A Belügyminisztérium bejelentéséből az is kiderül, mennyivel.

Döntöttek: január 1-től emelkedik a pedagógusok bérePDSZ/Facebook

A kormány döntése szerint 2024. január 1-jével átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusbér

– közölte a Belügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint a pályakezdő gyakornokok fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 000 forintos illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik, és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. A kormány határozatban rendelkezik arról, hogy az emelt bérek februári kifizetéséhez szükséges források biztosítása a központi költségvetés terhére az állami, egyházi és magánintézmények fenntartói részére is megtörténjen – tették hozzá.

Ismertetésük szerint a pedagógus minősítés és az intézményi tanfelügyelet eljárásait is újraszabályozzák, amire azért van szükség, mert az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a pedagógus tanfelügyelet és az intézményvezetői tanfelügyelet megszűnik, az új szabályok értelmében pedig a pedagógus minősítés is önkéntessé válik, az előmenetelhez szükséges gyakorlati idő pedig jelentősen csökken.

A január 1-jétől alkalmazandó új bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye pedagógus I. besorolás esetén 538 ezer forintnál, pedagógus II. kategóriában 555 ezer forintnál, mesterpedagógusnál 630 ezer forintnál, kutatótanár esetében pedig 750 ezer forintnál nem lehet kevesebb – közölték.

A belügyi tárca javaslata a mesterfokozat meglétét további két százalékos, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusok vonatkozásában további négy százalékos illetményemeléssel ismerné el – írta közleményében a Belügyminisztérium.

Forrás: MTI

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Nyugtával dicsérd a napot." A kiszivárgott hírek szerint ez csak bértömeg-gazdálkodás lesz. Azaz nem a létszámra vagy az egyes köztisztviselők, közalkalmazottak - bértáblában rögzített - bérére koncentrál. A tankerületi csókosok' többet kaphatnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@division: 15:14 erre a témára februárban föltétle térjük vissza, - a sok vitánk ellenére te egy hiteles fórrásnak tünsz,aki valóban aggódik magyarországért és az abban tengödökért!
division
@csak úgy...: Vissza fogunk térni. Elvileg január 22 a határidő kiadni mi alapján kell kiszámolni. Ez még érdekes is lehet.
division
@csak úgy...: Egyébként kiszámoltam nejem lehetséges bruttóját kétféleképpen is. Ugye 347 ezer az alap bére, erre megy rá a 170 ezer pótlék, de ebből 60 ezer olyan, hogy azt külön kell venni. Na most ha a 347 ezret vennék alapul, akkor az emelés után 458 ezer lenne az alap bére, erre menne még rá a plusz 170 ezer, azaz így bruttó 628 ezer lenne a vége. A másik forgatókönyv, hogy a 110 ezres pótlékot hozzáadják az alaphoz, (a 60 ezer most sem számít bele), így akkor 457 ezer lenne amit meg kellene emelni, az új emelt összeg akkor 603 ezer ft lenne, plusz a 60 ezer, tehát 663 ezer. A levonás mindkét esetben 18,5% lenne tb - nyugdíj járulékra, plusz durván 37 ezer forint adóelőleg lenne még. Bruttó 603 ezer esetén ez nettó 455 ezret jelentene, 663 ezer esetében pedig nettó 503 ezret. Nem mindegy. Ellenben van itt még egy-két nem tisztázott kérdés, hogy vajon a kötelező minimum fölé mehetnek majd a bérek? Lesznek majd más egyéb bérmeghatározó intézkedések? Na erre fogunk visszatérni majd többek között.
division
@csak úgy...: A harmadik lehetőséget kifelejtettem, amikor is magát a 347 ezret emelik meg a kötelező 555 ezerre, és arra megy még rá a 170 ezer pótlék, ebben az esetben a bruttó érték 725 ezer forint, a nettó pedig 554 ezer. Na ez lenne a tényleges 32,2% - os emelés.
division
@Maccska: Én nem költöm a nejem keresetét, emiatt ne aggódj, van nekem bőven, eddig is magára költhetett mindent amit keresett, a családfenntartó normális esetben a férfi. Ellenben ha az alap bért veszik alapul az egész megint csak egy jól hangzó marketing.
ómió
@m73: Felébredtél, anyabaszó, szarszopó, itt "kóbászoltodban"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.