A granadai EU-csúcson Orbán Viktor először közösségi oldalán ecsetelte, hogy Brüsszelben áll a bál, a bürokraták hibát hibára halmoznak, majd kijelentette: nincs esély arra, hogy az európai uniós tagországok vezetői között megállapodás szülessen a migrációról.

Orbán: áll a bál Brüsszelben – Esélytelen a megállapodás

Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Brüsszelben áll a bál, a bürokraták hibát hibára halmoznak, Brüsszel újabb pénzek befizetésére akarja kötelezni a tagállamokat, mert több pénzt akar adni az ukránoknak a háborúra és több pénzt akar adni a migránsoknak. Közben megbukott a migrációs csodafegyver is. A helyzet egyre súlyosabb, Brüsszel kezéből kicsúszott a gyeplő

- számolt be a közösség oldalon közzétett videóban a kormányfő.

Majd Orbán Viktor Granadában, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezve a migrációs megállapodás kapcsán hozzátette:

ez politikailag lehetetlen, ugyanis korábban arról állapodtak meg, hogy egyhangúlag döntenek a migráció szabályozásárról, de ezt nemrég megváltoztatták, és a csomagot Magyarországot és Lengyelországot megkerülve, "jogilag megerőszakolva" mégis áterőltették.

Ezután nincs esély sem kompromisszumra, sem megállapodásra, és nemcsak most, hanem évekre előre – szögezte le a kormányfő.

Az uniós bővítésről elmondta: Magyarország ösztönzője, támogatója a folyamatnak, ugyanakkor számos tagország bővítési fáradtságra hivatkozik, ami nem tisztességes a tagságra várakozókkal szemben. Az EU-nak szüksége van újabb tagországokra – emelte ki.

Magyarország támogatja Georgia csatlakozását, a jövő héten közös kormányülést tartanak Tbilisziben – közölte.

Ami viszont Ukrajna EU-ba lépését illeti, stratégiai áttekintésre van szükség, mert az unióban még soha nem vetődött fel háborúban álló ország felvétele. Kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban még "túlságosan sok a kérdés", és először a stratégiai alapvetéseket kell tisztázni. "Meg kell értenünk, miért jó az EU-nak, ha felvesszük Ukrajnát, mik a következményei, (...) mennyi pénzről beszélünk" – sorolta. Ukrajna belépése új kérdéseket vet fel a biztonság mellett például a kohéziós politika és a mezőgazdaság területén is. Kijev belépésével "teljesen új mezőgazdaság fog születni" az EU-ban

– fogalmazott.

Újságírói kérdésekre Orbán Viktor kitért az energiával kapcsolatos témákra is. Kijelentette, hogy Azerbajdzsán kulcsország, nélküle nem lehet elérni az energiafüggetlenséget Oroszországtól. Magyarországnak már van megállapodása Bakuval a gázszállításokról – emlékeztetett.

Kiemelte azt is, hogy a déli energiafolyosó Magyarország számára létfontosságú, különösen azután, hogy az északi terrortámadásban megrongálódott. Ezért különösen oda kell figyelni a déli folyosó biztonságának garantálásra.

A Koszovó és Szerbia közti feszültséggel kapcsolatban Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy Pristinának változtatnia kell a hozzáállásán, mert az elmúlt két évben rendszeresen provokálták a szerbeket, márpedig a provokáció felborítja a stabilitást. Elmondta, Szerbia nélkül nincs stabilitás, és kijelentette: egyértelmű álláspontja szerint segíteni kell Szerbiát a régió stabilizálásban. A Belgrád elleni esetleges szankciókról úgy vélte, ez lehetetlenség, nevetséges felvetés.

Forrás: MTI

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Úgy látom eldöntötték, hogy a migránstémát húzzák tovább.
Mondjuk a gazdaságunk, meg minden egyéb rendben van, éllovas Európában, infláció a múlté, tehát valamivel el kell ütni az időt.

Vagy.
Semmi nincs rendben, ezért agyhalott szektáját ezzel hülyíti tovább az egyéb súlyos gondok helyett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: fosol,hogy fideszék pofánvágnak ? HAHAHAHA
te örökre egy buta idióta maradsz,mint az @Őrnagy:
csak úgy....
@Őrnagy: az a rács elötted van ,te zártoszályon tengödö bunkó! :)
Nessy
@Őrnagy: Több "kulturált jelző" nem jutott eszébe? Kérjen segítséget a közönségtől, vagy telefonáljon!
rakitics41
Ha egy szervezet az egyhangúság hiánya miatt döntés képtelenné válik, akkor vagy megszűnik, vagy változtat a működési rendjén.Most ez utóbbi történt mert a szervezet tagjainak nagyobb része úgy gondolta, hogy szükség van a szervezetre és nem megszüntette a működését hanem megtalálta a működési képességét biztosító megoldást.Amikor ez a szervezet megalakult akkor sokkal kisebb létszámmal voltak a tagok, és mindenki az együttműködésre törekedett.Most hogy már 27 en vagyunk a szervezetben az egy hangú döntések nem segítik hanem akadályozzák a szervezet működő képességét, már csak azért is mert 27 államnak az érdekei gyakran nem esnek egybe, és vannak olyan tagok akik nem az együttműködésre helyezik a hangsúlyt, hanem a saját érdekek mindenek előtti érvényesítésre.Ezen a többség úgy segített hogy nem mindenben tartották meg az egy hangú döntés szükségességét, ,minőségi többséggel is hozhatnak ma már döntéseket, és így aki nem fogadja el a döntéseket azok az országok egy gyengébb kapcsolatú közösségbe kerülnek, de ettől még lesz Európában olyan szervezete amely továbbra is együtt működik, és fontos kérdéseket dönthet el a kontinensen.Aki nem akar a döntés hozókkal együtt haladni, aki állandóan vétózik, az lemarad ebből a döntés hozatalból és ezzel együtt lemarad a többi országtól.Mi is ide fogunk jutni, másodhegedűsök leszünk Európában. Egy szervezet egyébként állandó mozgásban van , olyan mint az élet, követni kell a változásokat, ha a szervezet sokáig akar fennmaradni, működni.Nem ragaszkodhatunk több évtizede meghozott szabályokhoz mert a körülmények sem azonosak azzal amikor létrehozták az alapítók ezt a szervezetet.
csak úgy....
@Nessy: szerinted van neki az a micsoda amire rákérdeztél ?
csak úgy....
ha igaz az 0rbáni 2/3 ad és a hatvanpúsztai birtok,meg minden amit 0rbánék a magyar néptöl loptak el, akkor a magyarok a leg butább nép európában! :) náluk még a románok is okosabbak, akik már 1989 ben fölkeltek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.