A házszabályra hivatkozva elutasította az Országgyűlés Igazságügyi Bizottság összehívását a KDNP-s Vejkey Imre, a bizottság elnöke – derült ki az Országgyűlés Sajtóirodája közleményéből.

Az Igazságügyi Bizottság döntött Varga Juditot ügyében

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az LMP társelnöke, Ungár Péter múlt héten szerdán levélben kezdeményezte, hogy hallgassák ki Varga Juditot. 

Erre azután került sor, hogy nyilvánosságra került: Novák Katalin köztársasági elnök Varga Judit miniszteri ellenjegyzése mellett még tavaly áprilisban kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, akit bűnsegédként elkövetett kényszerítés és veszegetés miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt a bíróság a gyermekotthonban történt pedofil bűncselekményekkel összefüggésben.

Novák Katalin köztársasági elnök azóta lemondott, Varga Judit pedig szintén múlt szombaton bejelentette, hogy visszavonul a közélettől.

Dr. Vejkey Imre, az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága elnöke Ungár Péternek címzett közleményében azt írja:

2024. február 7-én kelt elektronikus levelében kezdeményezte az Igazságügyi Bizottság rendkívüli ülésének összehívását Varga Judit volt igazságügyi miniszter meghallgatása érdekében.

Mint írja, Ungár Péter megkeresése azért is sajátos volt, mivel

annak tartalmáról egy OS közleményből korábban értesültem, minthogy azt megküldte volna számomra.

Hozzátette:

Tájékoztatom, hogy az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat (a továbbiakban: HHSZ) 114. § (4) bekezdése a bizottsági tagok legalább egyötöde számára biztosítja azt a jogosultságot, hogy írásban bizottsági meghallgatást kezdeményezzen, más – az adott bizottságban tagsággal nem rendelkező – képviselőt ez a jog nem illet meg. Tekintettel arra, hogy az LMP-frakciónak az Igazságügyi Bizottságban nincs képviselője, a HHSZ hivatkozott rendelkezése alapján Ön sem tud élni a bizottsági meghallgatás kezdeményezésének jogával, erre figyelemmel javaslatát érdemben nem áll módomban vizsgálni.

Dr. Vejkey Imre úgy fogalmazott:

politikában járatos emberként nyilván Frakcióvezető Úr is tudja, de a félreértések elkerülése érdekében tényként kívánok rávilágítani arra, hogy a Fidesz-KDNP azt a szakadatlan álláspontot képviseli parlamenti, kormányzati, önkormányzati és bármely más szinten, hogy minden pedofilnak börtönben van a helye.

Mint írja, tényként kívánt arra is rámutatni, hogy "az elmúlt években éppen a Fidesz-KDNP volt az, aki megszigorította a gyermekvédelemmel kapcsolatos szabályokat, az LMP pedig – a baloldali frakciókkal együtt – azok közé tartozott, akik nem szavazták meg a pedofil bűncselekmények elleni szigorító javaslatokat, sőt a szavazáson egyenesen részt sem vettek".

Végezetül tényként kívánok rámutatni arra is, hogy Novák Katalin és Varga Judit felelősségteljes döntést hozott, amit tiszteletben tartunk. Eddigi munkájukért az Igazságügyi Bizottság elnökeként hálás vagyok és köszönöm, mert – miként munkájuk során és most is – nemzetünk érdekeit tartották szem előtt.

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága elnöke szerint lemondásuk annak a bizonyítéka, hogy "a jobboldalon a hibáknak is van következménye, a baloldalon azonban a bűnöknek sincs".

Forrás: 24.hu, MTI/OS

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Minő meglepetés. Az utolsó mondat lesz most egy darabig a fidesz napi imája!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Minő meglepetés. Az utolsó mondat lesz most egy darabig a fidesz napi imája!
kereső
Nem történt itt semmi. Nincs "ügy". Ugorgyunk. A NER szt. és sérthetetlen.
justhpeter
Nincs itt semmi látnivaló, ha csak a ganajdombi kormány és a szarhalom frakció nem.
justhpeter
Még annyit: mára kiderült, hogy a hibázó két hölgy erkölcsi és jellembeli magalaton áll az összes kormámyoldali megszólaló felett, beleértve a miniszterelnököt is
Ez a tragégia !
CsipkeRózsa
Lehet, hogy Varga Judit is bátorságot kap, őt kell akkor megkérdezni a bizottság helyett a témában.

Vagy, egy bizottsági ellenzéki tag vegye át a bizottsági összehívás kezdeményezését.
rücsü41
Ettől a bizottsági elnöktől ,jogi doktortól megkérdezem hogy a két elvtársnő lemondásából hogy jutott arra az eredményre, hogy a baloldalon az elkövetett bűnöknek sincs következménye?Azt a következtetést nyugodtan kisajtolhatta magából az elnök úr, hogy a jobboldalon van következménye az elkövetett hibáknak, mert a két elvtársnő lebukott, hibát követtek el lebuktak, és levonták, igaz pártelnöki sugallatra a következményeket, de ez egyáltalán nem alapozza meg a második állítást ami a baloldalra vonatkozott!Csak nem prekoncepció útján, előítéletei miatt jutott a baloldalra vonatkozó megállapításra?Nem szép dolog egy elnöknek előítéletesnek lenni pláne a jogi bizottságban, ahol kiegyensúlyozott véleményre lenne szükség a megállapításoknál!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.