Megbirkóztak az extraprofitadóval, a bankadóval, de még a friss MNB-bírsággal is. Egyébként ennek a banknak a leányvállalata vette azt a luxusjachtot, amivel a felcsúti milliárdos nyaralni ment.

Mészáros Lőrinc bankjának annyira jól megy, hogy egy év alatt másfélszeresére nőtt

Mészáros Lőrinc. Kép: MTI/Bodnár Boglárka

Az MBH Bank adózás utáni eredménye 142,1 milliárd forint volt az idei első félévben, ami 50,2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölték csütörtökön az MTI-vel.

Mészáros Lőrinc bankja

A bank az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank összeolvadásával jött létre, tavaly májusban. Mint mi is megírtuk, az MBH Bank leányvállalata, az Euroleasing vette meg azt a luxusjachtot, amin Mészáros Lőrincet is látták nyaralni, aki ráadásul az MBH bank tulajdonosa.

A bank tíz napja kapott egyébként 87 millió forintos bírságot a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), egyebek közt vállalatirányítási, kockázatkezelési, IT-biztonsági, tőkemegfelelési és értékvesztésképzési, illetve adatszolgáltatási hiányosságok miatt.

Jól megy az üzlet

A jövedelmezőség elsősorban a bázisidőszakhoz képest 51 százalékkal, 327,9 milliárd forintra emelkedő bevételek hatása – írják a mostani közleményben. A korrigált adózás előtti eredmény 165,5 milliárd forintot ért el, ami 60,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Megemlékeznek az extraprofitadóról és a bankadóról is: ezek összesen 66,8 milliárd forintot tettek ki, ugyanakkor a bank eredménye ezek mellett is jelentősen tudott javulni az év első hat hónapjában.

A bank mérlegfőösszege 3 százalékkal 10 487 milliárd forintra, míg saját tőkéje 22,7 százalékos emelkedést követően 893 milliárd forintra nőtt 2022 első fél évéhez képest. A korrigált, tőkearányos megtérülés az idei első fél évben kimagasló, 33,8 százalék volt.

A hitelintézet adózás előtti eredménye a társaság közzétett tőzsdei jelentése szerint 2,97 milliárd forint volt 2023 első hat hónapjában, ami 2 milliárd forintos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A bankadótól és az extraprofitadótól megtisztított teljes átfogó jövedelem 4,3 milliárd forint volt.

A közleményben jelezték: az MBH Bank Nyrt. 2023. első féléves pénzügyi időszakról szóló tőzsdei jelentése tartalmazza a korábbi MKB Bank és a Takarék Csoport, a tavaly beolvadt Budapest Bank és a sikeresen átvett Sberbank hitelállomány számait.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Az állami szervezetek zöme kénytelen volt átmenni hozzá! Így azért könnyebb...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.