Augusztusban 358 milliárd forint volt az államháztartás egyhavi hiánya, ami minden idők legmagasabb nyolcadik havi deficitje.

Óriási bajba zuhan az ország a fideszes kormány éppen összeomló költségvetése miatt

A szélsőséges-populista kormányok legnagyobb mumusa mindig a recesszió. Forrás: Pixabay

A költségvetés hiánya augusztusra elérte a 3298 milliárd forintot, ami az egész évre tervezett 3400 milliárd forint 97 százaléka – írja a Népszava.

Hónapok óta látszik, hogy komoly bajban van a fideszes kormány. A költségvetésük bevételei messze elmaradnak a tervezettől, miközben a kiadásokat is képtelenek kordában tartani. Ráadásul nincs egyetértés a fideszes kormányban arról sem, miként kellene kezelni a költségvetés brutális hiányát. Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön egy konferencián az év végi hiánycél felemelése mellett a lehetséges intézkedések között említette a bankadó megemelését, a támogatott hitelek „felülvizsgálatát”, a honvédelmi kiadások átütemezését, illetve a minisztériumi kiadások korlátozását

- idézi a 24.hu.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a populista párt szavazóinak megnyugtatására azt állította, hogy Varga csak magánvéleményét hangoztatta. Orbán és a Fidesz-frakció a jövő évi önkormányzati és Európa parlamenti választásoknak rendeli alá a költségvetési konszolidációját – írja a lap.

Miközben az elmúlt négy év legrosszabb évét futja eddig az államháztartás. A hiány alakulása eddig megfelelt a tavalyi – kedvezőtlen – folyamatoknak, ám júliusban már gyorsabban nőtt a deficit. Az év végi hiány a tervezett 3400 milliárd forinttal szemben, akár 5000 milliárdra is rúghat, kormányzati beavatkozás nélkül.

A probléma kettős:

az egyre inkább elhúzódó recesszió miatt a bevételek nem teljesülnek, miközben a kiadások emelkednek.

Az első nyolc hónapban a tervezett államháztartási bevétel 63,3 százaléka folyt be, az időarányosan elvárható 66 százalékkal szemben. A bő három százalékos elmaradás 1100 milliárd forint bevételkiesését takar.

Egészen drasztikus az áfa-bevételek elmaradása – ami a fideszes költségvetés legfontosabb bevétele lenne. Az első nyolc hónapban 4352 milliárd forintra rúgtak a bevételek, – ez megegyezik a tavalyival – miközben 16 százalék felett volt az infláció. Az áfabevétel reálértéken 16 százalékos csökkenésével a tervezetthez képest már 880 milliárd forintos az időarányos elmaradás – csak az áfánál. A rengeteg különadó ellenére a cégek befizetései sem hozzák a tervet – vagyis csak a bevételi oldalon van egy bő ezer milliárdos lyuk.

Míg a bevételek elmaradnak a várttól, a kiadási oldalon hozza a tervezett szintet a büdzsé. A költségvetési szervek kiadásai már augusztusra elérték az egész évre tervezett összeg 80 százalékát, vagyis itt jelentős a kiadások túllépése, nem véletlen, hogy Varga Mihály ezeknek a kiadásoknak a korlátozásáról is beszélt.

Forrás: Népszava, 24.hu
Fotó: Pixabay

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
nyugi, lesz ez még szarabb is, -erre 0rbán a garancia!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Lehet itt polemizálni, a tény, sajnos tény! A kormány úgy költekezik, mintha nem lenn holnap! Miközben előadja Orbán, hogy decemberre szinkronba hozzák az inflációt, és reálbéreket. Hogy 11 hónapig csak a végtelenbe találkoztak, azt borítsa jótékony feledés! Legalább ne néznék ostobának az értelmes embereket!
csak úgy....
@verőce21: téged ezért is tart dugva a fidesz ,mert te egy kiszámithatatlan ön és közveszélyes unalmas fax! :)
jáger laszló
A baj nem jár 1edül és itt van még az orbán is ráadásnak!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
NKF
Na,ja a Népszara megírja a tutit!
Őrnagy
@Nessy: 21.39

"A kormány úgy költekezik, mintha nem lenn holnap! "
Ezt mi lentről nem láthatjuk át, teljes mértékben. Én nem mondanák ilyen sommás véleményt. Mindenesetre a nyilatkozatokból eddig az derült ki, hogy fel kell készülni egy olyan gazdasági korszakváltásra, amely költekezéssel, beruházásokkal jár, még ha az rövid távon átmeneti túlköltekezést is jelent. Viszont aki nem készül fel a gazdasági korszakváltozásra, az lemarad, és elveszíti a holnapot. Ha ma nem hozza meg az ország az átmeneti túlköltekezés áldozatát, akkor úgy járhatunk, mint az 1990-es Gengszterváltáskor, amikor az átgondolatlan (vagy ha átgondolt károkozás történt az még rosszabb) gazdasági átalakítás és rossz privatizáció miatt másfél millió ember veszítette el a munkáját és 30% fölé ment az infláció. Hogy sikerül e most jobban felkészülni a gazdasági korszakváltásra, az sajnos csak utólag derül ki. Ha nem sikerül, bekövetkezhet a libernyák csürhe nagy álma, és végleg bukik a fidesz, ha sikerül, az ország talpon marad a világméretű gazdasági verseny nehéz körülményei között.
rakitics41
A pénz hiányt nem az okozza szerintem amit a cikkek címeit tartalmazó felsorolásban is benn van hogy a pénz Orbánnál van az utcán számolgatja, valamit vagy venni akar, mondjuk új lélegeztető gépeket, vagy a tartozását akarja Sch Mari lányának kifizetni az adriai nyaraló használatáért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.