A szombati napot sem ússzuk meg zivatarok nélkül. Nagyjából a Pécs-Győr vonaltól keletre körülbelül a Debrecen-Sárospatak vonalig ismét kialakulhatnak a délutáni és az esti órákban hevesebb viharok is – írja az Időkép. A figyelmeztetés szerint az erősebb zivatargócokat intenzív villámlás, kiadós felhőszakadás, néhol nagyobb méretű jég, valamint károkozó széllökések is kísérhetik.

Miután péntek éjjel pusztító vihar söpört végig az országon, a szombat délután is ítéletidővel köszönt be. A zivatarok mellett felhőszakadás, szélvihar és jégeső is várható az ország egyes részein szombat délután és este.

Az éjjeli pusztítás után ismét lecsap a brutális vihar az országban – Itt várható szél, jégeső és felhőszakadás

Víz borítja egy bevásárlóközpont parkolóját a főváros teljes területét érintő éjszakai vihar után a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan. Ezen a napon reggelig több mint ezer bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget. MTI/Mihádák Zoltán

A szombati napot sem ússzuk meg zivatarok nélkül és nagyjából a Pécs–Győr vonaltól keletre a Debrecen–Sárospatak vonalig újfent kialakulhatnak hevesebb viharok a délutáni és az esti órákban. Ezek a viharok dél-délkelet felől érkeznek majd, és észak-északnyugati irányba haladnak tovább, így átszáguldanak az országon. Ezért a délutáni, esti órákban Budapesten is számítani kell újra nagy viharokra

- írja az Időkép.

Az Időkép cikke szerint a European Storm Forecast Experiment (ESTOFEX), Európa vezető viharjelző szervezete 2-es fokozatú figyelmeztetést adott ki az ország Dunától keletre eső területének nagy részére, leszámítva az északkeleti csücskét hazánknak. A figyelmeztetés szerint az erősebb zivatargócokat intenzív villámlás, kiadós felhőszakadás, néhol nagyobb méretű jég, valamint károkozó széllökések is kísérhetik. Vagyis a lecsapó villámok mellett a rövid idő alatt helyenként akár 40-50 mm-t meghaladó eső is veszélyt jelenthet, ami villámárvizeket, elöntéseket is eredményezhet. A zivatarokat pedig jégeső is kísérheti, akár nagyobb méretű jégszemek is hullhatnak. A hevesebb viharokban pedig a legerősebb széllökések meghaladhatják akár a 80-90 km/h-t is.

Mávinform: a délutáni órákban állhat helyre a menetrend a Budapest-Miskolc, illetve az egri vonalon

A menetrendszerű vonatközlekedés a szombat délutáni órákban állhat helyre Budapest-Miskolc, illetve az egri vonalon, ahol a vihar miatt korábban 60-180 perces késések is előfordultak

– közölte a Mávinform az MTI-vel.

A közlemény szerint a Budapest-Miskolc vonalon már csökkennek a késések, és az InterCity, valamint az InterRégió vonatokat is minél előbb szeretnék visszahelyezni a menetrendbe.

A gödöllői S80-as vonatok elindulnak a Keleti pályaudvarról, illetve Gödöllőről is újraindulnak fokozatosan az S80-as vonatok.

Az InterCity vonatokat még helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetik az utazók – jelezték.

Közölték azt is, hogy a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba vonalon 20-30 perc késéssel közlekednek a vonatok, mivel a szakemberek még dolgoznak a hajnali viharkárok felszámolásán; a munka 7-8 órát is igénybe vehet.

Ezt azt jelenti, hogy szombaton késésekkel és korlátozásokkal, várhatóan járatkimaradásokkal is számolni kell az utasoknak – olvasható a közleményben.

Komoly fennakadások voltak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

A szombat hajnali vihar a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is komoly fennakadásokat és károkat okozott

– közölte a Budapest Airport Zrt. az MTI-vel.

Azt írták, hogy az ítéletidő miatt a repülőtér forgalmát 1.45 és 6 óra között fel kellett függeszteni, mert a biztonságos fel- és leszállás az időjárás miatt ellehetetlenült.

Ennek következtében négy érkező járat – a Wizz Air Lisszabonból és Korfuból, a British Airways Londonból, az Air France Párizsból érkező járata – éjszaka nem tudott leszállni Budapesten, és kitérő városokban Debrecenben, Bécsben és Belgrádban szállt le.

A kora reggel induló járatok többsége késésekkel ugyan, de el tudott indulni, jelenleg egyes Ryanair járatok esetében várható több órás késés, mert a légitársaság két, éjszaka Budapesten parkoló gépe megsérült – emelték ki.

A repülőtér reggel 6 óra óta biztonságosan üzemel, ugyanakkor jelenleg csak az 1. futópályán zajlik a forgalom, mert a 2. futópályát még jelenleg is takarítják a vihar által ráhordott szennyeződésektől és sártól, illetve javítják a megrongálódott fénytechnikai berendezéseket.

A 2. pálya nyitása a délelőtt folyamán várható – tették hozzá.

A terminálépületekben több helyen is beázások keletkeztek, ezeket folyamatosan javítják a repülőtér munkatársai – írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a javítási munkálatok a forgalmat nem akadályozzák.

A Budapest Airport arra kéri az utasokat, hogy folyamatosan tájékozódjanak járataikról a www.bud.hu oldalon.

Több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez viharkárokról

A pénteki vihart egy még erősebb követte szombat hajnalban, azóta már több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez az okozott károk miatt

– közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombat reggel az MTI-vel.

Mukics Dániel alezredes tájékoztatása szerint a pénteki vihar miatt 182 beavatkozásra volt szükség. Péntek reggel Vas vármegyét és Budapestet, délután pedig Hajdú-Bihar vármegyét érintette leginkább a vihar. Vas vármegyében Jákon, Szakonyfaluban és Szentgotthárdon homokzsákokkal kellett védekezni a villámárvizek ellen.

A nap folyamán Budapesten 38, Hajdú-Bihar vármegyében pedig 72 tűzoltói beavatkozásra volt szükség – utakra, házakra, autókra dőlt fák, vízzel teli pincék miatt –, leginkább Debrecenben és Püspökladányban. Debrecenben hét, Püspökladányban pedig öt autóra dőlt fa. A kidőlt fák vagy a szél miatt öt épületben keletkeztek károk.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja egyik épületének alagsorába is befolyt az esővíz, valamint a Déri Múzeum pincéjét is elárasztotta a csapadék, amelyet a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk – ismertette. Hozzátette: a pénteki vihar miatt Debrecenben 54 beavatkozás még szombaton is folyamatban van.

A szombati vihar miatt Budapestről eddig 1700, Pest vármegyéből csaknem 400 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez – emelte ki a szóvivő. A legtöbb esetben víz alá került pincékhez, alagsorokhoz, mélygarázsokhoz hívják a tűzoltókat. Emellett az erős szél faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, házakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre dőltek.

A III. kerületben a Határ és a Vihar utcában autókra dőltek fák, a IX. kerületben az Ecseri úton több fa úttestre, járdára dőlt, amelyek akadályozták a gyalogos és autóforgalmat. A IX. kerületi Vaskapu utcában egy vízben elakadt autót mentettek ki a tűzoltók. A XIV. kerületben az Uzsoki Utcai Kórház alagsorából kellett kiszivattyúzni a felgyülemlett vizet a tűzoltóknak – sorolta a szóvivő.

Jelezte:

Budapesten több útszakaszon is áll a víz, a közlekedési lámpák pedig sokfelé nem működnek.

Mukics Dániel azt kérte, aki teheti, kerülje el ezeket a helyszíneket, illetve a felgyülemlett vízen se gyalog, se autóval ne haladjon át senki, mert nem lehet látni, mi van a víz alatt, a sok csapadék akár a csatornafedeleket is elmozdíthatta.

A szombati viharban Pest vármegyében is kidőlt fák, elárasztott pincék, melléképületek adnak munkát a tűzoltóknak. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, Máriapócson több épület tetőszerkezetét is megrongálta a vihar, közülük egy épület lakhatatlanná vált. Itt hat embert a szomszédok fogadtak be. Nyíregyházán villám csapott egy családi házba, ami ki is gyulladt, a tűzoltók oltották el a lángokat – áll a közleményben.

Mukics Dániel hangsúlyozta: a tűzoltók folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán, az egyes eseteket azok veszélyessége szerint rangsorolják, így a legkritikusabb helyszínek kerülnek először sorra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat éjfélig kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint délelőtt átmenetileg csökken a csapadékhajlam.

Délutántól azonban a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki délről észak, északkelet felé haladó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban. A zivatarokat viharos, károkat okozó széllökések, helyenként nagyobb méretű jéggel járó jégeső és felhőszakadás kísérheti.

A késő délutáni óráktól komolyabb felhőszakadás, illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat – hívták fel a figyelmet. Erre a legnagyobb esély az ország középső tájain, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik, ahol lehetnek olyan területek, ahol a havi körülbelül hatvan milliméteres csapadékmennyiségnél is több hullhat 24 óra alatt.

Az előrejelzés szerint Nyugat felől napközben stabilizálódni kezd a légkör, ezért a déli óráktól a Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély a zivatarokra, azonban itt tartós esőből is összegyűlhet lokálisan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség.

A meteorológiai szolgálat mindeközben a Dél-Alföldön a magas középhőmérsékletre is felhívta a figyelmet, itt néhány helyen 25 fok körül alakul a napi középhőmérséklet

– írták.

Forrás: Időkép.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.