Nagy port kavart, hogy a Líra könyvesbolthálózatot 12 millióra büntették, mert olyan könyvet helyeztek a gyermekeknek szóló irodalom közé, ami homoszexualitást jelenít meg. Csakhogy egy vesszőhiba miatt, a törvény nem is írja elő, hogy ezeket a köteteket külön, zárt csomagolásban kellenekihelyezni.

Hatalmas öngól a kormánynak: pontatlan a melegellenes törvény, a Líra akár vissza is perelheti a 12 milliós büntetést

Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványának forgalmazási körülményeit vizsgálta nyáron a kormányhivatal, vagyis azt, hogy a cég megfelel-e az melegellenes törvénynek. A hivatal megállapította: „az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt”.

„Minden rendelkezésünkre álló jogérvényesítési eszközt megpróbálunk igénybe venni a határozat ellen, ez valószínűleg a bírósági út lesz” – reagált erre a Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián.

Valóban bíróságra viszik az ügyet, és nagy valószínűséggel nyernek is, hiszen nem követtek el jogsértést, sőt egy fogalmazási hiba miatt bárki nyugodtan tarthat a homoszexualitást megjelenítő könyvet lefóliázatlanul boltjának ifjúsági polcain. Bizony: a jogalkotó a jelek szerint egyszerűen elfelejtett kitenni egy vesszőt a rendelet szövegében, így az teljesen mást jelent, mint ahogy a kormányhivatal azt értelmezte

- írja a Válaszonline.hu.

A hivatal szerint a kiadványokat: 1. a többi terméktől elkülönítve; és 2. zárt csomagolásban kell forgalmazni. A Magyar Közlönyben megjelent, pontos megfogalmazás szerint: a „termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”.

Minimális nyelvérzékkel is könnyen belátható márpedig, hogy ha az „elkülönítve” szó után nincs vessző, akkor a szabály jelentése ennyi: ha a többi terméktől elkülönítve helyezi ki a terméket a boltos, akkor kizárólag zárt csomagolásban teheti ezt meg. Csakhogy így ez a szabály semmit sem ír elő arra az esetre, ha nem elkülönítve helyezik el a homoszexualitást megjelenítő könyvet. Abban az esetben tehát, ha nincs elkülönítés, nem kell fóliázni sem. Ergo: a Líra semmiféle jogsértést nem követett el, hiszen a könyvespolcokon volt a kifogásolt kiadvány, megbújt szépen a többi között

- fejti ki a Válaszonline.hu.

Forrás: Válaszonline.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
"A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Bonyolult a magyar nyelv,nem mindenki alkalmazza helyesen!!
Látjátok feleim milyen kalamajkát tud okozni 1 vesszőcske hiánya!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
Juhász István
Idézet, VALAMIBŐL: " A királynőt megölni, nem, vétek ! Ha ti akarjátok, én nem. Ellenzem ! " Tegyük át a VESSZŐKET... " A királynőt megölni nem vétek. Ha ti akarjátok, én nem ellenzem ". Nos ennyit a magyar nyelvről... A világon nincs még egy ilyen csodálatos nyelv.
Pálinkás Pál
" Minimális nyelvérzékkel is könnyen belátható márpedig, hogy ha az „elkülönítve” szó után nincs vessző, akkor a szabály jelentése ennyi: " ...vicceltek...hisz a legtöbb fidesznyik még olvasni is csak szótagolva...ti meg holmi szabályokat, szövegértést kértek számon tőlük..?
NKF
A buzi felvonulásokat betiltani! Minden buzi propagandát büntetni!
Nyírfa
A múlt rendszerben elképzelhetetlen volt, hogy helyesírási vagy az érthetőséget zavaró grammatikai hiba forduljon elő egy nyilvánosságot kapó írásműben. Ma viszont hemzsegnek mind a médiatermékekben, mind a hivatalos iratokban. Magyarkodás helyett először tanulni kéne.
madlaci66
@Maccska: pl. mint a szájerke, aki ereszen kábszerrel menekült a buzi buliból, miután megírta az alkotmány módosítást?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.