A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, Demeter Szilárd kifejtette véleményét a fennálló politikai-művészeti helyzetről – írta meg az RTL.

Demeter Szilárd: „A pártlojalitás nem váltja ki a tehetséget”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Demeter a Népszavának adott interjút, melyben azt a jelenleg is aktuális témát fejtegeti, miszerint a művészeknek miképpen kéne viszonyulniuk az adott politikai hatalomhoz.

„Az derül ki, legalábbis számomra az eddigi mondjuk kétszáz év modern magyar nemzeti kultúrájából, hogy a konjunktúralovagok eltűnnek. A pártlojalitás nem váltja ki a tehetséget. Lehet azzal érvelni, hogy »mekkora fideszes vagyok«, de engem az érdekel, hogy »mit teszel le az asztalra«”

- nyilatkozta Demeter.

Azt mondta, hogy ő mindig igyekezett mindig távol maradni az efféle állásfoglalástól: 

„Ez az, amit nem szeretnek bennem. Ugyanígy lehet azt mondani, hogy én vagyok a legnagyobb független, ellenzéki szabadságharcos. Ha szar a műved, nem tudok rá támogatást adni”

Emellett kifejtette, hogy a szakmai kérdésekben és konkrét döntési helyzetekben sosem vesz részt, és ezeket mindig a szakmai kuratóriumokra bízza.

Forrás: RTL

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
És ezt éppen tőle hallani!?!?! Minimum vicces!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Komolyzene. Ettől a képtől a libidóm egyből a Mariana-árok mélyére zuhan. Ez Kakadu gyermekkori házának alagsora, ott tartotta fogva, Demeter Szilárdot.
uploads.disquscdn.com/images/56da41327d02f1b23dce8ce61b06bd469b53740871374e0b309816017437f2c0.jpg?w=800&h=640
Ez jutott eszembe: Kovbojok – Télapó, de ők viccesek, nem veszik magukat komolyan.
youtu.be/BX8M09NBZ3g
Nem haraggal kell gondolni Demeter Szilárdra, hanem szánakozó megértéssel. Onnan, ahonnan ő jött, ahol szocialzálódott, ott más az értékrend, mások a kulturális standardok. Annak idején az osztály erős legényei, akik belenyomták a fejét a vécécsészébe, azok viselkedtek valahogy így. És Szilárdnak idáig kellett várnia, hogy egyszer végre ő nyomhassa bele más fejét a budiba, mert ezzel válik majd erős, férfias egyeddé a saját kis nyomorult, sikertelen életében. Nem ő tehet róla, hogy kaki létére magas polcra tették. Biztos, hogy van olyan területe az életnek, ahol még ilyen testi-lelki adottságokkal is hasznára lehetett volna a társadalomnak. Maximum egy aquaprkban mint capaeledel lenne haszna. Eladta testét-lelkét a Fidesznek, tehát egy értelmi, érzelmi, fizikai nulla. Nem tehetségének köszönheti a helyet, ahol épp tesped.
Eladott Ország
Miből lesz a cserebogár! Csóri vakarékból. Ő maradt vakarék. Egyik sem igaz. Csak egy szarházi balekot látok , akivel elhitették , hogy a homo sapiens fajhoz tartozik , pedig csak egy puhatestű véglény , aki az első sejtosztódása után úgy képzelgett , hogy ha le tud fogni 2 akkordot , akkor őt már " művész úr " - nak kell szólítani . És egy ilyen majompótló akar igazi művészeknek lapot osztani. Egy szégyen , mint a kenyéradó stricije. A magyar kultúra se Orbánék alatt fog felemelkedni, ahogy semmi más se...”és jönnek majd a félművelt sunyi parasztok...” A jóslat betalált. Ha kultúra, akkor azt a fidesz irtani igyekszik. Mintha Göring mondta volna, hogy a szóra kinyílik a pisztolytáskája. Demeter Szilárd egy fantasztikus ember, kár, hogy egy van belőle, mert eggyel szarra se megyünk. Bár csak egy lenne belőle! Az a baj, hogy ilyenek vannak a fideszben ezrével. A léte nem zavar, csak az ittléte, lehetne a világ másik pontján megmondóember. Ja, Pápua Új-Guinea vidéki tája megfelelő lenne neki. Kinyitja a pofáját, öt perc múlva már a kondérban fürödne a zöldségek között. Az ilyen rágós cupákokat jócskán előfőzik és csak utána zöldségelik be. Eljött Romániából, rögtön elhúztak mellettünk. Akkor átdobták ide, hátráltató tényezőnek, a románok okosabbak mint mi. Elnézve a fideszes potentátokat, köszönöm istennek, hogy nem fideszesnek születtem.
rücsü41
SZERENCSÉRE A MŰVÉSZ TELJESÍTMÉNYÉT NEM BEFOLYÁSOLJA A LOJALITÁS!A MŰVÉSZT MA MÁR CSAK A TEHETSÉGE ÉS EGYÉNISÉGE HATÁROZHATJA MEG, MERT A KÜLFÖLDRE JUTÁS , AZ OTTANI ÉLET MÓD SEGÍTHETI A MŰVÉSZT , ÉS NINCS ANNYIRA A HAZÁJA POLITIKAI ELITJÉHEZ KÖTVE!AZT NEM TAGADOM, HOGY AZ A MŰVÉSZ AKI A NEMZETET VEZETŐK POLITIKÁJÁHOZ KÖZELEBB ÁLL, SŐT AZT ELFOGADJA, ÉS SEGÍTI AZT A SOKKAL JOBB ANYAG HELYZETBE KERÜL, MINT AKI MEGRAGAD ANNÁL AMIT KORÁBBAN VALLOTT ÉS NEM HAJLANDÓ AZON VÁLTOZTATNI, MÉG A LEGJOBB AJÁNLATOKÉRT SEM!MA NEM KELL OLYAN "ÉLETET ÉLNI, MINT PETŐFI LÁMPÁSÁNAK A FŐHŐSE ÉLT, DE LÁTHATJUK HOGY A HATALOMMAL SZEMBEN SOHA NEM VOLT KÖNNYŰ ÉLETE EGY EMBERNEK!
telegdilaci
@namihami:Te agyatlan Román menekült ezt rajtad jól lehet látni,minden kritériumnak megfelelsz,ostoba menekült,menj vissza oda ahol születtél vagy ott még seggnyalással sem lennél senki!
kereső
Van-e még lejjebb- "balliberális média"??? A népszava(?) interjút készit a náci kultúrpápával? Phüüüüüüüüüüü

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.