Rencsár Kálmánnal, a magát a NER-jachtok előző generációját birtokló offshore cégbe bevásárló NER-lovaggal lehet összekötni három olyan társaságot, amiket kartellezés miatt meszelt el nemrég a Gazdasági Versenyhivatal.

Nagyüzemben csalt az útépítések árával a milliárdos NER-lovag – nyugi, meg fogja úszni ez is

Az adónkból hizlaljuk Rencsárt is. Forrás: Youtube

Az országos, évekig tartó összejátszásban részt vevő cégekre összesen közel 300 millió forint bírságot szabtak ki, legtöbbet a Rencsár-féle érdekeltségekre – írja a 24.hu.

Rencsár Kálmán Bács-Kiskun megyei vállalkozó leginkább az adónkból finanszírozott tendereken sikeresen szereplő útépítő Soltút Kft.-ről ismert. Rencsár meg a famíliája 49,6 milliárd forintból csinált magánvagyont.

A Soltút árbevétele tavaly bő 57 milliárd forint volt, csak ez az egy cég két év alatt 29 milliárd forint nyereséget hozott össze adózás után. Hogy teljes egészében Rencsárnál landolt-e az osztalék formájában kivett pénzt, afelől ugyancsak a G7 cikke ébresztett kétséget, amiből kiderült, hogy az előző évekhez képest látványosan megugró 2021-es nyereség kilapátolásába besegített egy „csendestárs”. A Soltút az egyik példa arra, hogyan lehet a nyereséget csekély tulajdonhányaddal, de az osztalék nagyobb részére jogosító szavazatelsőbbségi részvények révén elcsatornázni a nyilvánosság elől rejtett részvényesnek.

A fő útépítő cég mellett vannak kisebb tagjai is a Rencsár-birodalomnak, a mérlegbeszámolóhoz fűzött kiegészítésben szerepel a Soltút leányvállalataként például a Medivia Kft. Ez a hódmezővásárhelyi cég a számok alapján nem tűnik túl izgalmasnak – árbevétele tavaly 850 millió, nyeresége 22 millió forint volt –, mégis a címlapokra került nemrég azzal, hogy

egy óriási közúti kartell részese volt 16 másik céggel együtt.

Nyolc éve folyó vizsgálódás végére tett pontot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), és összesen 284,8 millió forintos bírságot szabott ki 17 vállalkozásra az ország egészét lefedő összejátszások miatt. Azt állapította meg, hogy az útjelfestéssel és közúti táblázással foglalkozó vállalkozások nagy része felosztotta egymás között a piacot 2012 és 2014 között.

A Mediviára ezért 21,95 millió forint versenyfelügyeleti bírságot rótt ki a GVH. A közel 300 milliós kartellügyben elmarasztalt cégek közül három is összeköthető Bács-Kiskun főmilliárdosával, Rencsár Kálmánnal. A három kft.-re összesen több mint 100 millió forint büntetést szabott ki a GVH, ez az összbírság több mint harmada.

Cégszinten a kartellügy miatti elmarasztalás automatikusan a közbeszerzésekből történő kizárással jár, de a kizárás hatálya csak a bíróság végleges döntésétől él. Az elmarasztalt vállalkozások viszont a Közbeszerzési Hatóság előtt élhetnek az úgynevezett öntisztázás lehetőségével, ez esetben mentesülhetnek a kizáró ok hatálya alól. Ha egy újabb közbeszerzési eljárás előtt egy kartellezésért elmeszelt cég olyan intézkedéseket hoz, melyekkel „a kizáró ok fennállásának ellenére kellőképpen igazolja a megbízhatóságát”, akkor a bíróság erről igazolást ad ki, és ezt az ajánlatkérőknek mérlegelés nélkül el kell fogadniuk, vagyis a cég indulhat a versenyben.

A Soltút sem esik a közbeszerzésekből, mert „a közbeszerzésekről szóló törvény 62. §-a adott gazdasági szereplőre vonatkozó rendelkezést tartalmaz, így a kizárás csak a jogsértést ténylegesen elkövető és bírságban részesülő vállalkozást érinti.”

Nagy építőipari cégeknél egyébként régóta az a gyakorlat, hogy leányvállalatok láncolatát hozták létre, ami azért is „praktikus”, mert a felelősségre vonás így meg se karcolja a fő vállalatot.

Forrás: 24.hu
Fotó: Youtube

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Eszméletlen, ami ebben a kibaszott országban történik a fidesz jóváhagyásával.
Máshol egy ilyen eset népfelkelést eredményez.
Ugyan kisebbségben vannak az ilyen kotorék @Maccska: meg @ómió: féle agyhalottak, de így is sokan.
Igazából ezeket nekik köszönhetjük.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
és mégis iványira küldi 0rbán a bólogató csicskáit...,a nyaloncok fölsöbb utasításra védettek.
Sziszifusz
@Maccska: 11:11

... és ez így rendben van ? !
csak úgy....
@Maccska: ne untass az agyatlan eszmefuttatásaiddal te kretén,botcsinálta fideszügyvéd!
Aki Én
Eszméletlen, ami ebben a kibaszott országban történik a fidesz jóváhagyásával.
Máshol egy ilyen eset népfelkelést eredményez.
Ugyan kisebbségben vannak az ilyen kotorék @Maccska: meg @ómió: féle agyhalottak, de így is sokan.
Igazából ezeket nekik köszönhetjük.
Clavigo
@Maccska: Te ugye,,agy nélkül vegetálsz valahol..? A hsz- ból megitélve...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.