Az Eurostat 22 ajánlást fogalmazott meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) normális működésének visszaállítása érdekében.

Újabb csapást mér Orbán propagandájára az Európai Unió

Nem fog örülni. Forrás: Facebook

Javítani kell többek közt a KSH-elnök kinevezési eljárásának átláthatóságán is – írja a Népszava.

A KSH által előállított statisztikáknak objektívnek, magas színvonalúnak, megbízhatónak és időszerűnek kell lenniük, a szervezetnek a problémamegoldásra érzékenynek és a szakmai vitákra nyitottnak kell maradnia. Ezt közölték a Eurostat szakértői, áprilisban lezárult, a KSH általános működését elemző vizsgálatuk összegzése során. A napokban nyilvánosságra hozott jelentés közel két tucat ajánlást fogalmazott meg a KSH függetlensége és működésének javítása érdekében.

A uniós szakértők szerint szükség lenne a magyar statisztikai rendszer megerősítésére, illetve a hivatalos statisztikákba vetett társadalmi bizalom előmozdításra. Ennek érdekében több észrevételt is megfogalmaztak.

A 22 ajánlás közt szerepel a KSH elnökének függetlensége. A luxemburgi statisztikusok szerint „az illetékes kormányzati szerveknek javítaniuk kell a Központi Statisztikai Hivatal elnökének kinevezési eljárásának átláthatóságát, például az álláshely meghirdetése révén”.

Az Eurostat szerint a kinevezési, toborzási folyamat kezdetén nincs teljes átláthatóság, különösen akkor, ha az üres álláshelyet nem hirdetik meg. Ennek hiánya negatívan befolyásolhatja a Központi Statisztikai Hivatalnak, mint szakmailag független szervezetnek a megítélését. Másik javaslatuk szerint a KSH-t le kellene választani a kormányról, illetve a hivatalt felügyelő Miniszterelnöki Kabinetirodáról, ami nemcsak politikától való függetlenséget növelné, de rugalmasabb működést is lehetővé tenne.

Úgy tűnik, hogy KSH-t a kormány részéről felügyelő Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is olvashatta az áprilisban elkészült, ám csak most nyilvánosságra hozott Eurostat-javaslatokat. Rogán november közepén, a parlament gazdasági bizottsági meghallgatásán arról beszélt hogy, olyan törvényjavaslatot készítenek elő a tárcájánál, amely biztosítaná, hogy „a KSH egy a kormánytól független szervvé váljon, ne a kormány ellenőrizze”. Azt egy szóval sem említette, hogy ez a Eurostat elvárása.

Mivel a parlament jelenleg a fideszes képviselők kétharmadával azt választja meg a KSH elnöknek, akit akar, ezzel akár hét – vagy akár több évre – is képes bebetonozni a Fideszhez hű vezetőket. Valódi változást a KSH és vezetőjének függetlenségében az az Eurostat javaslat hozna, ami a vezetői poszt nyílt pályázaton való odaítélését szorgalmazná. Erre soha nem volt példa a magyar államigazgatás történetében.

Az Eurostat az energiainfláció számítási módszeréről is tárgyal a KSH-val – ezt december elején közölték a Reuters-szel. A vizsgálat azt követően indult, hogy októberben váratlanul 9,9 százalékra csökkent KSH által mért infláció. A nagy csökkenés több hazai és külföldi elemzőnek is feltűnt.

Forrás: Népszava

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Maccska: majd te összekaparod a másik felét,te unalmas,unatkozó,munkakerülö, buta töketlen!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Kia hazugság, nagy hazugság, statisztika, kormánypropaganda, mennyi legyen az annyi! Ide jutott az egykor elismert KSH!
Eladott Ország
B+ a papír elbírja! Úgyhogy azt hazudik a KSH, amit akar, hogy a karmelitai békevarangynak a megküldött utasításait teljesítse. A fidióta haszonállatok meg úgyis olyan barmok, hogy a pénztárnál nem a rohadék kormányt szidják, hogy a megvett termék fele olyan nagy, mint tavaly, de drágább, hanem a gyártóra és a bolttulajra köpködnek. A botot harapják és nem azt támadják, aki a bottal veri őket. Még hihető is lenne, ha mondjuk 13,1 vagy 8,6 (na jó, ez kevésbé) vagy 12,8 lett volna az eredmény. De az, hogy előbb van meg a hír (10% alatt lesz az infláció) majd 9,9 lesz, nos, lássuk be, nem kell khí-négyzet próbát végezni, hogy gyanús legyen. A megváltozott módszertan pedig nem más, mint maga a beismerő vallomás. Egy régi emlék: Amit a Kreml cáfol, az igaz! Mindig gyanús, amikor bizonygatni kell, hogy nem trükköztünk...különösen, ha túl sokszor mondja! Az "- Akkor mennyit fialjon a disznó? Mennyi a terv elvtárs. ( Hofi) ... atomfizikával túlmagyarázva.
Eladott Ország
A KSH az infláció kiszámításában és egyszámjegyűvé tételében igénybe vette a NASA, NSA, Pentagon szuperszámítógép kapacitásának 350 %-át ezért végül a Google-IBM konzorcium kvantumszámítógépét kellett segítségül hívni. De a végére csak meglett efftásak! 11-et fialt a disznó! Éjjen’ viktor, éjjen’ a párt! Becsaptuk az imperialistákat! Nem szeretnék most a helyükben lenni! A tanú (Bacsó Péter, 1969, részlet)
youtu.be/UBMnzeCLGkk
Ezt a mostani filmintézet nem engedné még leforgatni sem, mert támogatást nem kapna az tuti. Úgy kilóg a lóláb, hogy még a marsról is szemmel látható. Aki ezt nem érzi a boltokban, az hazaáruló na. Na, csak sikerült összehozni a 14 malacot? Akkor a többit meg megehetjük mi! Elvtársak, újra teljesítettük az ötéves tervet. Egy éven belül, másodszor! Igaz, hogy Ukrajnában csak 5 %, de ők nincsennek háborús vészhelyzetben.
Orbán az elmúlt 13 év alatt egy totális maffiaállamot épített ki saját kliens rendszer kiépítésével és az EU-s pénzek rendszerszintű ellopásával és az orosz energia bizniszből származó pénzek visszaosztásából, felszámolta a parlamentális liberális demokráciát és a szabad piaci viszonyokat és egy állampárti rezsimet működtet rendelettel és kamuellenzékkel.
simmering73
Egy nem normális országban? Micsoda elvárások.
Clavigo
@KisTehen: Kicsit ,mintha el lennél tompulva...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.