A G7 tényfeltáró cikke részletesen bemutatja a módszert, amelyet a NER előszeretettel használ.

Lerántották a leplet a NER kedvenc módszeréről – Így rejtik el a vagyonukat Orbán embereiOrbán Viktor/Facebook

Ha nagyon szeretnénk leegyszerűsíteni a G7.hu által feltárt rendszert, így írhatnánk le: kinyomtatnak egy papírt, pár százezerért eladják, átírnak a hátoldalán egy nevet, és máris követhetetlenné válik több milliárd, vagy tízmilliárd forint útja. Ezzel pedig könnyű elrejteni néhány nagyobb, gyakran közpénzmilliárdokat is felemésztő biznisz végső haszonélvezőjét – összegez a 24.hu a szemléjében.

Így, ha a módszert ügyesen csinálják, egyetlen nyilvános adatbázisban sem kell feltüntetni, hogy kihez kerül a nagy pénz. Ha pedig még egy magántőkealapot, vagy bizalmi vagyonkezelőt is beiktatnak az ügyletbe, végképp bottal lehet ütni a milliárdok nyomát.

A technika sikere még abban is rejlik, hogy ezen a ponton sem a bíróság sem a NAV nem tudhatja ki a tulajdonos.

Az osztalékelsőbbségi részvény egy olyan tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek a tulajdonosa a többi részvényesnél előbb, vagy nagyobb arányban részesülhet az érintett vállalat profitjából. A gyakorlat önmagában nem ördögtől való, az üzleti életben nagyon sok dolog indokolhatja, hogy egy cég tulajdonosai ne részesedésük arányába osztozzanak a nyereségen, hanem aszimmetrikus módon. Rengeteg hazai vállalat élt is ezzel a lehetőséggel.

De az osztalékelsőbbségi részvény arra is felhasználható, hogy elrejtse, ki is a tényleges haszonélvezője egy vállalkozás nyereségének.

Az ilyen papírok tulajdonosai ugyanis úgy zsebelhetik be a profit nagy részét (nem ritkán a 95-99 százalékát), hogy közben a vállalatnak csak egy kis hányadát birtokolják. Az ilyen kisrészvényesek pedig gyakorlatilag minden nyilvános adatbázist kikerülhetnek.

Bár a törvény szerint bármilyen érdemi változás történik egy vállalatnál, azt jelezni kell a cégbíróság felé, és fel kell tüntetni a vállalat létesítő okiratában, ám a cégek – különösen, ha új tulajdonosokról van szó – hajlamosak ezt nagyvonalúan kezelni. Sőt, 2021-ben egy vállalat a fővárosi törvényszéken harcolta ki, hogy a cégbíróság felszólítása ellenére se kelljen az alapító okiratában feltüntetnie az akkor belépő új tulajdonosát. 

Persze nemcsak a cégbíróságon kell elvileg a részvényesekről számot adni:

néhány éve a NAV is vezet egy nyilvántartást a tényleges tulajdonosokról. Az adóhatóság számára ráadásul az adatokat a bankok szolgáltatják, így itt nem is a cégek döntenek arról, hogy kiadják-e tulajdonosaikat.

Igen ám, de a jogszabály szerint a nyilvántartásba csak azok kerülnek be, akiknek legalább 25 százalékos részesedése van. Márpedig az osztalékelsőbbségi papíroknak pont az a lényege, hogy ennél kisebb tulajdonaránnyal is be lehet húzni szinte a teljes profitot. Teljesen egyértelmű tehát, hogy az osztalékelsőbbségi részvényeket egyre szélesebb körben használják a nagy bizniszek tényleges haszonélvezőinek elrejtésére. 

A portál már nyáron elkezdett egy cikksorozatot kiadni, amelyben bemutatják, hogyan áramlott az elmúlt években elrejtve több tízmilliárd forint a kormányzathoz leginkább közelálló milliárdosok irányába a tűzhöz kevésbé közel lévőktől.

Azaz példákkal is alá tudták támasztani a rendszer működését – és „sikerét”. Az érintettek körében, ott van Jellinek Dániel cégcsoportja, Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, Szíjj László legfontosabb cége, a Duna Aszfalt Zrt., valamint a Tiborcz István üzlettársaként ismert Balázs Attila vállalata, a Bayer Construct is feltűnik.

Forrás: G7.hu, 24.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: mesélj,mi volt az oktatáson!? :) megtaláltad végre a 13 millió ft. félretett pénzedet?
csak úgy....
@KisTehen: veled kapcsolatban mindent tudok,még azt is,hogy gyógyíthatatlanúl gyogyós vagy! :) -te idióta illibsiseggnyaló.. ,te idióta senki!
mekkelek
@KisTehen: Persze hogy nem ezek a tetvek találták ki de a közpénz és EU-s pénz lenyúlását ezek altökélyre fejlesztették, az EU-ban nincs példája…
A nyugatot mindig próbáljátok belekeverni de elég ha az utak állapotát megnézed az már eleve tükrözi hogy hol köt ki a közpénz nagyja, hogy a többiről ne is beszéljünk.
De négyévente a tányér krumplileves nektek elég ahhoz hogy maradhasson Orbán és csürhéje amelyik 13 év 2/3-os teljhatalommal és 10+ évig az országba ömlő EU-s pénzből egy EU bajnok Orbán inflációt és reálbér csökkenést meg gagyivá tett forintot tud felmutatni!… ti agyatlan birkák - bár te tehén vagy - tapsoltok hozzá és Orbán mellett Putyinról álmodtok…
Ezodabasz
@KisTehen: ma, 15:22 Te állat attól hogy így csinálják ezt nyugaton is az követendő példa? Harcol a fideSS a nyugattal, hogy lophasson mert ők is lopnak??? Nekik lehet akkor már ez szinte felhatalmazza az 0rbán rezsimet a lopásra?
A magyar baloldal vélt vagy valós lopásai felhatalmazták a fideSS-t, hogy nagyságrendekkel többet lopjanak(törvényeikkel megtámogatva) ?
Clavigo
Csak tudnám,,mi a f@szért tartjuk fent a Nav- ot..? Csak tájékozódnak,mint a kiszántott egér... Meg népséget baszogatják havonta a tb.járulék befizetéséért...
ómió
Az efftársi országkifosztás még ennél a hazudozásnál is simábban ment!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.