Január helyett júliustól lesz kötelező az új rendszer.

Óriási blama, Áder magyarázkodik – Még el sem indult, máris bedőlt a PET palack visszaváltó rendszer

Kép: MTI/Bruzák Noémi

Az ígért január elseje helyett július 1-jétől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon. A bevezetés csúszását a köztársasági elnökből kormánypárti „klímavédővé” avanzsált Áder János szerdán a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén próbálta megmagyarázni. Mint az MTI beszámolójából kiderül, Áder azt mondta:

A gyártók lobbitevékenysége miatt nem indul el teljes körűen a betétdíjas rendszer januárban.

Jövő év elejétől a boltokban egymás mellett lehet majd találkozni az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékekkel és a hagyományosakkal. Előbbiek csomagolását sértetlenül kell majd őrizgetnie a visszaváltásig annak, aki igényt tartana az 50 forintra. A gyakorlati megvalósítást a Mol intézi. A megoldástól azt várja a kormány, hogy majd megfelel az uniós előírásoknak, melyek szerint az üveg, az alumínium és a PET-palackok visszagyűjtési arányát 90 százalékra kellene emelni.

Áder lobbistákról szóló narratíváját gyengíti, hogy az új rendszer nem a nagy ipari szereplőkre, hanem a kis gyártókra, a kézműves termékek előállítóira tesz aránytalan terhet – ezeknek viszont nincsen lobbiereje.

A volt elnök az előadásában egyébként nem csak a kormány, illetve a Mol helyett magyarázkodott, hanem védelmébe vette a klímakatasztrófáért felelős nagy ipari szereplők mindegyikét, amikor arról beszélt: az ENSZ 2015-ös párizsi klímacéljai, melyek látványosan nem valósultak meg, szerinte eleve irreálisak voltak. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke ugyanezt mondta az uniós klímacélokról is.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
@Maccska: Szlovákiától kezdve Németországig müködik a rendszer, igaz hogy ott piaci alapon csinálják és nem hozzá nem értő koncessziós céggel!
A MOHU úgy impotens az ügyben ahogy egy NERes cégtől elvárható...
Apropó, olvassad a híreket és okosodsz...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sztyepospista
Elképzeltem a falusi nénit, aki egy zsákba ... bepakolt 10-20 db 2l- es Pet-et, és elindult a VÁROSBA, ahol van visszaváltási lehetőség. Már a buszra szállva jött az első gond, mivel a pilóta NEM ÖRÜLT a csomagjának...Beérve a városba, a hátára vette a kis zsákocskáját, és elindult egy visszaváltós bolt felé. Pechére éppen KARBANTARTÁS volt, és igy nem működött. Hamar megtanult káromkodni... otthagyott csapot- papot, és vissza kicsike falujába. Elhatározta, hogy a jövőben nem vásárol semmit, ami folyékony...
Lepényleső
...aztán újra januártól,s ismét ki tudja majd mikortól? Ez ám feladat,s attól,hogy valaki párttag,s jó néhány
milliós fizetést hozzácsapnak,semmi másra nem való alkalmasnak,csak a .eggnyalásnak,- attól pedig
a hulladékok a kijelölt helyekre nem találnak?
kakukkmadár
Szánalmas Magyarország: egy orbáncsicska volt államelnök műanyag palack visszaváltásáról értekezik!? Mi lett volna ebből a paliból, ha nem viktor haverja? Ja persze, hobbi-horgász.
Yoda69
Meg varialni kell rajta, hogy minel tobbet kilophasson a rendszerbol az illetekes NER elvtars.
Sámannus
Mivel a csomagolóipart át kell állítani a vissza nem váltandó termékekre, féléves halasztást rendelnek el. Szerintem a lobbi erre utazik Ki kell menteni a lóvácskát is, hogy ne lehessen betartatni a törvényt
Dr. Proktor
@Sztyepospista: Abban az ominózus zsákban pedig lesz 15 dekagram PET palack vagy alumínium doboz és 150 liter levegő...
Nagy találmány... Ahelyett hogy összetaposva és dekára fizetnének!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.