A lényege, hogy a kormány pénzt adna az önkormányzatoknak, hogy emeljék a pedagógusok bérét.

A kormány változtatni készül a minimálbért, a pedagógusok béreit és a garantált bérminimumot érintő rendeletenMTI/Vajda János

A magyar kormány újabb változtatásokat eszközölne a a minimálbért, a garantált bérminimumot és a pedagógusok béreit érintő rendeleten – adta hírül a hrportal.hu. A Pénzügyminisztérium által bemutatott tervezet egyik legfontosabb pontja, hogy a települési önkormányzatok is támogatást kapnának a béremelésekhez.

A tervezet értelmében a minimálbér és garantált bérminimum 2023. január 1-jétől érvényes megemelése miatt több változtatásra is szükség van. A pedagógusok bérfejlesztéséhez nyújtott 2023. évi kiegészítő támogatás az eddigi 717 890 forintról 944 620 forintra nőtt, míg a garantált bérminimum 358 945 forintról 472 310 forintra emelkedett.

E megemelt bérköltségek kigazdálkodása sok települési önkormányzat számára jelent problémát, főként azért, mert ez a pedagógusok fizetésére, az óvodákban és bölcsődékben dolgozókra is kiterjed.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet így nemcsak a munkavállalókra, hanem a települési önkormányzatokra is kiterjed. A támogatás célja, hogy segítse az önkormányzatokat a pedagógusok béremelésének finanszírozásában.A kiegészítő támogatásokat a Magyar Államkincstár utalványozza majd a helyi önkormányzatokért felelős miniszter utasításai alapján, és azokat 2023. december 4-ig kell kifizetni.

Forrás: hrportál.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.