A szuverenitás a magyar nemzet egyik legféltettebb kincse, Magyarország történelmi értelemben mindig akkor volt sikeres, amikor szuverén volt – hangsúlyozta a Fidesz alelnöke, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke Csurgón szombaton.

Kósa Lajos szerint a Fidesz mostani harca Magyarország egész történelmén átível
Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke beszél a nemzeti konzultációról tartott csurgói lakossági fórumon 2023. december 2-án. MTI/Vasvári Tamás

Kósa Lajos a somogyi városban a nemzeti konzultációról tartott lakossági fórumon azt mondta: a szuverenitásért folytatott harc Magyarország egész történelmén átível.

Még nem volt olyan birodalom, amellyel Magyarország jól járt volna, az oszmánok, az osztrákok, a németek és a szovjetek ellen is küzdött a szuverenitás megmaradásáért – tette hozzá.

Úgy vélte, ezek a harcok ha nem is voltak mindig sikeresek, későbbi történelmi sorsfordulóknál beigazolódott, hogy nem voltak teljesen eredménytelenek sem, hiszen a kiegyezés nem jött volna létre az 1848-1849-es szabadságharc nélkül, a rendszerváltozás pedig "1956 nélkül nem lett volna az, ami".

Kósa Lajos felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy "a szabadságunkat nem a szüleinktől örököltük, meg kell érte küzdeni, minden generációnak újra és újra magának kell kivívna".

A kormánypárti politikus kitért arra, hogy a világ befolyásolásáért óriási a küzdelem. Az egyik oldalon leginkább az Egyesült Államok által képviselt globalisták állnak, a másikon azok az erők, amelyek nemzeti alapon gondolják a világ sorsának szervezését.

"Nekünk, magyaroknak a globális megoldásokkal volt tapasztalatunk, több a kelleténél; az ezeréves történelmi tapasztalatunk az, hogy jobb, ha szuverének vagyunk, s magunk intézzük a sorsunkat" – jelentette ki.

Felidézte, hogy amikor Magyarország belépett az Európai Unióba, lemondott a szuverenitása egy részéről, ugyanakkor problémát jelent, hogy az unió a Junker-bizottság óta nem a szerződések őre, hanem "lopakodó jogalkotással egyre-másra harap bele a tagállamok szuverenitásába, olyanokba is, amiket nem adtak át"; ilyen a migráció, az oktatás és a gyermeknevelés.

Magyarország nem mondott le az oktatásról, a gyermeknevelésről, "azt mi, magunk akarjuk meghatározni, miközben az unió azzal fenyeget, hogy mindenfajta eljárásoknak vet alá, mert nem teljesítettük az elvárásait".

Kósa Lajos a fórumhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón azt hangoztatta: Magyarország kitart a gyermekvédelmi törvény mellett. "Azt gondoljuk, a szülőktől nem lehet elvenni azt a jogot, hogy a gyermekük neveléséért mindenfajta tekintetben felelősséget viseljenek."

A migrációról azt mondta, hogy az káros, meg kell állítani. Főként a gázai háborúval és Magyarországot kivéve az európai nagyvárosokon végigsöprő antiszemita tüntetésekkel egész Európa ráébredt: lehullt a lepel, szó sincs arról, hogy integrációra vágyó dolgos tömegek keresik a lehetőséget az európai társadalmakba való beilleszkedésre – fejtette ki.

Kósa Lajos az orosz-ukrán háborúról szólva felvetette, hogy az uniónak újra kellene gondolnia az Ukrajna-politikáját, és hozzáállását a háborúhoz, mert Oroszországot nem sikerült megfosztani a háború folytatásának képességétől.

Az orosz gazdaság növekedett, az európai gazdaság halálos csapást kapott a szankciókkal összefüggésben, hiszen "ma az energia négyszer annyiba került, mint amikor az oroszoktól vettük", ráadásul a mostani energiamix súlyosan ellentmond a zöld átállásban megfogalmazott elveknek, sokkal nagyobb környezeti terheléssel állítjuk elő azt az energiát, amit korábban – közölte.

Szavai szerint amíg az uniónak nincs új stratégiája, csak egyet érünk el, hogy "százezerszámra halnak meg emberek a fronton, és a szemünk láttára pusztul Ukrajna".

Kósa Lajos a parlament előtt lévő szuverenitásvédelmi törvénycsomagról azt közölte: az elmúlt időszakban derült ki, a magyar ellenzéket korábban sokmilliárd forinttal finanszírozta az Egyesült Államok, ám egyetlen ország sem tűri, hogy külföldről avatkozzanak be a választási kampányába. Ezt mindenhol tiltják, korábban nálunk is volt ilyen tilalom, de nem volt hozzá büntetőjogi konzekvencia – jegyezte meg.

A Fidesz-alelnök kiemelte, a nemzeti konzultáció kulcskérdés, mert a demokrácia lényege megkérdezni a választókat, miként látják a problémákat, az életüket, és "az ő véleményüknek, a válaszaiknak megfelelően próbálják a magyar érdekeket képviselni az unióban, a NATO-ban meg egyébként a világban".

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője a fórumon azt hangoztatta, hogy "a veszélyek, a nagy kihívások korát éljük". A koronavírus-járvány után, az orosz-ukrán háború időszakában, gazdasági nehézségek közepette felerősödtek a magyar szuverenitást megkérdőjelező "brüsszeli és környékbeli" próbálkozások, ezért indult el a nemzeti konzultáció – fogalmazott.

A politikus arra biztatott mindenkit, töltse ki a konzultációs kérdőívet.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Lajcsi,,mizujs a csengeri örökösnővel...? ( te barom ),,huszik meg tutuk...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Kósa? Mint egy honvédelmi és rendészeti bizottság vezetője(!!)??? Egy Kósa!?!?!?! Ez biztos komoly---mert viccnek...
Na, ehhez tegyen hozzá bárki, bármit!
justhpeter
@Horizont: @namihami: Próbáljuk elfogadni, hogy Lala a fideSS legpontosabb észmércéje. Ugyanis hozzá képest Selmeczi Gabriella is akadémikus. Ha ebből indunk ki akkor megérthetővé válik Lala szuverenitás kiemelése. A gond a háttérrel van, miszerint ha Orbán jövő pénteken kihirdetné, hogy a rendszeres óránkénti fingás jó hatást fejtene ki az egészségi állapotunkban, attól a szombattól minden olyan fideSS-politikus, akinek az értemi képessége az 1 kósát meghaladja arról táékoztatna bennünket, hogy az ország öránkénti fingása okán létrejött egészségügyi javulás mennyi megtakarítással járna az egészségügyben.
jáger laszló
Kósa szófosása az egész magyar 1000 éves történelmünkön átível szuverén módon
Már csak ezért sem töltöm ki a konzultációs ívet
Dacból sem!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
telegdilaci
@Clavigo:Megszólalt a Fidesz legbutább Barma,most sem vagyunk függetlenek,miért az EU-tól féltjük a Szuverenitásunkat,azoktól meg nem akiknek kivagyunk szolgáltatva Oroszország és Kína! Kár hogy a hazugság konzultációs levél az uszításon agymosáson az Emberek manipulálásán kívül arra a bizonyos alkalomra kemény,marad a kuka vagy az égetés! azt hiszitek mindenki ostoba hogy ezt a moslékot le lehet nyomni a torkunkon?
simmering73
"Ha nem a Gestapo és az Államvédelmi Hivatal (ÁVH) NER-kompatibilis megfelelője lenne a „Szuverenitásvédelmi Hatóság”, bohózatnak és nevetséges giccsparádénak is nevezhetnénk azt a hazudozást, amit ezzel kapcsolatban folytatnak. Mivel ez a nyílt diktatúra törvényessé tételét jelenti, nincs mit nevetni rajta, mert habár röhejes, viszont rendkívül veszélyes."
nepszava.us/a-szuverenitasvedelmi-hivatal-avh-feladata-es-jogkore-megis-kiterjed-a-sajtora/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.