Átvette a Nobel-díjat vasárnap Stockholmban Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus.

Így vette át a Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz FerencKarikó Katalin biokémikus átveszi az orvosi-élettani Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a 2023-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2023. december 10-én. A magyar kutató az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg a díjat. MTI/Koszticsák Szilárd

A tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését a díjazottaknak XVI. Károly Gusztáv svéd király adta át a stockholmi hangversenyteremben rendezett díszes ceremónián.

"Az emberi tudás határait feszegetjük ezekkel a kutatásokkal, amelyek hozzájárulnak a világ fejlődéséhez és ezáltal a jövő megjósolhatatlan eseményeire is fel tudunk készülni"

- hangsúlyozta nyitóbeszédében Astrid Söderbergh Widding, a Nobel Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Így vette át a Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz FerencKrausz Ferenc fizikus átveszi a fizikai Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a 2023-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2023. december 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Krausz Ferenc fizikus két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért vehette át a fizikai Nobel-díjat.

Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rücsü41
Gratulálok!Önökkel kellene példálózni a magyar államnak, mert a dicsőséget önök hozzák a hazának nem a nindzsa harcosok!Egészen egyedi hogy Önök pont most jutottak a csúcsra, most ismerték el nemzetközi szinten is azt amit csinálnak amikor az oktatás itthon olyan alacsony szintre jutott ,hogy az már a szomszéd épületből sem látszik.Önök igazolták hogy korábban az oktatás sokkal magasabb színvonalon volt, mert Önöknek sikerült ebből az elugarosodó magyar világból kiemelkedni.A baj csak annyi hogy nem itthon, de ez nem von le semmit a teljesítményükből.A sportban az olimpiai bajnokok anyagi elismerésben is részesülnek itthon.Nem tudom hogy a Nobel díjasaink milyen elismerést kapnak a kormánytól, a magyar államtól, de az biztos hogy ezt az eredmény a magyar államnak is magasan kellene díjazni.
Sakk Matt
"A két új Nobel-díjasunk ma átvette elismerését. Tiszteletükre egész este nemzeti színekben pompázik a Lánchíd. Gratulálok még egyszer Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek" – posztolta nemzeti színű szívecskékkel kiegészítve a piros-fehér-zöld színekben kivilágított Lánchíd képét Karácsony Gergely főpolgármester.

hvg.hu/itthon/20231210_Kariko_Katalin_es_Krausz_Ferenc_tiszteletere_diszkivilagitasba_boritotta_Karacsony_a_Lanchidat?s=hk
jáger laszló
Ami azt illeti
elég gyatrára sikeredett a Lánchíd díszkivilágítása!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.