Gulyás Gergely szerint nyomás alatt írhatták alá a kárpátaljai polgármesterek a levelet, amelyben azt kérik, ne fúrja Magyarország az ukrán uniós csatlakozást.

Gulyás Gergely szerint álhír, hogy kárpátaljai magyar szervezetek arra kérték a magyar kormányt, hogy ne akadályozza Ukrajna uniós csatlakozását, szerinte a beregszászi polgármester nyomás alatt írhatta alá a levelet.

Gulyás Gergely szerint nyomás alatt írhatták alá a kárpátaljai polgármesterek az Orbánnak írt levelet, amelyben azt kérik, hogy támogassa Ukrajna EU-csatlakozását

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI/Bruzák Noémi

Ha valaki az elmúlt napok képeit látja, hogy történik a sorozás ma Ukrajnában, akkor semmilyen illúziója nem lehet, jobb ha egy polgármester megvédi a saját települését

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Blikknek adott videós interjújában. Szerinte ma Ukrajnában egy polgármester úgy tudja ezt megtenni, ha aláírja az uniós csatlakozás támogatását kérő papírt.

Hétfőn a kárpátaljai magyarok képviselői nyílt levéllel fordultak Orbán Viktorhoz és az Európai Tanács elnökéhez annak érdekében, hogy a magyar miniszterelnök és Charles Michel tegyenek meg mindent azért, hogy támogassák Ukrajna EU-csatlakozásról szóló tárgyalásainak megkezdését, amiről a december 14-15-i EU-csúcson születhetne pozitív döntés, ám a magyar kormány egyelőre elutasítja azt.

Az elmúlt esztendőben Ukrajna nagy lépéseket tett az Európai Bizottságnak a nemzeti kisebbségek jogairól szóló ajánlásai végrehajtása terén. Az ukrán parlament által elfogadott új törvénytervezet lényegében tükrözi a nemzeti kisebbségek érdekeit, és teljes támogatásunkat élvezi

– olvasható a nyílt levélben arra utalva, hogy az ukrán parlament módosította a vitatott és a magyar kisebbséget hátrányos helyzetbe hozó nyelvtörvényt.

A levél aláírói

Babják Zoltán, Beregszász város polgármestere,

Petei Judit, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője,

Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke,

Rezes József, az Ukrán-Magyar Regionális Ifjúságfejlesztéséért Alapítvány elnöke, és

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Nyomatékosan felkérjük az EU-tagállamok vezetőit, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát az európai integráció útján. A demokrácia és a kisebbségi jogok biztosítása terén tett előrelépés a koppenhágai tagsági kritériumok szerves részét képezi, és úgy véljük, Ukrajna megérdemli, hogy támogassák ez irányú erőfeszítéseit

– írták.

Orbán Viktor nemet mondott a kárpátaljai magyaroknak is Ukrajna EU-csatlakozására

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök Zubánics Lászlónak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökének, aki korábban Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban írt nyílt levelet a magyar kormányfőnek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Azzal a javaslattal fogunk élni, hogy a jogilag bonyolult tagság helyett az Európai Unió egy stratégiai partneri viszony kialakítását célozza meg Ukrajnával

- írta Orbán Viktor miniszterelnök Zubánics Lászlónak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökének küldött levelében.

Mindenekelőtt szeretném biztosítani arról, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy megvédje az ukrajnai magyar közösség jogait

- szögezte le levelében Orbán Viktor.

A miniszterelnök tudatta: meglátása szerint Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése jelenleg nem időszerű, mivel azt az Európai Bizottság nem tudta megfelelően előkészíteni az Európai Tanács decemberi ülésére.

Ezért

azzal a javaslattal fogunk élni, hogy a jogilag bonyolult tagság helyett az Európai Unió egy stratégiai partneri viszony kialakítását célozza meg Ukrajnával

- írta a levelében Orbán Viktor.

Biztosíthatom, hogy a jövőben is azon dolgozunk, hogy az ukrajnai magyar közösség egy békés, stabil és fejlődő országban élhessen – zárta levelét Orbán Viktor.

Ukrajna uniós csatlakozásáról tárgyal a parlament

Az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslatot tárgyalja szerdán az Országgyűlés, amely elfogadhat több mint húsz előterjesztést is.

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor kezdődik az Ukrajnával kapcsolatos indítvány tárgyalásával.

Annak értelmében az Országgyűlés megállapítaná, hogy Ukrajna uniós csatlakozásához az előfeltételek nem teljesültek. Az uniós tagállamoknak mindenekelőtt stratégiai vitát kell folytatniuk arról, hogy milyen viszonyra törekszik az Európai Unió Ukrajnával, és egy esetleges ukrán tagság milyen hatással lenne az Európai Unió költségvetésére, kohéziós és agrárpolitikájára – érvelnek az előterjesztők.

Mindeközben az Orbán-kormány egyre nyíltabban zsarol.

Forrás: Blikk, Telex, atv.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Mondjuk Gulyás hitelesen tud beszélni a nyomásgyakorlásról.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Mondjuk Gulyás hitelesen tud beszélni a nyomásgyakorlásról.
Nyírfa
@rücsü41: 09.08

Majd a bíróság előtt. Szenvtelen arccal fogja mondani: parancsra tettem.
telegdilaci
@Aki Én:Azt hiszed mindenki idióta nyomás a ti üres fejetekben van a káposztalétől,addig támogatjátok a Kárpátaljai Magyarokat amig átjönnek választáskor és leszavaznak a Fideszre!
kereső
GG te leszel a következő, akit kitiltanak Kárpát-aljáról.
Aki Én
@telegdilaci: Szerintem ezt nem nekem akartad :)
Nessy
Mondja kedves Gulyás Gergely, ezt a házi asztrológusuk állapította meg a csillagok konstellációjából? Vagy fogalmuk nincs róla, de jól hangzik a híveik felé???
csak úgy....
gergö,hiszen te is nyomás alatt beszélsz marhaságokat...,mert szar lenne neked 0rbán nélkül a hazudozásra és mellébeszélésre korlátozott tehetségeddel! - csak nem a melegségeddel tartanak sakkban? ;) -mint mátét,zsoltit,hollikot,dömötört és a többi melegszívü nagy magyart?
evacica
Gulyás magukból indul ki! Fideszékni így mennek a dolgok, ő ár csak tudja!
teuton
Osztan a potrohos kinek a nyomasara nyalja putyler segget`es bomlaszt az EUban???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.