Célunk, hogy Magyarország 2030-ra Európa legjobb tíz innovátor országa közé tartozzon – közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter kedden a Facebook-oldalán.

Kiderült mi Orbánék célja: Európa legjobb tíz innovátor országa közé akarnak tartozni
Csák János kulturális és innovációs miniszter a magyar kultúra napja alkalmából az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés című műsorában adott interjúja felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2024. január 18-án. MTI/Kovács Tamás

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap 2024. évi Programstratégiáját ismertető videóban a miniszter bejelentette: a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács jóváhagyta a 2024-es Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap programját.

147 milliárd forintot fogunk költeni ezekre a területekre. Ez 60 milliárddal több mint az előző évben volt

- mondta Csák János, hangsúlyozva, hogy a 147 milliárd forint mutatja a kormány elkötelezettségét.

A tavaly jóváhagyott Neumann János Program szerint Magyarország be kíván kerülni az Európai Unió első tíz leginnovatívabb állama közé – emlékeztetett.

Elmondta, hogy a forrásokat három különböző területre allokálják. Az egyik a vállalati csomag, a második a kutatói életpálya, a harmadik pedig az egyetemisták és az egyetemen tanítók mobilitási és kutatási programjai.

A vállalati programban van nagyvállalatokra szabott program, kis- és közepes vállalkozásokra szabott program, az egyetemeken létrejövő találmányok, szabadalmak hasznosítására, spinoff cégek létrehozására szolgáló támogatás és a legkisebbeket, az új, innovatív ötleteket kidolgozó startup vállalkozások finanszírozását és elindulását segítő program – ismertette.

Kiemelte: a másik oszlop, a kutatók támogatása, akár kutatóintézetben, akár egyetemen. "Az a célunk, hogy legyen egy olyan életpályamodell, ahol, hogyha a kutató igazolja azt, hogy bármilyen kutatási területen képes nemzetközileg jó eredményeket elérni, akkor ennek adjuk oda az állami finanszírozását" – mondta.

Erre jött létre a Kutatási Kiválósági Tanács, amelynek élén idéntől Krausz Ferenc 2023-ban Nobel-díjat kiérdemelt tudósunk áll – tette hozzá.

Elmondta: a harmadik oszlop a nemzetközi beágyazódás elősegítése. Az Erasmus mellett létrehozták a Pannónia Programot. "Hallgatók, illetve oktatók nemzetközi együttműködésekben bárhol a világon tölthetnek időt, fél évet, egy évet, ahhoz, hogy felvértezzék magukat, és utána itthon jobban tudjanak teljesíteni" – mondta.

Hozzátette: másrészt a kutatási közös nemzetközi programok finanszírozását is elősegítik, ez lesz a HU-rizont Program.

Kiemelte: céljuk, hogy Magyarországon is a legjobb nemzetközi sztenderdeknek megfelelő oktatásban, képzésben részesüljenek az egyetemi hallgatók. Ennek érdekében egy külön alapot hoztak létre, hogy az egyetemek, hogyha Magyarországra akarnak hozni külföldi oktatókat, professzorokat, akár műhelyeket, azokra legyen forrás.

Így áll össze a teljes program: vállalati program, kutatói kiválósági program és nemzetköziesítési program

- foglalta össze a miniszter.

A magyar kormány elkötelezett abban, hogy együttműködve kiváló tudósainkkal, tanárainkkal és szervezeteinkkel Magyarországot 2030-ra behozza az Európai Unió első tíz leginkább innovatív országa közé – mondta.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Merjünk nagyot álmodni.
Majd felebred csak Jani is, aztán kepentorli a valóság.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Merjünk nagyot álmodni.
Majd felebred csak Jani is, aztán kepentorli a valóság.
Qqberci
Lesz világszinvonalú loppancsképzés...
human
Európában :D :D :D Nekem úgy tűnik, hogy inkább valazol Azerbajdzsán környékén kíván versenyezgetni az állam a MOST MÉG szegényebb országokkal.
namihami
Ez jó vicc volt! Mostantól a technológiai innovátorok hanyatthomlok fognak ide rohanni és kezüket-lábukat törik, hogy itt fektethessenek be!
Pl az Erasmus sokat lendítHETett volna! De Durcimorci elkefélte azt is!
Clavigo
Remélem ' 26- ban eltakarodtok a halál faszára...
fideszes gyökér
A legjobb bajuszpödrés a magyar lesz a világon.

Az igazi magyar gulyásban pedig a turha lett a sűrítmény.
jáger laszló
Álmodni csak nagyot érdemes!!
Cél a csillagos, ég de azért maradjunk a Földön!!
csak ennyi
barátilag
J,L.
RonaGyuri
én meg egy lottó 5-öst szeretnék, de nekem vannak erre -reális, ha kicsi valószínűségű - esélyeim! =))
Sámannus
Ehhez kurvára kevés a hegyes bajúsz, különösen ha kitúrjátok az "innovációból" a tudósokat bakegér. Szánalmas ez a nyomulás. Csak ellopjátok a fejlesztési pénzeket az túró kisköcsög.
Pusztai
mIVAN??
Már ígérni sem tudtok csak óhajtozni??
justhpeter
Azért kezdi az évet a kormány mesékkel, hogy minél hamarabb bealudjunk az Ausztriát megelőző úton. Már fel sem lehet háborodni azon, amilyen pofátlanul néznek bennünket hülyének. Ez a szerencsétlen Csák nevű európai hírű innovátor nem fejtette ki, hogy a költségvetés melyik minusz tartalmú zsebéből fog finanszírozódni az európai szinten is hatalmas magyar innováció.
Dr. Proktor
Maximum bérinnovatív valahonnan keletről, Kínából vagy a Fülöp-szigetekről, mert hazai ezzel az iskolarendszerrel nem lesz...
Hacsak nem külföldre szakadva, de akkor még a Nobel díj is esélyes lehet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.