Az Eurostat 22 ajánlást fogalmazott meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) normális működésének visszaállítása érdekében.

Újabb csapást mér Orbán propagandájára az Európai Unió

Nem fog örülni. Forrás: Facebook

Javítani kell többek közt a KSH-elnök kinevezési eljárásának átláthatóságán is – írja a Népszava.

A KSH által előállított statisztikáknak objektívnek, magas színvonalúnak, megbízhatónak és időszerűnek kell lenniük, a szervezetnek a problémamegoldásra érzékenynek és a szakmai vitákra nyitottnak kell maradnia. Ezt közölték a Eurostat szakértői, áprilisban lezárult, a KSH általános működését elemző vizsgálatuk összegzése során. A napokban nyilvánosságra hozott jelentés közel két tucat ajánlást fogalmazott meg a KSH függetlensége és működésének javítása érdekében.

A uniós szakértők szerint szükség lenne a magyar statisztikai rendszer megerősítésére, illetve a hivatalos statisztikákba vetett társadalmi bizalom előmozdításra. Ennek érdekében több észrevételt is megfogalmaztak.

A 22 ajánlás közt szerepel a KSH elnökének függetlensége. A luxemburgi statisztikusok szerint „az illetékes kormányzati szerveknek javítaniuk kell a Központi Statisztikai Hivatal elnökének kinevezési eljárásának átláthatóságát, például az álláshely meghirdetése révén”.

Az Eurostat szerint a kinevezési, toborzási folyamat kezdetén nincs teljes átláthatóság, különösen akkor, ha az üres álláshelyet nem hirdetik meg. Ennek hiánya negatívan befolyásolhatja a Központi Statisztikai Hivatalnak, mint szakmailag független szervezetnek a megítélését. Másik javaslatuk szerint a KSH-t le kellene választani a kormányról, illetve a hivatalt felügyelő Miniszterelnöki Kabinetirodáról, ami nemcsak politikától való függetlenséget növelné, de rugalmasabb működést is lehetővé tenne.

Úgy tűnik, hogy KSH-t a kormány részéről felügyelő Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is olvashatta az áprilisban elkészült, ám csak most nyilvánosságra hozott Eurostat-javaslatokat. Rogán november közepén, a parlament gazdasági bizottsági meghallgatásán arról beszélt hogy, olyan törvényjavaslatot készítenek elő a tárcájánál, amely biztosítaná, hogy „a KSH egy a kormánytól független szervvé váljon, ne a kormány ellenőrizze”. Azt egy szóval sem említette, hogy ez a Eurostat elvárása.

Mivel a parlament jelenleg a fideszes képviselők kétharmadával azt választja meg a KSH elnöknek, akit akar, ezzel akár hét – vagy akár több évre – is képes bebetonozni a Fideszhez hű vezetőket. Valódi változást a KSH és vezetőjének függetlenségében az az Eurostat javaslat hozna, ami a vezetői poszt nyílt pályázaton való odaítélését szorgalmazná. Erre soha nem volt példa a magyar államigazgatás történetében.

Az Eurostat az energiainfláció számítási módszeréről is tárgyal a KSH-val – ezt december elején közölték a Reuters-szel. A vizsgálat azt követően indult, hogy októberben váratlanul 9,9 százalékra csökkent KSH által mért infláció. A nagy csökkenés több hazai és külföldi elemzőnek is feltűnt.

Forrás: Népszava

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Maccska: majd te összekaparod a másik felét,te unalmas,unatkozó,munkakerülö, buta töketlen!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
@Maccska: majd te összekaparod a másik felét,te unalmas,unatkozó,munkakerülö, buta töketlen!
rücsü41
Az EU rájött arra, hogy mi különös módos számoljuk a statisztikát és vannak más országok is akik szintén bemondás alapján állapítják meg a gazdasági adatokat úgy ahogy Hofi Géza mondta valamikor, hogy hány disznó kell a népgazdasági terv teljesítéshez, és annyit mondtak be az elvtársak , és ami e fölött volt azt osztották ki a népnek. Ezért éltünk olyan" jó"!
csak úgy....
@Maccska: 11:01 haudszcigány! kecskebaszó az alkoholista apád te meg az ö mekegö mellékterméke!
Nessy
Kia hazugság, nagy hazugság, statisztika, kormánypropaganda, mennyi legyen az annyi! Ide jutott az egykor elismert KSH!
Eladott Ország
B+ a papír elbírja! Úgyhogy azt hazudik a KSH, amit akar, hogy a karmelitai békevarangynak a megküldött utasításait teljesítse. A fidióta haszonállatok meg úgyis olyan barmok, hogy a pénztárnál nem a rohadék kormányt szidják, hogy a megvett termék fele olyan nagy, mint tavaly, de drágább, hanem a gyártóra és a bolttulajra köpködnek. A botot harapják és nem azt támadják, aki a bottal veri őket. Még hihető is lenne, ha mondjuk 13,1 vagy 8,6 (na jó, ez kevésbé) vagy 12,8 lett volna az eredmény. De az, hogy előbb van meg a hír (10% alatt lesz az infláció) majd 9,9 lesz, nos, lássuk be, nem kell khí-négyzet próbát végezni, hogy gyanús legyen. A megváltozott módszertan pedig nem más, mint maga a beismerő vallomás. Egy régi emlék: Amit a Kreml cáfol, az igaz! Mindig gyanús, amikor bizonygatni kell, hogy nem trükköztünk...különösen, ha túl sokszor mondja! Az "- Akkor mennyit fialjon a disznó? Mennyi a terv elvtárs. ( Hofi) ... atomfizikával túlmagyarázva.
Eladott Ország
A KSH az infláció kiszámításában és egyszámjegyűvé tételében igénybe vette a NASA, NSA, Pentagon szuperszámítógép kapacitásának 350 %-át ezért végül a Google-IBM konzorcium kvantumszámítógépét kellett segítségül hívni. De a végére csak meglett efftásak! 11-et fialt a disznó! Éjjen’ viktor, éjjen’ a párt! Becsaptuk az imperialistákat! Nem szeretnék most a helyükben lenni! A tanú (Bacsó Péter, 1969, részlet)
youtu.be/UBMnzeCLGkk
Ezt a mostani filmintézet nem engedné még leforgatni sem, mert támogatást nem kapna az tuti. Úgy kilóg a lóláb, hogy még a marsról is szemmel látható. Aki ezt nem érzi a boltokban, az hazaáruló na. Na, csak sikerült összehozni a 14 malacot? Akkor a többit meg megehetjük mi! Elvtársak, újra teljesítettük az ötéves tervet. Egy éven belül, másodszor! Igaz, hogy Ukrajnában csak 5 %, de ők nincsennek háborús vészhelyzetben.
Orbán az elmúlt 13 év alatt egy totális maffiaállamot épített ki saját kliens rendszer kiépítésével és az EU-s pénzek rendszerszintű ellopásával és az orosz energia bizniszből származó pénzek visszaosztásából, felszámolta a parlamentális liberális demokráciát és a szabad piaci viszonyokat és egy állampárti rezsimet működtet rendelettel és kamuellenzékkel.
simmering73
Egy nem normális országban? Micsoda elvárások.
Clavigo
@KisTehen: Kicsit ,mintha el lennél tompulva...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.