Közel ötödével nőtt egy év alatt azoknak a magyaroknak a száma, akiknek egy havi jövedelme nem fedezi a megélhetéshez szükséges költségeiket, illetve egy havi megtakarítással sem rendelkeznek.

13 év Fidesz kellett hozzá, de idén már a magyarok több mint felének nincs egy havi megtakarítása sem

A magyar kilátások sem túl fényesek, Rogánéknak még feljebb kell tekerniük az orosz típusú propagandát. Forrás: Pixabay

Az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felmérése szerint nem csoda, hogy a magyar válaszadók a legpesszimistábbak Európában az áremelkedésekkel kapcsolatban. 90 százalék szerint a következő fél évben még magas inflációra számíthatunk.

Az áremelkedések a legtöbb uniós országban jelentősen rontják a családok megtakarítási képességét és a megtakarítások, jövedelmek arányát.

Tavaly Európában összesen a válaszadók 28 százaléka mondta azt, hogy egy hónapnyi, vagy annál is kevesebb bérének megfelelő kiadást tudna csak vállalni anélkül, hogy eladósodna. Idén kilenc százalékkal több európai háztartás, azaz már 37 százalék birtokol legfeljebb egy havi jövedelemnek megfelelő megtakarítást – írja a 444.

Magyarországon a KSH adatai szerint tavaly és az idei év lezárt hónapjaiban az EU többi tagországában mértnél nagyobb volt az infláció. Az Intrum adatai szerint a magyarok 90 százaléka számolt be arról, hogy az infláció negatívan érinti háztartása pénzügyeit. Ez a legmagasabb szám Európában. 2021-ben (az országgyűlési választás előtti osztogatás miatt) a magyar fogyasztók 33,24 százalékának nem volt elegendő megtakarított pénze egyhavi kiadásainak fedezésére. 2022-ben már 35 százalék volt az érintettek aránya, 2023-ra – hatalmas ugrással – ez az arány elérte a 53 százalékot.

A fizetőképességi adatok alakulása viszont előre jelzi a GD-változásokat. A mostani adatok csökkenő fizetőképességet jeleznek előre, ami visszatarthatja a gazdasági növekedést.

Az egyre csökkenő megtakarítások aránya szoros összefüggésben van az inflációval, és azoknak az embereknek az aggodalmaival, akiknek nehézkes megoldani a mindennapi pénzügyeiket. A magyar válaszadók körében végzett felmérés szerint Európa-szerte a magyarok a legpesszimistábbak az inflációval kapcsolatban. Mára többségbe kerültek a fizetésről fizetésre élők. A magyar és az európai fogyasztók a csökkenő bevételekre főleg extra kiadásaik csökkentésével reagálnak: igyekeznek kevesebb készételt vásárolni, kevesebbet költenek ajándékokra vagy utazásokra. Magyarországon rendkívüli mértékben növekedtek az árak, emiatt az európai átlaghoz képest kevésbé várható a kiadások csökkenése, leginkább azért, mert a jelenlegi kiadásokon már nincs mit lefaragni.

Emellett Európában Magyarországon az egyik legnagyobb a hitelek elutasításának aránya. A magyar lakosság alapvetően szkeptikus a hitelvelvétellel kapcsolatban. A magyar válaszadók további 41 százaléka arra készül, hogy fizetésemelést kérjen, vagy akár jobban fizető munkát keressen.

A magyar válaszadók között tavaly óta 4 százalékponttal (17-ről 21 százalékra) nőtt azoknak a száma, akik kettő vagy több számlát nem tudtak kifizetni időben. Az érintettek fele rendszeresen nem tudja időben fizetni a számláit.

Forrás: 444
Fotó: Pixabay

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rakitics41
Ha a magyarok elszegényítése volt a cél akkor azt a "fijúk" csillagos ötösre teljesítették, de úgy emlékszem hogy ennek az ellenkezője volt a választásoknál az ígéret!Ez úgy látszik bejött be, mert a szegény ember a jó, az alázatos, a szófogadó, a jól megvezethető ember!Régen a lázongók, a felkelők a forradalmárok kerültek ki ezek az emberek közül, de a helyzet megváltozott, és ehhez alakult a pártpolitika.
gina
De a fidesz uraknak és a retkes kormánynak annál több milliói vannak,,elintézte a mocskos zsiros Napoleon
jáger laszló
Minden szép,minden jó,mindennel + vagyok elégedve!!Mondotta anno a császár
Hát azok a boldog, szép idők már L múltak!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
@archive: Miért? Hallgatnak rá a bigott híve? Nekik az az igaz, amit a királyi média harsog reggeltől, estig! Hogy az Orbán által is aláírt "brüsszeli szankciók" csak nálunk működnek, hogy a régióban fele az infláció, mint nálunk, az nekik "nem úgy van 'a" , ellenzéki hazugság. Ez van! Ebből a káoszból a fidesz szatellit pártja, a Mi Hazánk szélsőjobbos retorikával tud profitálni, ami nem éppen vigasztaló.
archive
@Nessy: Teljesen igaz.. és ez a szomorú, hogy így végzi kis hazánk.
Yoda69
Es orban kér meg 13 evet, hogy befejezze a művet, hogy az EGESZ magyarsagot elszegenyitse, kiveve persze onmagat, a csaladot, es a sleppet.
kakukkmadár
„Adjatok nekem öt évet, és nem fogtok Németországra ráismerni”- Hitler, 1932. 13 évet kapott, és Németországra tényleg nem lehetett ráismerni...érdekes párhuzam a mai Magyarországgal.
frank
EZ EGY ÓRIÁSI BOLSEVISTA HAZUGSÁG.
Akinek annyi sincs az idióta,vagy munkakerülő,hajléktalan.
A cigánynak van.
EZ EGY HATÁSVADÁSZ bolsi cikk.
Nessy
@frank: Uram/Hölgyem! Maga melyik dimenzióban él? Mert nem itt, és nem most kis hazánkban!
bence
Erre szavazott az éhező többség ! Most mondjam azt , hogy megérdemlik ?! De ennek miért nekünk kell inni a levét ?!
Ezodabasz
@frank: ma, 15:40 Ez nem bolsi cikk! Ez a valóság. Az írásodnak olyan íze van, mint amikor lézerjancsi azt mondta: Mindenki annyit ér amennyie van...amit össze tudott harácsolni! Cigányországban cigány vajda Dr miniszterelnök úr van!
Miért van ennyi hajléktalan? Kik húztak hasznot belőlük? www.szeretlekmagyarorszag.hu/kozosseg/amit-talalok-azt-eszek-szedtem-mar-tyukhurt-is-havi-25-ezer-forintbol-elt-48-kilosan-halt-meg-a-hajlektalan-mateszalkan/
Hogy lehet hajléktalan az az ember aki ide születtett erre a földre? Miközben:g7.hu/elet/20231009/miert-van-600-ezer-ures-lakas-az-orszagban/
Clavigo
Kinek mit intézett a qrmánya...Aki ezekre a mocskokra szavazott 5 kilo krumpliért,,az bassza meg. !
Ezodabasz
Az elszegényedésnek megvan az oka. Meg lehetne szüntetni. Néhány kiváltságos uralkodó gazdagodása teremti a szegényeket, a rabszolga népet és a hajléktalanokat! A "gazdagok" a szegényekből élnek és élősködnek rajtuk...
percsi
@frank: "EZ EGY ÓRIÁSI BOLSEVISTA HAZUGSÁG.
Akinek annyi sincs az idióta,vagy munkakerülő,hajléktalan."

2017-ben megálmodott, ez idáig el sem kezdődött "Szuperkorház" megépítése, mégis 5 éve aktív dolgozója Kocsis M. asszonya és a Megafon vezetője. 2017-18 óta veszik fel havonta a több százezer forint fizetést, ez idáig kifizettek asszonykának 34 milliót, Meganak 24 milliót úgy, hogy a kisújukat sem mozdították.

6,6 milliárd forint közpénzt kapott a Fudan alapítvány, pedig se egyetem, se ingatlana:
adatbazis.k-monitor.hu/hirek/magyar-hirek/66-milliard-forint-kozpenzt-kapott-a-fudan-alapitvany-pedig-se-egyetem-se-ingatlana

Ők nem munkakerülők?
De, milliárdos fid. munkakerülők! Ezekkel a munkakerülőkkel van tele az ország, ezeknek köszönhető a szegénység.

"Idióta" - Igazad van, idióta a magyar, mert hagyja.
"A cigánynak van." - Melyik -vajdára- gondolsz? Akinek a malmára hajtod a vizet?

Kocsis Máténak van pofája azt mondani, hogy Gyurcsányék kipakolják a kasszát Budapesten!
Az üres kasszát nem lehet kipakolni!

Ezt mondta a Vajdád 2007-ben:
thepost.hu/reszletek.php?id=62179
ómió
Az idén már mind a Balatonon költötte el!?
Néro2
Az elmúlt száz év legjobb...
Mondá a várbeli desznyó.
Mondjuk igaz kiscsaládjára meg rablótársaira.
jáger laszló
+ hír
a magyarok közel felének 1 havi + takarítása is van!!
Hát így is lehet interpretálni elvtársaim!!
csak ennyi
barátilag
J,L,
balos
Azért tudunk hónapról hónapra megélni,mert a számlámra minden hónapban 100ezer előleget felvehetek,amit a nyugdíjnál egyből levonnak!Tehát kölcsönből tartom magam és családom a felszínen!
Namely
"13 év Fidesz kellett hozzá, de idén már a magyarok több mint felének nincs egy havi megtakarítása sem"
Hát persze, hiszen a Fidesz szervezi a hétköznapjaimat, a költéseimet, a megtakarítási hajlandóságomat, a napi tanulásomat, vállalkozásomat... ja nem, ezeket én szervezem.
Ezért is vannak ingatlanjaim, nem több havi, hanem több évtizednyi megtakarításom, részvényeim, kötvényeim, készpénzem, értéktárgyaim.
Mert a kapitalizmus lényege, hogy mindenki a saját szerencséjének kovácsa.

Csak míg én dolgozok, vállalkozok, megtakarítok, mások a kocsmában isznak, a tv előtt döglenek, elszórják minden pénzüket baromságokra.
Ezért nincs megtakarításuk.
Nekem meg van.
Namely
@balos: akkor dolgozz majom, ahelyett, hogy itt lopod a napot.
Ezodabasz
@Namely: ma, 15:05 "Mert a kapitalizmus lényege, hogy mindenki a saját szerencséjének kovácsa." Bravó! A vadkapitalizmus másik lényege: Mások szerencsétlenségéből élsz, nem a saját munkádból!!! Te egymagad tudsz talán napi 24 óránál többet dolgozni? Honnan van a mesés vagyonod...csak nem másokat dolgoztatsz? Hogy van időd ma délután háromkor a rengeteg munkád mellett itt dicsekedni azzal, hogy másokból élsz mint egy élősködő kullancs?
Dr. Proktor
Orbán éveket, ezeret!
Az kellene az 1ügyű fodeszes szavazónak...
Namely
@Ezodabasz: Ezért kellett volna 1990-ben elmagyarázni az embereknek, hogy mi a kapitalizmus. :D
"A vadkapitalizmus másik lényege: Mások szerencsétlenségéből élsz, nem a saját munkádból!!! "
Nem :D
Neked sem sikerült megértened, így komcsi maradtál, aki bármikor, bárkit a falhoz állítana, mert dolgozik és így viszi valamire.
Gratulálok :) tanulj egy kicsit :D
"Te egymagad tudsz talán napi 24 óránál többet dolgozni?"
Nem, de ez nem tudom, hogy tartozik ide.
:D
"Honnan van a mesés vagyonod...csak nem másokat dolgoztatsz?"
Egy ház, egy lakás, részvény, kötvény, megtakarítás. Ez nem mesés vagyon, csak a proli alkeszeknek, akik 3 kannás mellett álmodoznak, hogy egyszer találnak 1 táska pénzt :D
"Hogy van időd ma délután háromkor a rengeteg munkád mellett"
Úgy, hogy kvalifikált munkát végzek, így nekem néha van időm pihenésképpen kommentelni itt, a komcsineveldében, ahol a magadfajta idióták tenyésznek :) azonkívül számold össze, hogy én mennyit kommentelek itt, és a balos nevű hulladék, vagy épp te mennyit, miközben az én megélhetésem a téma :D
Dolgozz te is, és akkor nem lesz mit irigyelned :D
Ezodabasz
@Namely: Mitől lennék én komcsi? Tanulnivalód neked van bőven úgy látom! Azt sem érted amit írtam, pedig nem túl bonyolult! A kérdésem ez volt: "Te egymagad tudsz talán napi 24 óránál többet dolgozni?" A válaszod:"Nem, de ez nem tudom, hogy tartozik ide." Akkor elmagyarázom (bár tök felesleges, mert terelsz és inkább másról beszélsz) : Egy ember a saját munkájából ma már éppen hogy tudja fedezni a szükségleteit! Azokat a dolgokat ami feltétlenül szükséges! Nem is kellene ennél több egy normális társadalomban, de ez nem az! Megtakarítás??? Ne viccelj már, ilyen csak a mesében és kormányközeli "közbeszerzés nyerteseknél" meg a kvalifikált munkásoknál! Mi a picsa az a kvalifikált munka és hány ember dolgozik a kezeid alá azért, hogy lehúzd a hasznot és megtakarításod legyen?
A Te megélhetésed kit érdekelne, ha nem kérkednél vele? Amúgy nem irigyellek ne aggódj! Nem cserélnék veled semmiképp. Dolgozok és a szükségleteim kielégítésére ez pont elég, nem vágyom többre mint ami szükséges.
Te másokból élsz nem a saját munkádból! DE-De! :D
Aki Én
@Namely: ,,"13 év Fidesz kellett hozzá, de idén már a magyarok több mint felének nincs egy havi megtakarítása sem"
Hát persze, hiszen a Fidesz szervezi a hétköznapjaimat, a költéseimet, a megtakarítási hajlandóságomat, a napi tanulásomat, vállalkozásomat... ja nem, ezeket én szervezem.
Ezért is vannak ingatlanjaim, nem több havi, hanem több évtizednyi megtakarításom, részvényeim, kötvényeim, készpénzem, értéktárgyaim.
Mert a kapitalizmus lényege, hogy mindenki a saját szerencséjének kovácsa.

Csak míg én dolgozok, vállalkozok, megtakarítok, mások a kocsmában isznak, a tv előtt döglenek, elszórják minden pénzüket baromságokra.
Ezért nincs megtakarításuk.
Nekem meg van."

Egyrészt szerintem hazudsz magadról is, másrészt ki a faszt érdekel, hogy neked mid van? Ez a cikk nem rólad, hanem a magyar emberekről szól. Nyilván nem értetted meg, nem is várja el tőled senki.
Egy pökhendi, személyiségzavaros lúzer vagy, aki vadidegenek előtt szeret pöffeszkedni, legnagyobb valószínűséggel alaptalanul. Sokunknak itt mit a tejbe aprítani, de ez qrvára senkire nem tartozik, és kurvára nem ez a téma.
Tudom, tele a Tesco parkoló, az egy jóléti állam. Jesszusom...
Megint annyi ostoba közhelyet hoztál, hogy az egy vicc. Ráadásul buta gondolataidat megint tényként kezeled, aki nem gazdag, az mind iszákos kocsmatöltelék.
És, hogy nincs köze mindehhez a kormánynak? Minden az egyénen múlik? Ott, ahol az emberek 80 %-a nem keresi meg az átlagbért? Például ennek semmi köze az elvonásokhoz, igaz baromarcú?
Ez meg egyenesen akkora butaság, hogy még leírni is szégyen volt, mert csak annyit mutat, hogy ostoba vagy.
Aki Én
@Namely: ,,kommentelni itt, a komcsineveldében, ahol a magadfajta idióták tenyésznek :) azonkívül számold össze, hogy én mennyit kommentelek itt, és a balos nevű hulladék, vagy épp te mennyit, miközben az én megélhetésem a téma :D
Dolgozz te is, és akkor nem lesz mit irigyelned :D"

Ezen felnyerítettem.
Tehát ahol leginkább a kormány ténykedése a téma, az ,, komcsinevelde".
Értem :)
Egyébként nem tudom feltűnt-e, hogy akik valóban minden nap, reggeltől estig, napi akár száz hozzászólással itt élnek, azok kivétel nélkül a te csapatodban játszanak?
A te megélhetésed itt kurvára nem téma, csak nagyon bután idekeverted.
Úgy látom megint nem tudod eldönteni, ki dolgozik és mennyit, és ki kire irigykedik.
Minden megszólalásodból az jön le, hogy egy ostoba, magát túlértékelő lúzer vagy.
kereső
Ők maguk akarták, és akarják., hogy igy legyen. Ennyi(ke)
Namely
@Ezodabasz: "Mitől lennék én komcsi?"
Attól, ahogy a világhoz állsz.
"Azt sem érted amit írtam, pedig nem túl bonyolult! A kérdésem ez volt: "Te egymagad tudsz talán napi 24 óránál többet dolgozni?" A válaszod:"Nem, de ez nem tudom, hogy tartozik ide." "
Tényleg nem tartozik ide.
Ja, hogy nem érted.
Tanulj.
"Akkor elmagyarázom (bár tök felesleges, mert terelsz és inkább másról beszélsz) : Egy ember a saját munkájából ma már éppen hogy tudja fedezni a szükségleteit! "
Ha az az ember nem tanult, akkor igen. De aki tanult, legyen az szakmunkás, vagy éppen matematikus, az bőven tudja fedezni a szükségleteit.
"Megtakarítás???"
Igen komcsikám, megtakarítás. Te nem tudsz megtakarítani? Az a te hibád. Vagy nem tanultál, vagy túl sokat költesz a keresetedhez képet.
"Ne viccelj már, ilyen csak a mesében és kormányközeli "közbeszerzés nyerteseknél" meg a kvalifikált munkásoknál!"
Maradjunk az utóbbinál. Igen, ott simán lehet.
"Mi a picsa az a kvalifikált munka"
Én tőzsdei matematikus vagyok és egy londoni cégnek dolgozom. Napi max 4 órát foglalkozom ezzel, és simán eltartom nemcsak magamat, de a barátnőmet, a 3 gyerekünket is, és még meg is takarítok.
Hogy neked ez miért nem megy?
Mert ostoba, irigy komcsi vagy, aki nem képes egyről a kettőre jutni.
"és hány ember dolgozik a kezeid alá azért, hogy lehúzd a hasznot és megtakarításod legyen?"
Na ebből látszik, hogy komcsi vagy.
" Amúgy nem irigyellek ne aggódj! Nem cserélnék veled semmiképp. Dolgozok és a szükségleteim kielégítésére ez pont elég, nem vágyom többre mint ami szükséges."
Persze, hát hogyne. Neked ez elég, semmi egyéb nem kellene. Mindjárt el is hiszem.
"Te másokból élsz nem a saját munkádból!"
Azért mert te a saját szánalmas szintedet tudod hozni, még nem kell másokat gyűlölni, mert többre vitték, mint te. És nem kell a komcsi "logika", miszerint, ha valaki a nyomorult szintednél többre viszi, az "mások munkájának gyümölcsét élvezi".
Heil Sztálin, ugye? :D
C_3PO
90%-nak nincs! Bérből és fizetésből él hónapról hónapra!
kulabombaafityiszre
@Namely: ma, 13:39
Te egy senki vagy,csak vered itt a nyálad a semmire.
Kis tehetségtelen virtuális világban élő luzer,csak szeretnél az lenni aminek előadtad a személyiséged.Szánalom amit csinálsz.Lehet egy pár embert itt megvezetsz,én nem tartozom közzéjük.
A szófosásodból kikandikál a valóság.
Namely
@utánam a vízözön: hát mivel egy nagy semmi vagy, mást nem is írhatsz :D

@kulabombaafityiszre: a stílusod nagyon jó :D és sokat elárul :D mint a nicked
Namely
@utánam a vízözön: "Buta vagy. "
húúúú micsoda egetverő bizonyítás és érvhegyek :D
"Egy egyszerű kérdés: Ki Isten?
Fogadunk, hogy még erre sem tudsz válaszolni - te buta magyar parasz! "
Egy egyszerű kérdés: a kommentjeidnek mi értelme van?
Semmi.
Ez vagy. Egy nagy semmi.
További jó vergődést.
:)
Ezodabasz
@Namely: ma, 13:39 Ne kínlódj! Miért magyarázkodsz? Tanultam már bőven eleget. Te még elég keveset.
Tősdei matematikus? Az mi a fasz? Az szerintem egyértelműen másokból élősködés, de nem érdekel ez a te lelkiismereteden szárad. Ott valakik vesztesek ahhoz hogy te nyerhess. Szar alak vagy azt már láttam az írásaidból.
Mi ez a komcsizás te szerencsétlen balfasz? Te egy nyomurult vagy és szerintem te irigyelsz engem, mert nekem nem kell több mint ami szükséges.
Én nem gyűlölök senkit. A nyomorult szint nálad és és a te világnézetednél kezdődik. Tényleg azt hiszed, hogy többre vitted? Kurwa szar érzés lehet:))) Te mások munkájának gyümölcsét élvezed! Nyomasztó lesz ha maradt benned még némi emberség. Te dolgod.
Én jól érzem magam így. Nem lesz soha lelkiismeretfurdalásom mint neked.
Namely
@Ezodabasz: bocs, de meguntalak. Troll vagy: egyértelmű dolgokra kérdezel rá, hülyeségeket kérdezel. További jó önkielégítést.
:)
Namely
@utánam a vízözön: hú, azt a. Micsoda érvek megint. :D szánalmas, wc-szájú keretén vagy.
:D
Ezodabasz
@Namely:ma, 15:56 Miért lennék troll??? Ismersz engem? Egyértelmű dolgokra sem tudsz válaszolni akkor mi a faszért trágyázol ide? Dolgozz profi módon ahogy egy kvalifikált tősdei matamatikushoz illik! Használd ki a kevésbé kvalifikáltakat, akik azt hiszik hogy nyerhetnek egy ilyen semmirekellő munkából! Élvezd a hasznát és ne nyavalyogj! Te csak nyerhetsz, a a sok hülye meg veszít:)) Milyen szar ember vagy te? Élősködő aki mások kárából hasznot húz? Hogy lehet az, hogy az ilyen öltönyös nyakkendős üzlet-emberekből teljesen hiányzik az empátia, az együttérzés és mindenféle érzés? Tudsz olvasni és megérted a szöveget, vagy csak zsigerből válaszolsz? Szerinted ki a faszt érdekel hogy te miből/kikből élsz? Te dicsekedtél el a kvalifikált szánalmas "munkáddal", ami nem más mint: Manipuláció!
Így működik a kormányod, a vallás, a vadkapitalista rendszer...stb.
Olvasd el, értelmezd és ne válaszolj! További jó önkielégítést.:)
kulabombaafityiszre
@Namely: október 12., 15:16
Cáfold amit írtam,ne terelj.
Ezodabasz
@kulabombaafityiszre: ma, 09:07 Nem tudja cáfolni ezért inkább lapít mint szar a fűben:) Az az érdekes az egészben, hogy gyerekeket nevel családban él és közben ő ássa a jövő nemzedék sírját! Egyre nagyobb a szakadék az emberek közt és Ő ezt még mélyebbre akarja ásni...Az ilyen férgeket nem érdekli a jővő nemzedéke, csak a ma és a most...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.