Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől – jelentette be a pénzügyminiszter Brüsszelben pénteken.

Hihetetlen: megnyitja az EU a pénzcsapot

Fotó: MTI/Soós Lajos

Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva kiemelte:

mindez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitelrésszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből.

A pénzügyminiszterek tanácsának jóváhagyása azt jelenti, hogy már januárban megérkezhet a 920 millió euró (mintegy 380 milliárd forint) támogatás előlegrésze – részletezte.

Ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy Magyarország hozzájusson a neki járó pénzekhez

– fogalmazott Varga Mihály.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, a REPowerEU támogatáson felül a magyar kormány a hitelrészből is döntően olyan beruházásokhoz, fejlesztésekhez fog hozzájárulni, amelyek a zöld átállást segítik. Ezzel kapcsolatban kiemelte: Magyarország mindig is fontosnak tartotta a zöld átállást, elkötelezett amellett, hogy a zöld átállás egyik nyertese legyen. A teljes program 67,1 százaléka ezért a zöld átállás elemeit célozza – tájékoztatott.

Varga Mihály réményét fejezte ki, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források is, hiszen – szavai szerint – "Magyarország minden feltételt teljesített, így minél előbb hozzájuthat azokhoz az összegekhez, amelyek járnak neki".

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy az ülésen a gazdasági kormányzás reformjával kapcsolatban az uniós tanács spanyol elnökségének nem sikerült kompromisszumra jutnia, így az ezzel kapcsolatos viták folytatódnak. Magyarország mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a költségvetési politikában a nemzeti kormányok mozgásterét kell növelni, nem pedig az Európai Bizottságét – szögezte le.

A magyar kormány álláspontja mindvégig nyílt és világos volt: a gazdasági kormányzás reformjának alapvetően a nemzetállamok, a nemzeti kormányok eszközeit kell bővítenie

– fogalmazott a tárcavezető, majd hozzátette: a tágállamok tudják leginkább eldönteni azt, hogy mire van szüksége a gazdaságuknak, hogyan lehet egy egyensúlyi pályára visszaállítani az államháztartást, a gazdasági növekedést. Magyarország sokkal kisebb jogköröket adna az Európai Bizottságnak – húzta alá.

Varga Mihály végezetül közölte: Magyarország korábban azt javasolta, hogy a védelmi kiadásokra vonatkozóan legyen meghatározva egy speciális szabályrendszer, amely szerint a védelem területével összefüggő többletköltség nem számítana bele a maastrichti kritérium szerinti hiányba. A magyar javaslat végül beépült a gazdasági reformcsomagról szóló tervezetbe, ami a kormány erős érdekérvényesítő képességét bizonyítja – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Forrás: MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Érdekes! Arról sehol nem írnak, hogy a többségi szavazásnak mi lett az eredménye. Végül hányan tartózkodtak az eus pénzügyminiszterek közül.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Forrás mti és varga misi. Én azért a fidesztálibok helyébe még nem bontanék pezsgőt.
Giovanni Alba
@Nyírfa: tegnap, 20:43
Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle.Eddig hiába jelentettem a bűzös halfarok megmozdulásait, nem történt semmi. Ha maradunk annál, hogy a kirívóan gusztustalan írásokat törlik, akkor örülök. Ám ha önkényesen, csak a kormányoldalt kritizálókat hallgattatják el, akkor ideje lesz továbbállni.
Egyelőre bizakodó vagyok.
Nyírfa
@Giovanni Alba: 08.05

Ez lehet mézesmadzag is, lám, a keresztényi lelkület megjelent a Propeller moderátorainál, de ez az ország nem a tisztességéről híres.
Ha tovább kell állni, megtaláljuk a magunk felületét. A múlt héten örömködtem köztetek, hogy minden esély megvan a Népszabadság újra indulására, s ez belátható időn belül meg is történik.
Már hegyezem a "ceruzámat". :)
ómió
Most jön majd az efftársi "keresztbetétel"!? Csak úgy, "efftársi hazafiasan", ám!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok