Bízni kell a jövőben, a biztonságot adó nemzeti összefogásban; az anyaországnak fontos, hogy elősegítse közösségei fennmaradását és fejlődését – mondta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó vasárnap Helsinkiből telefonon az MTI-nek.

Szili Katalin végre kimondta, mi fontos az anyaországnak – Finnországban nyilvánult meg

Szili Katalin a Finnországi Magyarok Egyesülete meghívására részt vett Helsinkiben az általuk szervezett szombati bálon, amelyet az egyesület megalakításának 30. évfordulója alkalmából rendeztek.

A miniszterelnöki főtanácsadó beszámolt arról, hogy a szombati rendezvényen köszönetét fejezte ki azért az állhatatos, több évtizedes munkáért, amelyet a Finnországban élő magyarság az identitás megőrzéséért és a magyar kultúra, nyelv és a hagyományok ifjúságnak történő átadásáért tett és tesz.

E közösségben együtt jelenik meg a Kárpát-medence és diaszpóra magyarsága, hiszen az ott élők közül sokan az anyaországon kívül rekedt nemzetrészekből érkeztek Finnországba, így mint cseppben a tenger jelenik meg a világ magyarsága

- hangsúlyozta Szili Katalin.

A magyar-finn kapcsolatokat a testvérvárosi és civil szervezetek, egyetemi együttműködések hálózata is gazdagítja, sokat tehetnek az anyaország és a befogadóország törekvéseinek megértéséért – fűzte hozzá a főtanácsadó.

Bíznunk kell a jövőben, a biztonságot adó nemzeti összefogásban és a fiatalok nemzet melletti szilárd elhivatottságában

 mondta.

A rendezvényen részt vett Breuer Klára, Magyarország helsinki nagykövete; Bihari Szabolcs, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke; valamint Bán István, az Észtországi Magyar Szervezet elnöke is.

Nagy Gábor, a Finnországi Magyarok Egyesületének elnöke megköszönte a magyar kormány és a nemzetpolitikai államtitkárság támogatását.

A Finnországi Magyarok Egyesülete 1993. március 15-én alakult, hogy összefogja az észak-európai országban élő magyarokat. Alapelvként fogalmazták meg, hogy a külhoni magyarság megtartásának legfontosabb pillére a család, a magyar nyelv, valamint a magyar kultúra és a magyar hagyományok ápolása.

Az idén harmincéves egyesület sok programot, többi között versmondó délutánt, farsangi bált, húsvéti tojásfestést szervezett az észak-európai országban élő többezres magyar közösségnek, és karácsonyi vásárt is rendeznek.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Miért mutogatják állandóan ezt a NER qrvát? Tisztességes társadalomban az árulók jutalma a megvetés- nem pedig az ajnározás! Ez is csak orbanisztánban lehetséges.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
Ha nem tudnám, hogy a kinti magyarok között is akad normális, biztosan feltenném azt a kérdést, hogy a magyar egy ennyire eltompult szellemű nép? Nincs kivétel?
namihami
Neki is kipipálva egy cél a bakancslistáján! Persze, az elsőségtől még sok hely választja el---de halad! Mi pedig finanszírozzuk a szórakozásait!
Lepényleső
Nemzeti összefogás? 2002-ben vajon hol volt amikor a bán által ketté szakíttatott az ország,naív kisebbségre,
és az ezt szenvedő nagy többségre,- miközben mindenki alól ellopják a hazát,- lekörözve az öreg Maf fiát?
Menőmanó
Ha hánytatóra lesz szükségem csak Szili Katalainra nézek...
vitriol
ez a szarkeverő fideszcsicska jobban tenné, ha soha nem szólalna meg! Azért mennek nálunk ilyen rosszul a dolgok, mert ilyen tanácsadója van orbánnak!
bence
Mondja ezt az , aki saját pártársait is elárulta !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.