Új, pontos mérések a Golf áramlat egy-két évtizeden belüli leállását jósolják. Ez esetben a Kárpát-medencében megszűnik a mérsékelt égöv.

Elborzasztó jövő vár Magyarországra már egy-két évtizeden belül

Már elkéstünk, alig tehetünk valamit, ráadásul politikai szándék sincs a tragédia elkerülésére. Forrás: Pixabay

Nyáron 40 fok feletti hőség, télen mínusz harminc fok alatti fagy várható – írja a 24.hu. Molnár László meteorológus szerint a folyók kiszáradását pusztító árvizek fogják váltani.

Egy Nature tanulmány szerint az AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation) – ami a Golf-tengeráramlat része -az évszázad közepére 95 százalékos valószínűséggel leáll. Az Észak-atlanti bukóáramlás leállását eddig a XXII. századra várták.

Jelenleg is hőhullám tombol az Északi-sarkvidéken, Szentpétervártól északra sok helyütt melegebb volt augusztus elején, mint nálunk. Itthon 19–20 fokos volt a középhőmérséklet, ott 23–25 fokos, az utóbbi napokban hazánkban is visszatért a hőség, így a rendkívül furcsa időjárási szituáció valamelyest mérséklődött, de a sarkvidékeken továbbra is rendkívül meleg van.

Az, hogy egyáltalán van mérsékelt égöv, valamint tavasz, nyár, ősz és tél az északi féltekén, ahol az emberiség többsége él, nagyrészt annak tudható be, hogy még működik az óceáni szállítószalag.

Ennek leállása azonban nagyon gyors lesz, néhány év alatt lezajlik, feltehetően még a mi életünkben. Ez szorosan összefügg a széndioxid-kibocsátás növekedésével. Légkörkutatók végeztek egy vizsgálatot, ami azt derítette ki, hogy mi lenne, ha a légköri széndioxid-koncentráció a négyszerese volna annak, mint az iparosodás előtti időszakban volt. Akkor négy év kéne az AMOC lassulásának kezdetétől a teljes leállásig. Most a kétszeres értéknél tartunk.

Legutóbb 2 millió éve volt akkora széndioxid-koncentráció a Földön, de akkor 4–5 fokkal volt melegebb a klíma a jelenleginél, és ezt is el fogjuk érni nagy valószínűséggel, csak most olyan gyors a folyamat, hogy egyelőre nem tudott megolvadni az Antarktisz meg Grönland.

A másfél fokos klímacélt, amit 2050-re szeretett volna elérni az Európai Unió, el lehet felejteni. Az időjárás egyre szélsőségesebb válik, de olyan szélsőségek várhatók, amikhez képest semmiség, hogy nemrég a nyár közepén 19 centis jégdarabok hullottak Olaszországban. A Kárpát-medencében a mostani átlaghőmérsékletnél 2–3 fokkal hidegebb lesz. Ez egyes időszakokban kegyetlen lehűléseket okoz majd, nem lesz ritka a tartós fagy és az akár mínusz húsz- vagy harmincfokos hideg sem. Minden tél hasonló lesz néhány évtized múlva.

Olyan teleink lesznek, amikor befagy a Duna újra. Cserébe viszont olyan nyarak jönnek, amikor nem 32 fokos, hanem akár 45-48 fokos hőségektől szenvedünk.

Amikor a nagyon hideg télből pár hetes vagy akár csak néhány napos átmenet után – amit tavasznak már nem is nagyon lehet nevezni – nagyon forró nyár lesz, sokkal több hó és jég fog felhalmozódni télen az Alpokban, és az rettentő gyorsan fog elolvadni. Soha nem látott jeges áradások lesznek.

A csapadék is kevesebb lesz. Miközben trópusi klímánk lesz nyáron, és sarkvidéki klímánk télen, úgy, hogy az egész civilizációnk a mérsékelt égövi klímára van berendezve. Ha ez megszűnik, akkor megszűnik jelen formájában a mezőgazdaság, és így az élelmiszer-ellátás is.

Ezt a folyamatot növénynemesítéssel és génmódosítással már nem fogjuk tudni utolérni. A kutatók az ötvenes éveket jelölték meg legvalószínűbb időpontként, de ez nem úgy fog bekövetkezni, hogy addig semmi, és aztán hirtelen ránk szakad az egész. Már most is kapunk elég kemény kóstolókat. Én úgy gondolom, hogy már a következő évtizedben lesznek próbaverziói ennek a katasztrófának, vagyis megjelenik egy-egy nagyon hideg hónap télen, és a nagyon nagy meleg nyáron.

A Föld élelmiszerkosarainak nevezett helyek – az USA és Kanada középső nagy alföldi régiói vagy a Csernozjom-régió Oroszországban és Ukrajnában –használhatatlanok lesznek gabonatermesztésre. Vannak olyan rövid tenyészidejű fajok, mint a sárgarépa, a zöldborsó meg a retek, amiket valószínűleg lehet majd termeszteni, csak át kell hozzá alakítanunk az étrendünket.

A megváltozott klíma a jelenleginél is nagyobb energiaszükséglettel jár majd: télen fűteni és nyáron hűteni kell. A Kárpát-medencében is csak rövid tenyészidejű növényeket lehet majd termeszteni, amik abban a forróságban – öntözés mellett – megélnek.

Már nem a megelőzésre kell fordítani az energiáinkat, mert az kárba vész. Az erőforrásokkal, ahogy az ENSZ-főtitkár, António Guterres is mondta, az alkalmazkodást fókuszba helyezve kellene gazdálkodni.

Magyarországon a lehető leggyorsabban le kellene szigetelni minden épületet, de vastagon. A másik sürgető kérdés a víztározás. Állandó és hatalmas víztározókat kell építenünk, amikből öntözni lehet könnyen, nem száz kilométerekre elszállítva a vizet. A téli olvadékvizet megtartani, az ország keleti felén főleg, mert nyáron a Tisza szinte biztosan kiszárad majd. A Dunában lesz víz, de a viselkedése a mostani vízjáráshoz képest is szélsőségessé válik, néha apadásokkal, máskor óriási árhullámokkal. A Dunán is nagy árvíztározókat kell építeni, ami óriási beruházás, de bele kéne vágni minél hamarabb. A harmadik pedig: rengeteg üvegházat építeni, amiket geotermikus energiával kellene fűteni. Ez nyilván nagyon magas zöldségárakat fog eredményezni, de legalább lesz zöldség.

Nincs megnyugtató megoldás, tények vannak. A tudományos konszenzus hiába 98,4 százalék abban a tekintetben, hogy mi okozza az éghajlatváltozást és mik a következményei; azzal kapcsolatban is van kutatási eredmény, hogy az embereknek mindössze 6–7 százaléka van tudatában mindennek.

A fenntartható átállásnak, ami megfékezi a klímaváltozást, és aminek következtében esetleg elkerülhetnénk az AMOC leállását, még jelei sincsenek, és olyan technológiákról sem tudunk, amikkel további kibocsátás-növekedés nélkül fent lehetne tartani a jelenlegi civilizációt. Minél kevesebb a forrásunk – akár energiáról, akár nyersanyagokról beszélünk –, annál őrültebb tempóban használjuk őket, és nem nehéz megjósolni, hogy közel a pont, ahonnan így ez már nem megy tovább.

A klíma gyökeres megváltozására felkészülni hazai szinten is bonyolult és komoly szaktudást, őszinteséget igénylő feladat lenne. Nemváltó óvodásokkal, migránsokkal és Soros-tervvel fenyegetni primitív, de egyelőre sokkal jövedelmezőbb taktika.

Forrás: 24.hu
Fotó: Pixabay

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
Az utolso mondatban van a lenyeg!!! A mostani politikai propaganda csak egybites birkaknak szol, hogy valasszak a hazug, tolvaj maffiabandat! A 80ezret kapo nyugdijas ezert a fitymasznak tapsol!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Kapanyél
Egyelőre elég nekünk a mostani rendszer is, nem kell még az időjárással is riogatni!
teuton
Az utolso mondatban van a lenyeg!!! A mostani politikai propaganda csak egybites birkaknak szol, hogy valasszak a hazug, tolvaj maffiabandat! A 80ezret kapo nyugdijas ezert a fitymasznak tapsol!
jáger laszló
Én optimista vagyok!!
Nem hiszek a károgóknak!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
tudós urak mit tudtok ti..., majd 0rbán viktor eldönti,hogy mi és hogyan lesz! :)
ha ö savas forró katlant akar csinálni a kárpátmedencéböl, akkor az az ö dolga,hiszen nála nincs okosabb a világon..., ezt a maccska,shikari és a kis tehen is bizonyíthatja!
infinity
2019 - Fidesz - klímahiszti - Soros György, az esőcsináló

index.hu/kulfold/2019/12/10/fidesz_klimavaltozas_szelsojobboldal_klimaszkeptikus_populizmus_adelphi_kutatas/

Hoppál Péter a klímaszakértő

hvg.hu/itthon/20191202_klimavaltozas_hoppal_peter_havazas

A környezetért, a világ vizeiért aggódó bajszos szar (Áder), valahogy nem bírja észre venni a NER-es környzetpusztítást a maguk hasznára és az akkugyárak is rendben vannak:

hvg.hu/itthon/20230213_ader_janos_debreceni_akkumulatorgyar

Geci rémisztő képződmények (fehérek, akik kereszténynek és heteronak hazudják magukat), akik a köz érdeke helyett a maguk hasznát keresik; álszent, képmutató, kommunista tempóban nyomuló fasiszták (meg azért zsidók is vannak köztük), akiknek Mammon az istenük - ez a lehető legundorítóbb kombináció !!!
csak úgy....
@KisTehen: te egy agyatlan illibsi fax vagy! :) ti fidesz nyalókák olyanok vagytok mint egy kismacska,akinek a feje beszorult a tejfölös pohárba! -se lát se hall csak vernyákol!
csak úgy....
@KisTehen: @Maccska: = a két bors ökröcske :)
csak úgy....
@KisTehen: te egy nyelvzseni,ökör létedre még birkáúl is tudsz! :)
Sakk Matt
"Olyan teleink lesznek, amikor befagy a Duna újra."

Lehet majd koronázni, illipsik!
Sakk Matt
@KisTehen: 13:24 - Nem! Az utolsó mondat illipsi agymosás!
simmering73
@KisTehen: Fajtalankodtál az éjjel, te ökör?
teuton
@KisTehen: A marhak miota begetnek? Ja, amiota birkak...
verőce21
A sötétzöld kommandó egyre nagyobb marhaságokat talál ki...!
Namely
Az orosz ijesztegetés kifulladni kezd, így megint feltették a klíma-lemezt.
csak úgy....
@KisTehen: éreztem is rajtad a dk.-s birka ákcentust, te nyelvzseni!
téged dugnak a dk.sok is, a fideszben tudják,hogy te egy polit cafka?
Menőmanó
Méghogy egy-két évtizeden belül... annál jóval előbbre járunk, mert itt elborzasztó jelen van.
De a jövő még normális lehet a 40 fok ellenére is, csak a mocskos maffiát hidegre kell tenni. Hűvösre is jó lesz.
csak úgy....
@verőce21: de ha 0rbán vagy putyin mondaná, akkor most rettegnél,ugyi!? :)
Sakk Matt
@KisTehen: Nem tombol. Kizárólag a beteg agyatokban tombol az őrület!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.