Tavaly nyáron diagnosztizálták az ALS nevű végzetes betegséget Dr. Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogásznál.

Strasbourghoz fordul egy halálos beteg magyar alkotmányjogász a méltóságteljes halál jogáért

A magyar állam irányítói azt is megszabnák, hogyan haljunk meg. Karsai változást akar. Forrás: Facebook

A férfi most a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, hogy hagyják méltósággal meghalni.

Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg. 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak nálam. Az ALS – Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen betegségben szenvedett – úgynevezett moto-neuron betegség. Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni

– ezzel kezdi Facebook-posztját Karsai Dániel alkotmányjogász, akinek „személyes és szakmai véleménye” az, hogy „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” alapvető emberi jogait sérti. A létezés ezen formája számára mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz – idézi a Blikk.

"Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét." – fejti ki posztjában.

Miután Magyarországon „ezen jogsérelem orvoslására jogi út nem áll rendelkezésre”, Karsai úgy döntött, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, ahol helyt adtak a sürgősség iránti kérelmének, és az ügyében 2023. november 28-án nyilvános tárgyalást tartanak.

Az ALS rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodor. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül. A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz.Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét. Magyarországon a hozzám hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan kórban szenvedő betegeknek nincs erre lehetősége. Mi több, arra sincs módjuk, hogy ebből a célból külföldre távozzanak és ott fejezzék be emberhez méltón az életüket. Ennek oka, hogy a hatályos jogszabályok alapján Magyarország extraterritoriális hatállyal, azaz külföldön is büntetőjogi eszközökkel üldözheti a méltóságteljes eltávozásban segítséget nyújtókat, azaz családtagokat, barátokat, orvosokat.

Karsai a személyes ügyét arra szeretné használni, „hogy az életvégi döntések rendkívül nehéz és érthetően megosztó témájában értelmes, a különböző álláspontokat maximálisan tiszteletben tartó párbeszédet” indítson.

Forrás: Facebook, Blikk
Fotó: Facebook

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
Minden gyógyíthatatlan betegnek meg kéne adni a lehetőséget az eutanáziára. Szerintem nagyon sok rákos beteg sem várná meg az abszolut emberhez méltatlan végstádiumban való magatehetetlen, gyötrelmes szenvedést.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Remélem, hogy a bíróság a javára dönt.
csak úgy....
@Őrnagy: "Igaz, a katonai légierő tisztjének soha nem lehet halálfélelme." :)
te hányszor zuhantál le röpcsivel,mire ennyire ütödött lettél ? esetleg nálad a repszesz okozta az elmebajt?
csak úgy....
@Philip Marlowe: @Őrnagy: @KisTehen: ti 0rbán elbutult szégyenei!
Nessy
A passzív eutanáziát már bevezették kis hazánkban az egészségügy és a szociális ellátások leépítésével. Miközben farizeus módon tiltakoznak az eutanázia elln! Pedig ilyen, és hasonló esetekben, különösen idős betegek esetében tisztességesebb volna, ha a paciens kérésére az orvosi team hozzájárulásával, méltósággal távozhatna az élők sorából.
NKF
Teljes mértékben egyetértek!Ha tud valaki valami jó tippet az öngyilkossághoz,írja meg !
Kötél ne legyen ,valami kellemesebb!
Levendula
Jaj, neee...
Van isten?
Ha igen, akkor hol van???
Miért nem igazságosan osztja az áldását?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.