Alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET).

Elutasította a Fővárosi Törvényszék Iványi Gáborék alkotmányjogi panaszát

Iványi Gábor szociális intézményei csődközelbe kerültek a fideszes kormány üzelmei miatt. Forrás: Pixabay

Azt kérték, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a Fővárosi Törvényszék ítéletét és a Kúria végzését. A MET szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartóként hiába igényelte a kiegészítő költségvetési támogatást a Magyar Államkincstártól, mert nem szerepelt egyházként a hatályos ágazati törvények mellékletében – írja a 24.hu.

A határozat ellen benyújtott bírósági keresetét a Fővárosi Törvényszék elutasította. A Kúria a felülvizsgálati kérelmet be sem fogadta. Az alkotmányjogi panasz szerint a bírósági döntések sértik a vallásszabadsághoz való jogot, a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot, a köznevelési intézmények fenntartói között hátrányos megkülönböztetést okoznak.

A működési támogatás igénybevételének részletszabályait tartalmazó jogszabályokat ráadásul a fideszes kormány mulasztotta el módosítani annak az alkotmánybírósági határozatnak megfelelően, amelynek indoklása korábban kifejezetten rögzítette, hogy a panaszos egyházi jogállását nem veszítette el.

Ez ad lehetőséget a jogalkalmazóknak, hogy a panaszos egyházi kiegészítő támogatásra való jogosultságát elutasítsák. Ha a jogszabályokat ellenkezően értelmezhetik egy adott alapjog vonatkozásában, akkor az kiüresíti az Alkotmánybíróság határozatát. A MET jogásza szerint ezért nem kapták vissza korábbi jogosultságaikat sem.

Az Alkotmánybíróság szerint a MET, noha az Alaptörvényben biztosított joga sérelmére hivatkozott, az indítványa csak részben tett eleget e feltételnek. Kérte a támadott bírósági döntések megsemmisítését, ám panaszában valójában a jogalkotó által alkotott jogszabályokkal összefüggésben állította, hogy hátrányos megkülönböztetés érte.

Az AB szerint a jogszabályokat a bíróságok értelmezik, az Alkotmánybíróság az értelmezés alkotmányos kereteit jelöli ki, ám ez sem alap arra, hogy minden olyan esetben beavatkozzon a bíróságok tevékenységébe, amikor állítólag jogsértő a jogalkalmazás. Mivel az alkotmányjogi panasz nem tett eleget több törvényi követelménynek az Alkotmánybíróság Czine Ágnes vezette tanácsa az azt visszautasította.

Iványi Gábor korábban egyháza helyzete miatt levélben fordult az Európai Bizottság alelnökéhez, Vera Jourovához, de írt Orbán Viktornak és Novák Katalinnak is. Előzőleg egyértelművé tette, a jelenlegi kormány alkotmánysértő módon vette el egyházi státuszukat (amit az Alkotmánybíróság határozata ellenére sem orvosolt) és ezzel adósságcsapdába kergette őket, több mint tíz éve küzdenek jogaikért, hiába.

Forrás: 24.hu
Fotó: Youtube

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Természetesen felsőbb utasításra történt. Akit orban ki akar csinálni azt nem engedi el.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Shikari: ,,Hiába a panaszkodás, a tolvajlást nem tolerálja a törvény!"

Van humorod, meg kell vallani :)
kereső
@Shikari: Ezért a megjegyzésedért kár volt! Nem toporzékolok/unk, csak éppen nem tetszik a rendszer! Ti tolvajoztok le egy valódi keresztény embert, a tolvaj kormány nevében és védelmében.
kereső
@Shikari: Te vagy személyes druzsba pjotr/alias toporzék petiminiszter/alias szijjártó péter külügyminiszter? Ű szok toporzékolni!
szaboria1
@Shikari: Azért csak egyszer kellen venni a fáradságot elmenni a Dankó utcába és megnézni az ottani körülményeket.
A volt ATI munkahelyemnek ez az épület a gépkocsik garázsa volt. Ami a sárga macska köves igen hideg helyisége.
Nem tudom mi lehetet a konfliktus Orbán és Iványi között. Mivel az Orbán első két gyermekét még vele kereszteltette
meg.
kereső
@Shikari: Nem vagyok érzékeny, közöttetek nem lehet. Megjegyzésed csak azt erősiti, nem is érted amit irok. Alkkor meg miért is lennék "érzékeny"- kaptam én már tőletek ennél keményebb beszólást is. Nem az a lényeg, hogy mit mondanak, hanem, hogy ki mondja. Ennyi(ke).
kereső
www.portfolio.hu/befektetes/20231019/quaestor-botrany-ket-evet-kaphatott-tarsoly-csaba-egy-mellekszalon-futo-ugyben-646787

Szijjártó mikor lesz biróság elé citálva, benfenntes információk felhasználása miatt, amelynek következtében elvonták a fedezetet a kártalanitás elől??És azért is, mert a külügyminisztérium költségvetési pénzeivel hazardirozott???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.