Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Táborban tartott konferencián beszélt a nemzetpolitikáról és a magyarság egységéről – írta meg az MTI.

Szili: „Trianon óta nem volt ilyen egységes a nemzet”

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó beszédet mond a Professzorok Batthyány Köre által szervezett konferencián a Rákóczi Szövetség rendezvényközpontjában Sátoraljaújhelyen 2023. október 14-én.Fotó: MTI/Vajda János

Szavai szerint az elmúlt tizenhárom év alatt sikerült úgy összekovácsolni a nemzetet, hogy az Trianon óta sosem látott egységet mutat.

A miniszterelnöki főtanácsadó kiemelte, hogy ez az egység megnyilvánul a magyarság együttműködésében, és az intézményrendszer is erre utal. A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) továbbra is működik, és létrejött a Magyar Diaszpóra Tanács, amelyek olyan fórumok, ahol közös és nemzetstratégiára vonatkozó döntések születnek.

A Máért évente ülésezik, és november 17-én olyan kérdésekről döntenek, amelyek az oktatás, kultúra fejlesztését és az identitás kérdéskörét érintik. Szili Katalin beszélt a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-programról, valamint említést tett olyan kezdeményezésekről is, mint a "magyar tudatú fiatalok" kutatása, akik nagyszüleik és dédszüleik gyökereit kutatják.

A miniszterelnöki főtanácsadó hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak minden magyar számít, éljen bárhol a világon, és fontos, hogy minden magyar számíthasson az anyaországra.

Az európai uniós állampolgársággal kinyílt a világ, de ugyanakkor fontos az is, hogy a szülőföldön való maradás és boldogulás támogatva legyen. Szili Katalin rámutatott arra, hogy

"Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határon kívüli magyarságért".

A miniszterelnöki főtanácsadó ismertette a demográfiai adatokat Romániában, Szlovákiában, a Vajdaságban, Horvátországban, Szlovéniában és Ukrajnában, kiemelve a magyarság létszámának változását és a kisebbségi helyzetüket. Szili Katalin beszélt az európai uniós elnökség alatt tervezett nemzeti kisebbségek európai ügyéről is.

Forrás: MTI

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
ez az egyik legundorítóbb rohadék,...nyomi qrva...
Eladott Ország
Megérdemeltük Mohácsot, Trianont, és azt is, ami még ezután jön. A kolostordisznó rendszere recseg-ropog. Magyarország gazdaságilag csődben van: külső források nélkül nem lesz talpra állás. Az Unió a választások „eredménye” ellenére sem fog segíteni – a kolostordisznó kezéhez egy kanyit sem fognak adni, legfeljebb célzottan olyan magyar projekteket finanszíroznak, amiből Orbán nem tud lopni. Európának a kolostordisznó kavics a cipőben. Magyarország gazdaságilag hatalmas bajban van, külföldről teljesen – politikailag, katonailag és mentálisan is – elszigetelődött. Belső erőforrásai nincsenek, az állam külső eladósodottsága fenntarthatatlan (rövid távú deviza kölcsöneit már régebben hosszú távúra transzferálta, további tartalékok már nincsenek), belföldön pedig inflációval és költségvetési összeomlással kell szembenéznie. Törleszthetetlen államadósság, félbe hagyott beruházások, a hivatalok (KSH, Állami Számvevőszék, ügyészségek, rendőrségek) hazudozásai. Teljes külpolitikai elszigetelődés, minden nemzetközi szervezetből való kiebrudalás, pária sors. Az idő már nem a kolostordisznónak dolgozik.
Yoda69
Vajon hol el ez a debil?
Hogy lehet egyseges az a nemzet, amelynek kormanya tudatos lakossag cseret hajt vegre, annak erdekeben hogy hatalmat megtudja orizni???
3 even belul a magyarsag es a migransok aranya 50-50%-os lesz. Es ebbe nem szamoltam bele a ciganysagot, amely szinten gyors iramban szaporodik.
kereső
@Maccska: 09:00 És mindezt mondod, a soha nem látott "nemzethy egység" jegyében. Nemet is válthatnál, ó nagy vadász, nem csak nevet. Mert nem kandúr vagy, hanem csak egy kis cicuska.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.