Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől – jelentette be a pénzügyminiszter Brüsszelben pénteken.

Hihetetlen: megnyitja az EU a pénzcsapot

Fotó: MTI/Soós Lajos

Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva kiemelte:

mindez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitelrésszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből.

A pénzügyminiszterek tanácsának jóváhagyása azt jelenti, hogy már januárban megérkezhet a 920 millió euró (mintegy 380 milliárd forint) támogatás előlegrésze – részletezte.

Ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy Magyarország hozzájusson a neki járó pénzekhez

– fogalmazott Varga Mihály.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, a REPowerEU támogatáson felül a magyar kormány a hitelrészből is döntően olyan beruházásokhoz, fejlesztésekhez fog hozzájárulni, amelyek a zöld átállást segítik. Ezzel kapcsolatban kiemelte: Magyarország mindig is fontosnak tartotta a zöld átállást, elkötelezett amellett, hogy a zöld átállás egyik nyertese legyen. A teljes program 67,1 százaléka ezért a zöld átállás elemeit célozza – tájékoztatott.

Varga Mihály réményét fejezte ki, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források is, hiszen – szavai szerint – "Magyarország minden feltételt teljesített, így minél előbb hozzájuthat azokhoz az összegekhez, amelyek járnak neki".

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy az ülésen a gazdasági kormányzás reformjával kapcsolatban az uniós tanács spanyol elnökségének nem sikerült kompromisszumra jutnia, így az ezzel kapcsolatos viták folytatódnak. Magyarország mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a költségvetési politikában a nemzeti kormányok mozgásterét kell növelni, nem pedig az Európai Bizottságét – szögezte le.

A magyar kormány álláspontja mindvégig nyílt és világos volt: a gazdasági kormányzás reformjának alapvetően a nemzetállamok, a nemzeti kormányok eszközeit kell bővítenie

– fogalmazott a tárcavezető, majd hozzátette: a tágállamok tudják leginkább eldönteni azt, hogy mire van szüksége a gazdaságuknak, hogyan lehet egy egyensúlyi pályára visszaállítani az államháztartást, a gazdasági növekedést. Magyarország sokkal kisebb jogköröket adna az Európai Bizottságnak – húzta alá.

Varga Mihály végezetül közölte: Magyarország korábban azt javasolta, hogy a védelmi kiadásokra vonatkozóan legyen meghatározva egy speciális szabályrendszer, amely szerint a védelem területével összefüggő többletköltség nem számítana bele a maastrichti kritérium szerinti hiányba. A magyar javaslat végül beépült a gazdasági reformcsomagról szóló tervezetbe, ami a kormány erős érdekérvényesítő képességét bizonyítja – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Forrás: MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Érdekes! Arról sehol nem írnak, hogy a többségi szavazásnak mi lett az eredménye. Végül hányan tartózkodtak az eus pénzügyminiszterek közül.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
@durbincs: csak mert maga a topa kés a fiokban ?
colibri
Érdekes! Arról sehol nem írnak, hogy a többségi szavazásnak mi lett az eredménye. Végül hányan tartózkodtak az eus pénzügyminiszterek közül.
Sakk Matt
Ez nem függ össze a megcsorbított jogállamisággal!
Az ahhoz köthető pénzek még az EU trezorban pihennek egy ideig!
Másol
müködik a moderáció a másik kommentelö sértegetése miatt helyes
Eladott Ország
Azért "nem oda Buda." Varga Mihály réményét fejezte ki, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források is, hiszen – szavai szerint – "Magyarország minden feltételt teljesített, így minél előbb hozzájuthat azokhoz az összegekhez, amelyek járnak neki". Ez csak a zöld átállásra vonatkozik.
Nekünk meg megindultak a kínai hitelek. Amit az unokáink sem tudnak visszafizetni...
Eladott Ország
@Sakk Matt: ma, 16:54 ♦ Igy igaz! Majd valaki mesélje el Orsósnak a karmelita büféjében, hogy miközben ő régiós középhatalmat épít a korompiszok nagyságú és jelentőségű Magyarországból, és az Unió és Európa pusztulásáról sikítozik mindenhol, addig a cseh, lengyel tandem 50 millió ember, -1000 milliárd eurónyi GDP- egyértelműen az Európai Uniót választotta. És a Románia, már ők is jelentős tényezők lettek a szomszédunkban. Sokkal több eszük va egy eszelős nindzsamániás idiótánál!
Clavigo
@Shikari: Te megint miről beszélsz ,agyatlan mocsárlakó ?
Eladott Ország
@Shikari: ma, 17:12 ☻ Nem Orbán rendszere korrupt, csak az egyes emberek azok – véli az Integritás Hatóság elnöke. Aki egyébként arra gondolt, hogy a kormány és a fidesz összes tagja korrupt, továbbá a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Alkotmánybíróság, a Köztársasági Hivatal, az MTVA és az MTI dolgozói, stb. - hát így
uploads.disquscdn.com/images/491229ad1b5836053278f910f530eceea80091167c39071e49916f7f21aca85e.png?w=800&h=1050
A kohéziós és a helyreállítási források továbbra is zárolva vannak.
Nessy
@Eladott Ország: Miután nálunk pártállástól függően törvényes a korrupció, nincs is, csak pl. az orvosok esetében! 100 ezer forint? Munkahelyen letartóztatás, bilincsben elvezetés kamerák előtt,házkutatás, bíróság! Fideszes milliók, milliárdok? Még jutalmat is kap szegény!
Eladott Ország
"Hihetetlen: megnyitja az EU a pénzcsapot" a Magyar "Távvezérelt" Iroda ( MTI) híre.
Sakk Matt
@Shikari: 17:12 - Bizony! Erre van a 7-es cikkely :P
Péter2
@Sakk Matt: Ez nem a fő pénz, egy csak egy hitel amiért mentek a kódisok , ennek nincs tétje , mert nem sok pénz !
Peller Anikó
@Eladott Ország: Jáááj, ""Kedves Jézuska! A gazdasági helyzetre való tekintettel idén nem kérek tőled új autót. Elég ha kapok tőled egy új kormányt.""

Ez nagyon betalált, :))
Nyírfa
@Másol: 17.07

Működik a moderáció? Nofene. Akkor beindult a gépezet: cenzúra, önreflexió.
namihami
Azért még nyugi Miska, nyugtával dicsérd a napot! A pénz még nincs az Orbáni számlán!
Sztyepospista
Feszült figyelemmel várom a hireket, a pedagógusok beigért, 50 %- ois béremelését illetően...
Eladott Ország
@Peller Anikó: tegnap, 20:03 ♦ "Az országnak nem most lett rossz! Neeem. Most vették észre!" ( Hofi)
Elértük a teljes foglalkoztatottságot! Mindenki azzal foglalkozik miből fog megélni!” (Hofi)
twitter.com/janos_hary/status/1729878516911759507/photo/1
simmering73
Forrás mti és varga misi. Én azért a fidesztálibok helyébe még nem bontanék pezsgőt.
Giovanni Alba
@Nyírfa: tegnap, 20:43
Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle.Eddig hiába jelentettem a bűzös halfarok megmozdulásait, nem történt semmi. Ha maradunk annál, hogy a kirívóan gusztustalan írásokat törlik, akkor örülök. Ám ha önkényesen, csak a kormányoldalt kritizálókat hallgattatják el, akkor ideje lesz továbbállni.
Egyelőre bizakodó vagyok.
Nyírfa
@Giovanni Alba: 08.05

Ez lehet mézesmadzag is, lám, a keresztényi lelkület megjelent a Propeller moderátorainál, de ez az ország nem a tisztességéről híres.
Ha tovább kell állni, megtaláljuk a magunk felületét. A múlt héten örömködtem köztetek, hogy minden esély megvan a Népszabadság újra indulására, s ez belátható időn belül meg is történik.
Már hegyezem a "ceruzámat". :)
ómió
Most jön majd az efftársi "keresztbetétel"!? Csak úgy, "efftársi hazafiasan", ám!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.