Tavaly nyáron diagnosztizálták az ALS nevű végzetes betegséget Dr. Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogásznál.

Strasbourghoz fordul egy halálos beteg magyar alkotmányjogász a méltóságteljes halál jogáért

A magyar állam irányítói azt is megszabnák, hogyan haljunk meg. Karsai változást akar. Forrás: Facebook

A férfi most a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, hogy hagyják méltósággal meghalni.

Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg. 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak nálam. Az ALS – Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen betegségben szenvedett – úgynevezett moto-neuron betegség. Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni

– ezzel kezdi Facebook-posztját Karsai Dániel alkotmányjogász, akinek „személyes és szakmai véleménye” az, hogy „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” alapvető emberi jogait sérti. A létezés ezen formája számára mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz – idézi a Blikk.

"Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét." – fejti ki posztjában.

Miután Magyarországon „ezen jogsérelem orvoslására jogi út nem áll rendelkezésre”, Karsai úgy döntött, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, ahol helyt adtak a sürgősség iránti kérelmének, és az ügyében 2023. november 28-án nyilvános tárgyalást tartanak.

Az ALS rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodor. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül. A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz.Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét. Magyarországon a hozzám hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan kórban szenvedő betegeknek nincs erre lehetősége. Mi több, arra sincs módjuk, hogy ebből a célból külföldre távozzanak és ott fejezzék be emberhez méltón az életüket. Ennek oka, hogy a hatályos jogszabályok alapján Magyarország extraterritoriális hatállyal, azaz külföldön is büntetőjogi eszközökkel üldözheti a méltóságteljes eltávozásban segítséget nyújtókat, azaz családtagokat, barátokat, orvosokat.

Karsai a személyes ügyét arra szeretné használni, „hogy az életvégi döntések rendkívül nehéz és érthetően megosztó témájában értelmes, a különböző álláspontokat maximálisan tiszteletben tartó párbeszédet” indítson.

Forrás: Facebook, Blikk
Fotó: Facebook

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
Minden gyógyíthatatlan betegnek meg kéne adni a lehetőséget az eutanáziára. Szerintem nagyon sok rákos beteg sem várná meg az abszolut emberhez méltatlan végstádiumban való magatehetetlen, gyötrelmes szenvedést.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Menőmanó
Minden gyógyíthatatlan betegnek meg kéne adni a lehetőséget az eutanáziára. Szerintem nagyon sok rákos beteg sem várná meg az abszolut emberhez méltatlan végstádiumban való magatehetetlen, gyötrelmes szenvedést.
jáger laszló
Ez lehet vita tárgya,de ízlések pofonok különböznek 1 mástól!!
Én most nem foglakok állást,mert a kérdésre a válasz nagyon nem 1XŰ és félreérthető!
csak ennyi
barátilag
J.L.
justhpeter
Remélem, hogy a bíróság a javára dönt.
csak úgy....
@Őrnagy: "Igaz, a katonai légierő tisztjének soha nem lehet halálfélelme." :)
te hányszor zuhantál le röpcsivel,mire ennyire ütödött lettél ? esetleg nálad a repszesz okozta az elmebajt?
csak úgy....
@Philip Marlowe: @Őrnagy: @KisTehen: ti 0rbán elbutult szégyenei!
Nessy
A passzív eutanáziát már bevezették kis hazánkban az egészségügy és a szociális ellátások leépítésével. Miközben farizeus módon tiltakoznak az eutanázia elln! Pedig ilyen, és hasonló esetekben, különösen idős betegek esetében tisztességesebb volna, ha a paciens kérésére az orvosi team hozzájárulásával, méltósággal távozhatna az élők sorából.
NKF
Teljes mértékben egyetértek!Ha tud valaki valami jó tippet az öngyilkossághoz,írja meg !
Kötél ne legyen ,valami kellemesebb!
Levendula
Jaj, neee...
Van isten?
Ha igen, akkor hol van???
Miért nem igazságosan osztja az áldását?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.