Reális áron kaptak kifejezetten strapabíró gépeket az iskolások egy szakértő szerint.

Ingyen laptop az iskolásoknak: Túlárazás nincs, de van kormányközeli beszállító

Illusztráció: Pixabay.com

Ezekben a hetekben, hónapokban osztották, osztják ki az általános iskolákban és a középiskolákban az ötödik, hatodik és kilencedik osztályosoknak azokat a laptopokat, amelyeket uniós pénzből szerzett be a Klebelsberg Központ – írja a 24.hu. Ebben a tanévben összesen 140 ezer laptopot vásárolt a Klebelsberg Központ bruttó 33 milliárd forint értékben a beszállítóktól.

Mindegyik notebook szinte pontosan ugyanolyan, nincsen nagy különbség köztük sem funkciókban, sem sebességben, sem kijelzőben. Ezek a gépek hajszálpontosan a pályázati kiírásban szereplő minimális műszaki követelményeknek felelnek meg

– erősítette meg a 24.hu-nak Erdős Márton, a PCW főszerkesztője. Szerinte az érintőképernyős, táblagépkénti is használható eszközök ára nagyjából reális, azok nincsenek túlárazva. Rámutatott, ha nem is ezek az ennyiért kapható legerősebb modellek, minden esetre kifejezetten strapabíróak. A gépeknek az többek között az alábbi (minimum) hardverspecifikációknak kellett megfelelniük:

- érintésérzékeny kijelző,

- Intel Pentium Silver N6000 processzor,

- 4 gigabájt DDR4 memória,

- 128 gigabájt SSD,

- magyar nyelvű, cseppálló billentyűzet,

- webkamera,

- Windows 10/11 Pro operációs rendszer.

A lapnak az Asus hazai képviselete is hasonlót mondott: a cég kifejezetten oktatásra, azon belül az általános iskolai körülményekre optimalizált termékéből rendelt a Klebelsberg Központ. A programba bekerült gépüknek még katonai minősítése is van.

A beszállítók közül két, kimutathatóan jó kormányzati kapcsolattal rendelkező cégcsoportot talált a 24.hu.

Az IMG Solution Kft. az egyik, amelynek fő tulajdonosa Szentgyörgyi Gábor, Orbán Viktor miniszterelnök testvérének, ifj. Orbán Győzőnek a birkózótársa. A másik cég a Rufusz Computer Informatikai Zrt., amelynek tulajdonosa Fauszt Zoltán, a korábbi innovációs miniszter, Palkovics László barátja és egyben üzlettársa. A két céget összeköti egy ismert zenész, Farkas Mihály Ambrus személye: egy darabig mindkettőnek ő volt a tulajdonosa, amíg nyolc évvel ezelőtt rejtélyes körülmények között el nem tűnt.

Forrás: 24.hu
Fotó: Pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Nem meglepő, hogy minden mutyi vagy mutyigyanús üzlet mögött a fideszes haverok vannak.
Aki Én
,,A cégcsoport kulcsfigurája Fauszt Zoltán, aki az RC Investben (és még más cégben is) vezérigazgatói tisztséget tölt be. Ha ritkán is, de ő nyilatkozik a cégek ügyeiről, és ő képviseli a társaságokat hivatalos eljárásokban. Ezenfelül pedig ő lett a tulajdonosa annak a lakásnak, ahol Farkas Mihály élt, amelyet a zenész apjától örökölt, és ahonnan tavaly novemberben eltűnt. Azaz, ahogy februárban fogalmaztunk: Farkas társtulajdonolja a Fauszt munkahelyéül szolgáló céget, míg Fauszt birtokolja a Farkas otthonául szolgáló lakást."

hvg.hu/itthon/20160831_fulladas_nincstelen_zenesz_atruhazas_rc_invest_fauszt_zoltan_farkas_mihaly
Aki Én
,,Szárnyal a közbeszerzéseken a halott zenész cége
Farkas Mihály holttestét tavaly tavasszal találták meg, de a közbeszerzéseket azóta is sorra nyerik egykori érdekeltségébe tartozó cégek. Idén már közel 1,5 milliárd forintnyi megbízást kaptak anélkül, hogy bárkivel versenyeztek volna."

www.economx.hu/magyar-vallalatok/szarnyal-a-kozbeszerzeseken-a-halott-zenesz-cege.636821.html
verőce21
Elég gyenge konfiguráció ez a szóbanforgó "laptop"...! De legalább játékokra nem lehet használni, ahhoz túl bóvli...! :)
puszt
Úgy nézem, ezek is kakaóbiztos billentyűzettel bírnak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.