A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) novemberi adatai alapján fűszerpaprika drágult a legtöbbet, a porszívó pedig a legkevesebbet 1995 óta.

Egyetlen emberöltő alatt 165-szörösére nőtt ennek a magyar ételnek az ára

Az abszolút drágulási rekorder a pirospaprika lett. Forrás: Pixabay

A Hiflylabs nevű magyar adattanácsadó cég elemzése alapján a Telex azt írja, hogy míg 1995-ben 51 forint volt egy kiló fűszerpaprika, most átlagosan 8430 forintot fizetünk érte, ami 165-szörös áremelkedés. Nagyon megdrágult az állatkerti belépő (64-szeres áremelkedés) és a diszperziós beltéri falfesték (35-szörös áremelkedés) is.

Van viszont dolog, ami sokkal olcsóbb lett. Ma egy olcsó, porzsák nélküli porszívóért 1995-ben 16 640 forintot kellett fizetni, idén októberben pedig 35 190 forintba került ez a termék, valamivel több, mint a duplája. Ezután 2,4-szeres drágulással a 1,5 literes szénsavas ásványvíz következik, utána pedig a villamos olajradiátor és az analóg női kvarcóra 2,6-szoros áremelkedéssel.

Leginkább a szolgáltatások drágultak az elmúlt 28 év során. Itt 15-szörös volt a drágulás mértéke, míg a ruházati termékeknél csak 4,6-szeres. Utóbbi oka az olcsó import és a fast fashion elterjedése. A szolgáltatásoknál szükséges tudás-intenzív munkaerő költsége viszont egyre magasabb. Az egyes termékeknél bekövetkezett minőségi változásokat az adatsorok persze nem képesek bemutatni.

Forrás: Telex
Fotó: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Viszont mostanság már van benne elegendő ólom :)
namihami
Csak paprikával azért mégis jobb a marhapörkölt, mint porszívóval vagy karórával! És paprikát is gyakrabban kell venni!
Talán meg lehet szokni, de mégsem az igazi?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.