Augusztusban 358 milliárd forint volt az államháztartás egyhavi hiánya, ami minden idők legmagasabb nyolcadik havi deficitje.

Óriási bajba zuhan az ország a fideszes kormány éppen összeomló költségvetése miatt

A szélsőséges-populista kormányok legnagyobb mumusa mindig a recesszió. Forrás: Pixabay

A költségvetés hiánya augusztusra elérte a 3298 milliárd forintot, ami az egész évre tervezett 3400 milliárd forint 97 százaléka – írja a Népszava.

Hónapok óta látszik, hogy komoly bajban van a fideszes kormány. A költségvetésük bevételei messze elmaradnak a tervezettől, miközben a kiadásokat is képtelenek kordában tartani. Ráadásul nincs egyetértés a fideszes kormányban arról sem, miként kellene kezelni a költségvetés brutális hiányát. Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön egy konferencián az év végi hiánycél felemelése mellett a lehetséges intézkedések között említette a bankadó megemelését, a támogatott hitelek „felülvizsgálatát”, a honvédelmi kiadások átütemezését, illetve a minisztériumi kiadások korlátozását

- idézi a 24.hu.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a populista párt szavazóinak megnyugtatására azt állította, hogy Varga csak magánvéleményét hangoztatta. Orbán és a Fidesz-frakció a jövő évi önkormányzati és Európa parlamenti választásoknak rendeli alá a költségvetési konszolidációját – írja a lap.

Miközben az elmúlt négy év legrosszabb évét futja eddig az államháztartás. A hiány alakulása eddig megfelelt a tavalyi – kedvezőtlen – folyamatoknak, ám júliusban már gyorsabban nőtt a deficit. Az év végi hiány a tervezett 3400 milliárd forinttal szemben, akár 5000 milliárdra is rúghat, kormányzati beavatkozás nélkül.

A probléma kettős:

az egyre inkább elhúzódó recesszió miatt a bevételek nem teljesülnek, miközben a kiadások emelkednek.

Az első nyolc hónapban a tervezett államháztartási bevétel 63,3 százaléka folyt be, az időarányosan elvárható 66 százalékkal szemben. A bő három százalékos elmaradás 1100 milliárd forint bevételkiesését takar.

Egészen drasztikus az áfa-bevételek elmaradása – ami a fideszes költségvetés legfontosabb bevétele lenne. Az első nyolc hónapban 4352 milliárd forintra rúgtak a bevételek, – ez megegyezik a tavalyival – miközben 16 százalék felett volt az infláció. Az áfabevétel reálértéken 16 százalékos csökkenésével a tervezetthez képest már 880 milliárd forintos az időarányos elmaradás – csak az áfánál. A rengeteg különadó ellenére a cégek befizetései sem hozzák a tervet – vagyis csak a bevételi oldalon van egy bő ezer milliárdos lyuk.

Míg a bevételek elmaradnak a várttól, a kiadási oldalon hozza a tervezett szintet a büdzsé. A költségvetési szervek kiadásai már augusztusra elérték az egész évre tervezett összeg 80 százalékát, vagyis itt jelentős a kiadások túllépése, nem véletlen, hogy Varga Mihály ezeknek a kiadásoknak a korlátozásáról is beszélt.

Forrás: Népszava, 24.hu
Fotó: Pixabay

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
nyugi, lesz ez még szarabb is, -erre 0rbán a garancia!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rakitics41
A felmérések szerint zuhant a FIDESZ támogatottsága, de még is is többszöröse a többi pártokénak.Kérdés mi kell ahhoz hogy a FIDESZ támogatottsága a nullához álljon közelebb mint a 40%-hoz?Van -e olyan dolog ami megrendíti a bizalmat ebben a kormányban?Nem hiszem!Hiszen az államadósság egy hónapban annyira csökkent, hogy a szakértőket megdöbbentette.A reálbérek a 2021-es szinten vannak, és már egy és fél éve rosszabbul élünk mint tavaly és azelőtt éltünk, és semmi reményünk hogy ez rövid időn belül változik.Mi lehet a türelem alapja?Az Orbán tegnapi parlamenti szövege biztos nem mert miatta vagyunk ebben a helyzetben és most is ,a különböző ársapkák, külön adók belengetésével nem az infláció letörésére törekszik, hanem annak magasan tartására , és jövőre pedig annak emelésére.Gyurcsányt ennél sokkal kevesebbért elűzték az emberek, de mintha akkor elfáradtak volna az emberek, mert ma szerintem oda sem figyelnek, és nem hajlandók a jobb élet érdekében a feneküket megemelni!Ebből az apátiából csak egy nagy robbanás szerű változás zökkentheti ki az embereket.
Nessy
Lehet itt polemizálni, a tény, sajnos tény! A kormány úgy költekezik, mintha nem lenn holnap! Miközben előadja Orbán, hogy decemberre szinkronba hozzák az inflációt, és reálbéreket. Hogy 11 hónapig csak a végtelenbe találkoztak, azt borítsa jótékony feledés! Legalább ne néznék ostobának az értelmes embereket!
csak úgy....
@verőce21: téged ezért is tart dugva a fidesz ,mert te egy kiszámithatatlan ön és közveszélyes unalmas fax! :)
jáger laszló
A baj nem jár 1edül és itt van még az orbán is ráadásnak!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
rakitics41
A pénz hiányt nem az okozza szerintem amit a cikkek címeit tartalmazó felsorolásban is benn van hogy a pénz Orbánnál van az utcán számolgatja, valamit vagy venni akar, mondjuk új lélegeztető gépeket, vagy a tartozását akarja Sch Mari lányának kifizetni az adriai nyaraló használatáért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.