Győr választási térképe drámai változásokon megy keresztül, melyek jogi aggályokat vetnek fel – derül ki a Telex riportjából.

Győr választási térképe alapján kettévágtak egy panelt

A győri városháza a belvárosban 2023. június 14-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az új választási térkép egy panelházat is kettévágott, mivel a ház két lépcsőháza most már két különböző választókerületbe tartozik.

A választási törvénnyel össze nem egyeztethető pontokat felfedezve, a városrész elveszítette 274 választóját a legfideszesebb kerülethez további fideszes szavazókört csatolva.

A győriek jövő júniusban, az önkormányzati választáson egy képviselővel kevesebbet választhatnak majd, mint korábban, mivel az 16 helyett csak 15 egyéni választókerületre osztja a várost. Az önkormányzati választás előtt több fővárosi kerületben és vidéki városban is át kellett rajzolni a választókerületeket a jelentős lakosságcsökkenés miatt.

Az egyes választókerületek kialakításakor az a cél, hogy mindegyikben közel azonos számú szavazó legyen. Ez azért fontos, hogy ne legyenek jelentős különbségek a képviselői mandátumok támogatottságában, így egy választó szavazata ne érjen többet egy másikénál.

A Telex szerint azonban Győrben, a 10-es választókerület kettévágása jogi aggályokat vet fel, mivel a választási törvény kikötése szerint az „egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok összefüggő területet alkossanak”.

Az új 10-es választókerület egyértelműen nem alkot összefüggő területet, mivel kettévágja a 14-es választókerület részét képező szavazókört (87-es).

Ezen felül, Győrben hat olyan választókerület is lesz, ahol a szavazók létszáma legalább 5 százalékkal eltér a városi átlagtól. A szabály értelmében az eltérések 15 százaléknál nagyobb mértékben nem lehetnek, és az 5 százalék feletti különbségeket jegyzői határozatban kell indokolni

Forrás: Telex

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sokanvagyunk
Berlini fal-szerűt is építenek a választások idejére?
kereső
Milyen jogállam az, amely fél évvel a választások előtt módositja a választójogi törvényt, mégpedig úgy, hogy saját kormányzó pártja =az állampárt felé lejtsen mégjobban a lejtő?? Semmilyen- itt már ezt el kell felejteni- nem mellesleg ez csak dikatúrában "szokás".
Ez már csak azért is "érdekes", hiszen ezen törvény alapján lesz megtartva az EP választás is- és ha a törvény "csal", akkor nem beszélhetünk szabad, és főleg nem "tisztességes" választásról.
Eladott Ország
A hatalomért semmi sem drága jobbágyok! Mindent a győzelemért. "Hát mi vagyok én neked?« »Mért fáj neked az égő élet? Nincs benne részed soha. Ne sírj, grófodnak lesz azért. Leánya, pénze, bora.« »Ne félj, a tél meg fog ..."
Választási kerületek határának módosítása. Mikor nyer a kék vagy a vörös?!
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2F4cdn.hu%2Fkraken%2Fimage%2Fupload%2Fs--mDmv18O4--%2Fw_1160%2F7hVwgz5v5rAlAqAqs.jpeg&key=NRfhpwoT-a_K1Q2DnCeKAQ&w=800&h=672
Na most mi van?...
giphy.com/gifs/mrw-confused-travolta-confusedtravolta-54rv8mQZtZgyY/fullscreen
kereső
" Hasonlóan jó példa az is, amit a koronavírus-járványból kihozott: hiába halt meg több tízezer ember, annyi, amennyi lakosságarányosan szinte sehol máshol a világon, hiába épült hatalmas korrupciós kormánybiznisz az egészségügyi felszerelések, vakcinák, lélegeztetőgépek köré, Orbán nemhogy nem bukott bele, de maximálisan kihasználta a betegséget és a halált arra, hogy saját magát építse. Vagyis az általános tanulság az, hogy a katasztrófa, az egészségügyi, gazdasági válság, a háború, a bármilyen típusú sorscsapás az nem valami olyasmi, amin felül kell emelkedni, amit a közjó szempontjából kezelni, menedzselni, enyhíteni kell, hanem amit meg kell lovagolni, amiből profitálni kell. És a 2015-ös migrációs válság óta Orbán minden helyzetben bebizonyította, hogy nem megoldani akarja a problémát, hanem mindent kisajtolni belőle, amit lehet. Nem kezelni a válságot, hanem szavazatokká konvertálni.
Amikor tiszteletreméltó, nagy tudású szakértők, elemzők azt elemezgetik, hogy Orbán mikor mibe bukhat bele szerintem pont azt nem veszik figyelembe, hogy egy bűnöző csak akkor bukhat meg, ha börtönbe kerül. Egy politikus ezzel szemben normális esetben úgy bukik meg, ha elveszíti a választást, Orbán pedig mindent annak rendel alá, hogy választáson ne bukhasson meg, hiszen nála jobban senki nincs tisztában azzal, hogy az ő saját és a kormánya bűnlajstroma meghosszabbítás nélkül is elér Lovasberényig. Ezért Orbánt nem különösebben célravezető a tehetséges politikusikarakter által megkövetelt szempontok szerint elemezgetni, mert ő nem egy jogállamot vezető tehetséges, az átlagnál nagyobb tudású államférfi, aki a közjót képviseli, hanem ő egy politikai értelemben (is) deviáns, jellemtorzult, rendkívül tapasztalt és dörzsölt útonálló, aki nem a demokratikus szabályok szerint játszik és bírja a népe feltétlen rajongását, hanem kizárólagos hatáskörben dönt azokról a szabályokról, amelyek garantálják – miközben úgy tűnik, mintha valóban bírná a többség feltétlen rajongását -, ...
kereső
... hogy választáson nem bukhat meg.
Tudom, hogy nem nagy horderejű reveláció ez, de már régóta figyelem, hogy azok, akik az átlagnál jobban foglalkoznak a politikával, esetleg közvetlenül is érintettek is benne, mintha valamilyen dohos tankönyvi koordinátarendszerbe ragadva, egy megtanult elmélet szerint ítélnék meg Orbánt, és aztán rendre mindig azzal szembesülnek, hogy már megint nem aszerint cselekedett, ahogy a nagy könyvben le van írva, és már megint nem az lett az eredménye, amit ők vártak. Ez szerintem azért van, mert bár nagyon sokan tudják, hogy Orbán nem demokrata, nem egy demokratikus ország miniszterelnöke, nem egy klasszikus politikus, mégis azok mentén a szempontok mentén próbálják megfejteni, amelyek demokráciákban teljesen megszokott szempontok. Holott Orbánnak egy saját maga számára kidolgozott saját szabályrendszere van, ő azoknak a szabályoknak hajlandó megfelelni, amelyeket ő alkotott a saját képére."

Szalonnázó.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.