Nagy port kavart, hogy a Líra könyvesbolthálózatot 12 millióra büntették, mert olyan könyvet helyeztek a gyermekeknek szóló irodalom közé, ami homoszexualitást jelenít meg. Csakhogy egy vesszőhiba miatt, a törvény nem is írja elő, hogy ezeket a köteteket külön, zárt csomagolásban kellenekihelyezni.

Hatalmas öngól a kormánynak: pontatlan a melegellenes törvény, a Líra akár vissza is perelheti a 12 milliós büntetést

Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványának forgalmazási körülményeit vizsgálta nyáron a kormányhivatal, vagyis azt, hogy a cég megfelel-e az melegellenes törvénynek. A hivatal megállapította: „az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt”.

„Minden rendelkezésünkre álló jogérvényesítési eszközt megpróbálunk igénybe venni a határozat ellen, ez valószínűleg a bírósági út lesz” – reagált erre a Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián.

Valóban bíróságra viszik az ügyet, és nagy valószínűséggel nyernek is, hiszen nem követtek el jogsértést, sőt egy fogalmazási hiba miatt bárki nyugodtan tarthat a homoszexualitást megjelenítő könyvet lefóliázatlanul boltjának ifjúsági polcain. Bizony: a jogalkotó a jelek szerint egyszerűen elfelejtett kitenni egy vesszőt a rendelet szövegében, így az teljesen mást jelent, mint ahogy a kormányhivatal azt értelmezte

- írja a Válaszonline.hu.

A hivatal szerint a kiadványokat: 1. a többi terméktől elkülönítve; és 2. zárt csomagolásban kell forgalmazni. A Magyar Közlönyben megjelent, pontos megfogalmazás szerint: a „termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”.

Minimális nyelvérzékkel is könnyen belátható márpedig, hogy ha az „elkülönítve” szó után nincs vessző, akkor a szabály jelentése ennyi: ha a többi terméktől elkülönítve helyezi ki a terméket a boltos, akkor kizárólag zárt csomagolásban teheti ezt meg. Csakhogy így ez a szabály semmit sem ír elő arra az esetre, ha nem elkülönítve helyezik el a homoszexualitást megjelenítő könyvet. Abban az esetben tehát, ha nincs elkülönítés, nem kell fóliázni sem. Ergo: a Líra semmiféle jogsértést nem követett el, hiszen a könyvespolcokon volt a kifogásolt kiadvány, megbújt szépen a többi között

- fejti ki a Válaszonline.hu.

Forrás: Válaszonline.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
"A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem."
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Havanagi
Qrva nagy szabadság van ebben az országban!Következő lépés a könyvek elégetése lesz? Vagy a boszorkányüldözés?Sosem értettem,hogy a nép tömeg miért nézi a kivégzéseket.Ma már értem.
Sakk Matt
"A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem."
jáger laszló
Bonyolult a magyar nyelv,nem mindenki alkalmazza helyesen!!
Látjátok feleim milyen kalamajkát tud okozni 1 vesszőcske hiánya!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
Juhász István
Idézet, VALAMIBŐL: " A királynőt megölni, nem, vétek ! Ha ti akarjátok, én nem. Ellenzem ! " Tegyük át a VESSZŐKET... " A királynőt megölni nem vétek. Ha ti akarjátok, én nem ellenzem ". Nos ennyit a magyar nyelvről... A világon nincs még egy ilyen csodálatos nyelv.
Pálinkás Pál
" Minimális nyelvérzékkel is könnyen belátható márpedig, hogy ha az „elkülönítve” szó után nincs vessző, akkor a szabály jelentése ennyi: " ...vicceltek...hisz a legtöbb fidesznyik még olvasni is csak szótagolva...ti meg holmi szabályokat, szövegértést kértek számon tőlük..?
NKF
A buzi felvonulásokat betiltani! Minden buzi propagandát büntetni!
Nyírfa
A múlt rendszerben elképzelhetetlen volt, hogy helyesírási vagy az érthetőséget zavaró grammatikai hiba forduljon elő egy nyilvánosságot kapó írásműben. Ma viszont hemzsegnek mind a médiatermékekben, mind a hivatalos iratokban. Magyarkodás helyett először tanulni kéne.
madlaci66
@Maccska: pl. mint a szájerke, aki ereszen kábszerrel menekült a buzi buliból, miután megírta az alkotmány módosítást?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.