Máshol az okoz gondot, hogy a 18 százalékos emelés nem vonatkozik minden pótlékra – Debrecenben ezért 200-an mondták fel az önként vállalt túlmunkát.

Olyan jól sikerült az egészségügyi szakdolgozók béremelése, hogy van, aki 50 ezerrel keres kevesebbet

Illusztráció: Pixabay.com

Nagyrészt rendben lezajlott az egészségügyi szakdolgozók júliusi 18 százalékos béremelése, de van, ahol komoly feszültségeket okozott – tudta meg a Népszava Soós Adriannától, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnökétől.

A béremelésről szóló jogszabály szerint a 18 százalékos többletet az alapbérre és az ahhoz kötődő kötelező pótlékokra is megkapja a munkáltató, ám a saját döntésén alapuló pótlékokra nem, s ezek okozzák a problémát a legtöbb helyen. Utóbbi pótlékra az intézménynek kell előteremtenie a pénzt. A Népszava azt írja:

Úgy látszik Debrecenben erre nincsen forrás, így a pótlék vártnál csekélyebb növekedése miatt a klinikákon mintegy 200 szakdolgozó mondta fel az önként vállalható túlmunkát.

Soós szerint, ha nem sikerül megállapodásra jutni, akkor szeptembertől, a túlmunka felmondás hatályosulásával, ez már a betegellátásban is okozhat problémát:

Például kevesebb lesz műtét és megnyúlhatnak a most sem rövid várakozási idők.

Van olyan hely is, például a Veszprém megyei és az irányítása alá tartozó ajkai kórház, ahol a szakdolgozók nem kapnak illetménypótlékot júliustól, így

ott a bérek nemhogy nőttek volna, hanem átlagosan 40-50 ezer forinttal kevesebb lett az érintettek nettó keresete.

A védőnők egy szervezeti átalakítással most kerültek a megyei kórházak irányítása alá, közülük is nagyon sokan jelzik, hogy az új munkáltatóktól nem kapják meg valamennyi korábbi, az önkormányzatok által biztosított juttatásukat. A szakszervezeti vezető szerint védőnők 40-60 százalékát érintik ezek a problémák.

Forrás: Népszava
Fotó: Pixabay.com

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@sgl: Ez a mődszer már évek óta így műkszik kis hazánkban. Béremelés, pótlék csökkentés, megszüntetés. Nár az is eredmény sok esetben, ha legalább nem csökken a nettó bére a dolgozónak. Miután az alapbér valóban emelkedik valamennyit, így a kormány joggal veregeti meg a saját vállát, hogy lám, ők adtak a II. félévre 18 % emelést. A csökkenés az állam által fenntartott intézmények problémája?? Magyarázatnak megfelel?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Giovanni Alba: Még mindig képtelen vagy meghazudni, hogy egy béremelésből hogy lesz bércsökkenés!? Ez nálad a "hazugságlimit"!? Na, de, akkor, miért kezded el a hazudozást!? Az az "efftársi"!?
Giovanni Alba
@ómió: ma, 10:14
Gyagyáskám, elkeserítő az ostobaságod, olvasni sem tudsz, értelmezni főleg nem. Ne engem nyaggass a baromságaiddal.

"Van olyan hely is, például a Veszprém megyei és az irányítása alá tartozó ajkai kórház, ahol a szakdolgozók nem kapnak illetménypótlékot júliustól, így
ott a bérek nemhogy nőttek volna, hanem átlagosan 40-50 ezer forinttal kevesebb lett az érintettek nettó keresete."

Ott van a cikkben, vagy nem jutottál tovább a címen?
Zizzenj le rólam, unalmas vagy, inkább tologasd tovább a csattogós lepkédet.
Nessy
@ómió: Kéretik elolvasni, és megérteni a cikket! Aztán írni szamárságokat, és gorombáskodni!
ómió
@Giovanni Alba: Konzekvensebben kéne hazudoznotok, gyagyás! Így a béremelésből sosem lesz bércsökkentés!
@Nessy: Kéretik - ha már hazudoztok - legalább nem általánosítani!
Giovanni Alba
@Nessy: tegnap, 10:35
Egy vaknak magyarázunk nagy lelkesen a rózsaszín egyszarvúról, de ő csak azt hajtogatja hogy sose látott még olyat, biztosan hazudunk.
Nessy
@Giovanni Alba: Feladom! Ha valaki képtelen felfogni, hogy mi a különbség az alapbér és a pótlékok között. Mit jelen, ha csak az alapbért emelik, a pótlékot nem, sőt módosítják, csökkentik, annak minden hazugság! Azért az eü-ben dolgozó gyermekemnek, akinek végeredményben maradt a régi nettó bére ,nem igazán olvasnám fel ómió hozzászólását!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.