így tovább,hulljon a férgese!
Péter2
A kormánypropagandának , hazugságoknak , aljasságoknak felültetett szavazók, most is a saját kárukon tanulnak ! Lesz még több precedens is , lehet gondolkodni a legközelebbi választásokig !
Kapanyél
Nem volt bekapcsolva a gázunk: 300e!!! Már korrigálták, de azért be kellett fizetni!!! Fasza kis rezsicsökkentés!!!
Yeromos
Rezsi csökkentés orbán módra a világpiacon már a háború előtti szintett közelíti az energia ár nálunk kb a nyolcszorosát kell fizetni. Támogatni kell az orosz háborút az elvtársaknak.
Yeromos
@Maccska: Te idióta a hatósági ár csak a háztartási fogyasztás egy részére vonatkozik. A vállalkozásokra nem, nem tünt fel a világbajnoki orbáni infláció, ebben nagyon nagy szerepet játszik az energei ár ami szintén hazánkban az egyik legmegassabb európába.
Yeromos
@Maccska: jövedelmek tekintetében meg csak bulgáriát előzzük meg, ez is tény.
kereső
Ezek szerint az MVM-et is elérte az "újfideSSnyelv" Módoitották az "átalány" fogalmát- súlyoznak, szoroznak- igy aztán az "átalány" elvesziti átalány jellegét.
Yoda69
A rezsicsokkentes az evtized legnagyobb atverese. Hab a tortan, hogy O1G ugy verte at az 1 biteseket, hogy azok meg tapsolnak is hozza.
Péter2
@Maccska: Ez az igazi kommun , az állam nem fizet ki senki helyett semmit , mert aki elhiszi az még a futóbolondnál is nagyobb balek, sőt idióta ! Az állam a rezsirizsára kifizetett pénzeket az emberektől visszaszedik valamilyen termék utáni adó , áremelés formájában , még az is fizeti a rezsirizsa árát, aki nem részesül benne , és szép számmal vannak ilyenek főleg faluhelyen ez ám az igazi kommunizmus !
CsipkeRózsa
Emlékszem, Orbán egy akkori híradóban azt mondta, aki az éves keretet betartja, kedvezményes áron kapja, éves elszámolásnál. Ezt éppen egy havi bontásra való kérdésre válaszolta.
Yoda69
@Philip Marlowe: Pedig birka az nep amelyik ezt a verszivo NER-t megturi a nyakan.
szegfue
@Kapanyél: 12:31 Hasonló a helyzet a villannyal is! Egy 6 lakásos t.ház havonta diktálja a fogyasztást, amit most "felülirt" a rendszerük, mert nagyon kevésnek itélte meg a fogyasztást. U.csak ki kellett fizetni a 2x-t a valódi fogyasztásnak. Egyszerüen érthetetlen: ha minden hónapban határidőben leolvasom, elküldöm, akkor miért azt számláznak, amit akarnak?!
izéke
@Maccska: te beszélő állat,ha én valahol kérek egy kávét hol érdekel az engem,hogy fával,gázzal,árammal vagy fideszes elégetésével főzték e? A köcsög pedig a bátyád,ja nem mert ő az apád. De anyád legalább örült,hogy valaki megpiszkálja mégha bottal is
Kapanyél
@szegfue: A villanyt diktálom, az se olcsó, de a gáz az nagyon nyakatekert. Áprilistól áprilisig van elszámolási időszak, ami jóval alacsonyabb az átlagnál - legalábbis esetemben - de itt a csavar! Ezek augusztustól számítják, így egyértelmű, hogy az április-augusztus időszak akkor se férne bele, ha kikapcsolnám teljesen. Aztán augusztustól áprilisig megint minuszos leszek, és áprilistól augusztusig megint +300e! Agyament dolog ez!!!
izéke
@Kapanyél: a lényeg,hogy ők jól járjanak,nem az emberek számítanak,rossz családba születtél,vagy nincs fideszes a családban
szegfue
@Kapanyél: Tényleg érthetetlen! Mintha az lenne a cél, hogy egyáltalán ne "ártsuk bele" magunkat... jön a nagy rezsicsökkentett számla és örüljünk, ha kifizethetjük:((
Én csak annyit tudok tenni, hogy az éves elszámolásokat megőrzöm és ezek alapján kiszámolom az átlag fogyasztásomat. Ha ők mást számolnak, akkor kérem az általam kalkulált mennyiség havi számlázását. Közben n.évenként nézem a fogyasztásomat és az "előleg" számlákat, aztán korrigálom, ha kell. Egyszerüen nem tudok, de nem is akarok 200-300 eFt-os számlát kifizetni.
Kapanyél
@szegfue: Ez csak akkor működik, ha augusztusban van az éves elszámolás.
szegfue
@Kapanyél: Nekem akkor van. Végre valamiben "szerencsém" van, ha ezt annak lehet nevezni...
kereső
@szegfue: Van egy nagy hazug csavar ebben. Én átalányos vagyok- az átalány fogyasztás mértékét a szolgáltató állapitotta meg, az előző év alapján- éés gondolom ez minden átalányosnál igy történt.Ez egy szerződés köztem, a fogyasztó-és a szolgáltató között- mely létre jött, hiszen mindketten elfogadtuk. Utólag-és visszamenőleg ez a szerződés nem módositható egyoldalúan, ha benne vagyok a szerződés megkötésekor érvényes kvótában. Az átalánynak meg azért az a neve-és tartalma, hogy az mindenkor ugyanannyi összegő, mértékű-és nem téritheti el semmiféle jelleg görbe, meg szorzószám a szolgáltató részésről- mert az akkor már nem átalány, hanem valamiféle katyvasz.
Kapanyél
@szegfue: Szóval nincs szerencséd, csak ha augusztusban van, de általában április, legalábbis felénk!
szegfue
@Kapanyél: Ne vedd már el ezt a kis "szerencsémet"!:)))
ómió
Na, ugye! Pedig az efftársak egységesen számláznák a "piacit"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.