A Magyar Nemzeti Bank unortodox lépései soha nem látott mínuszba navigálták a szervezetet.

Az első félévben 999,2 milliárd forintos veszteséget halmozott fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – derül ki a jegybank beszámolójából. Bár az MNB elvileg nem nyereségorientált cég, ugyanakkor ilyen brutális féléves vesztesége még soha nem volt, ráadásul idővel ezt a deficitet – tőkehiányt – a költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek kell majd kifizetniük – írja a Népszava.hu.

Az MNB ezermilliárdos hiányt halmozott fel, ez terheli a költségvetést

Illusztráció:123rf.com

Elemzésük szerint a hiányt részben az okozta, hogy 0 és 2 százalékos hiteleket toltak a bankokba és a gazdaságba, aztán a gazdasági változások miatt 18 százalékos jegybanki kamat. fizettek, és ezeket a hiteleket a pénzintézetek berakták a 18 százalékos állampapírba, így hatalmas mínusz keletkezett.

A másik okot az elemzés aabban látja, hogy jó időkben a jegybankok tartalékokat képeznek, hogy rosszabb években legyen miből kigazdálkodni a mínuszt, az MNB azonban a 0 százalékos hitelek mellett ebből felvásárolta főként a NER-cégek vállalati kötvényeit.

A teljes elemzést a Népszava.hu oldalán olvashatja.

Forrás: Népszava.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A magyar költségvetés szeptember havi hiánya 570 milliárd forint. Hol a lé elvtársak? Mert minden rohad, semmire sincs pénz- akkor mire ment el az 570 milliárd?

Az MNB "állapotáért" a kormány a hibás. A kormány terjesztette be anno a jegybanki tv. módositását- amely arról rendelkezett , hogy az mnb nyereségét a továbbiakban nem kell a költségvetésbe befizetni. Nyert is az mnb megközelitőleg 500 milliárdot a devizahitelesek nyomorúságán., és egyenlőre nem tudni, hogy azon mennyit-amit azon, "nincs árfolyampolitikája az mnb"-nek. A kormány erőltette az "óccó" hitelek kihelyezését a kkvk-nak, csak éppen azok a nagy összegú m illiárdos hitelek a NER kedvezményezettkeihez jutottak el jobbára. Igy lett ingatlan milliárdos tiborcz, meg a többi.
Azt a kamatkedvezményt már egyszer kifizettük- most meg ki fogjuk fizetni az mnb koormány által erőltetett hitelezési politika veszteségét. Igy kell fejni a tehenet..., amig bele nem rokkan véglegesen.Az mnb és kormány egyaránt bűnös hútlen kezelésben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
"Hát ez igazán megható, nem? A mindenhez is értő, a magyar és a gaz uniós állampolgárok pénzét rendre magántőkealapokba kiszervező kormány és a tőle mindenben független MNB vagyonát dézsmáló Matolcsy György és annak közpénzmilliárdokban fürdő pereputtya ezt tudta összehozni. Nekünk. Ameddig nyerészkedtek, addig habzsidőzsi volt. Most, hogy bebaszott a nagy unortodox mennykő az illiberális pöffeszkedésbe, kiderült, hogy akkora a mínusz, hogy az már a Holdról is szabad szemmel is jól látható. Lehet, hogy ezért küldenek űrhajóst az elvtársak erre az égitestre, hogy megpróbálják kitakarni, nehogy a NASA észre vegye. Milyen ciki lenne ezeknek, nem? De. Bár fene tudja, ezeknek minden ráfér az arcukra."
Eladott Ország
"Szóval eddig úgy volt, hogy a jegybank által felhalmozott hiányt 8 nap alatt kellene visszapótolni (hogy mi az anyámból, azt nem tudom), és mivel az elvtársak pontosan tudják, hogy az unortodox mennykő becsapott, tavaly ősszel módosították a jegybanktörvényt úgy, hogy a nyolc nap helyett öt éves egyenlő részlet fizetését engedélyezte a pénzügyminisztériumnak a hiány pótlására. Az Európai Központi Bank erre rábólintott. Talán így nem kell államcsődöt jelentenie a saját lábon álldogáló Jézus Viktornak és kormányának. Azt vélelmezem, hogy az EU-nak sem hiányzik még egy Görögországéhoz hasonló mentőcsomag, pláne nem most, amikor az orosz agresszor a szomszédban háborúzik. Nem hiszem, hogy szeretnének szerintem látványosan megmenteni egy notórius hazudozót, egy napról napra egyre nyíltabban fasizálódó szegény államot, ezért inkább hagynak egy kis időt a felcsúti géniusznak és a csörgősipkás cinkosainak. Mivel a mínuszos tőke a következő évek költségvetésének hatalmas terhet jelentene, ezért újra módosítani készül a kormány a jegybanktörvényt. A Portfolio szerint egyébként indokolt is a módosítás, különben a jövő évi költségvetésre több százmilliárdos teher hárulna, mivel öt év alatt kellene pótolni a tőkét, amit nem tudnak tartani. Ezért a mostani módosítás alapján átmenetileg lehet majd negatív a jegybank saját tőkéje, amit majd az elkövetkező évek nyereségéből pótolhatnak vissza."
kereső
@sgl: Most akkor, hogy is jön ki az "átlag" 18,5%-os infláció 2023-ra???
kereső
@sgl: elveszitette "köz" jellegét, mint a társasági adó.
Dr. Proktor
Ne is keressék ezeket a milliárdokat, már elvesztették közpénz jellegüket!
Ingatlanok, értékes képek ingyen - joggal örülnek új gazdáik...
Kovács Máté
basod huznátok már a faszba mnb+ner kormány ja+ a geci propagandátokkal is basod

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.