A magyar kormánynak nem érdeke konfliktus fenntartása az Európai Unióval, abból csak az EU-s intézmények profitálnak – mondta az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára szombaton Esztergomban.

Megszólalt az államtitkár: Ellenzék igazából nincs, a kormánynak nem érdeke a konfliktus az EU-val
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

Bóka János a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszt pódiumbeszélgetésén válsággyárhoz hasonlította az EU intézményeit, mert – mint mondta – a válságokból mindig ezek kerültek ki megerősödve, a tagállamok önállóságának, hatásköreinek rovására.

"Ezt a partnereknek is jelezni kellene" – vélekedett vitapartnere, Szent-Iványi István, a Kodolányi János Egyetem nemzetközi kapcsolatok és Európa-tanulmányok tanszékének vezetője. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi tusványosi beszéde Brüsszel hibáztatásával és "a durván kritikus hangnemével" nem azt tükrözi, hogy a magyar kormánynak nem érdeke a konfliktus fenntartása az unióval.

Bóka János szerint az Európai Bizottságnak, a nettó befizető államoknak és a hazai ellenzéknek áll érdekében a konfliktus, ők az okai a kialakult helyzetnek. Bóka János szerint a Bizottság és a magyar kormány közötti konfliktus oka az EU természetéről és működéséről vallott eltérő nézetek, a Bizottság "politikai" szerepfelfogásából ered. A konfliktus nem az érdekérvényesítési képességünk hiányát, hanem elvszerű álláspontunkat jelzi.

Szent-Iványi István szerint nem működik az a megközelítés, hogy mindenki hibás, csak mi nem. "A fékek és ellensúlyok rendszere nyugati blabla" orbáni mondat véleménye szerint szembemegy az Európai Unió demokratikus alapértékeivel.

"Ellenzék igazából nincs" – tette hozzá, de ezek a pártok is azt szeretnék, ha Magyarország hozzájutna az uniós forrásokhoz, de szerintük nem mindegy, milyen áron.

A kilépés az Európai Unióból nem reális – ebben a két vitapartner egyetértett, Bóka János hangsúlyozta, "a kérdés nem létezik, (...) ezzel senki nem érvel, erről senki nem beszél".

Szent-Iványi István szerint sokkal valóságosabb annak veszélye, hogy az ország kisodródik, kiszorul az EU-s intézményekből és elveszíti befolyását, erre a visegrádi államok (V4 – Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) szövetséget hozta fel példának, mely szerinte "tetszthalottá" vált.

Bóka János ezzel ellentétben azt emelte ki, hogy a V4-ek szövetsége "épp legutóbb erős életjeleket mutatott" a migrációs ügyekben és az ukrán mezőgazdasági termékek kontroll nélküli beáramlásának elutasításában.

Szent-Iványi István ellenvetése szerint a Orbán Viktor tusványosi beszéde után szinte az összes környező ország nemtetszését fejezte ki. Azt mondta, EU-s ügyekben hat év alatt az összes vétó hatvan százalékával Magyarország élt, ez szerinte azt mutatja, hogy gyenge az ország érdekérvényesítési képessége, mert "a vétó a gyengék fegyvere".

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A kormánynak a sikerhez nem Bókára van szüksége hanem csodára.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
A kormánynak a sikerhez nem Bókára van szüksége hanem csodára.
Nessy
@justhpeter: A lehetetlen talán részben megoldható lenne, de a csodákra várni kell!
Régi vicc. Kádár Istenhez fohászkodik, hogy segítsen megoldani :a gazdasági problémákat.
Isten meghallgatja, és közli, hogy leküld pár szakértő arkangyalt, akik megoldják.
Kádár tilzakozik. Azt nem lehet, hiszen van kormány, minisztériumok .
Erre Isten megvonja a vállát! Hát ha ragaszkodsz ehhez a régi csapatodhoz, nem tudok segíteni, fiam!
jáger laszló
Új szelek lengedeznek a brüsszeli homokozóban!!??
Talán még a játékokat is újra cserélik!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
jáger laszló
Úgy tűnik,hogy változik az USA -orosz viszony is!?
Amerikában választások lesznek és erre a proxy háborúra végül is +oldást kellene találni!!
várjuk a változásokat!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Béla333
"A kilépés az Európai Unióból nem reális – ebben a két vitapartner egyetértett, Bóka János hangsúlyozta, "a kérdés nem létezik, (...) ezzel senki nem érvel, erről senki nem beszél"."

Barmok! Nem ti fogjátok az országunkat kiléptetni (bár amilyen hülyék ezek, még az is lehet!), hanem a sok aljassággal olyan helyzetbe hoznak minket, hogy sem pénz, sem szavazat, semmiféle befolyásunk nem lesz a folyamatokra, így és ezzel "léptetnek ki" bennünket, még ha névlegesen bent is vagyunk!
És ennyi ésszel valaki lehet "Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára"???!!!
balos
@Béla333: Mergsugóm!IGY!Kell,hogy hülye szervilis barmok vigyenek felelős posztokat,mert lehet öket mozgatni "versenypályán" a szakadék felé!Nem véletlen,hogy minden pénznyelőnél legalább tizes várólista van a hülyékből!Nagy a választék a turulvírusos barmokból!
Toller Béla
Ne nekünk mondd, balfék ! A kormányod élezi az ellenéteket az EU-val, mert frusztrált állapatában zsarolni kénytelen a pénzekért ! Az ellenzék nincs ? Nos, ha holnap mind eltűnnétek, észre sem vennénk, próbáljtok ki !
ómió
Több, mint elég, ha korruptbolsi brüsszeli érdek!
Ábel
Úgy látszik a régi államtitkárok már elfáradtak, be kellet vetni egy újabb hülyeségbeszélőt.
Ábel
@Béla333: Nem is az eszéért szeretik.
Toller Béla
Az meg egy baromság, hgy az EU nyerne a konfliktusokon. Amikor a demokráciáért megy ölre, akkor értünk, közhelyesen szólva a szélesebb népért harcol, hogy ne nyomjon el bennüket egy kisfasz mag köré felzárkóztatott fasiszta diktatúra, a maga otromba, bunkó meglátásaival, erőszakosságával !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.