A Fővárosi Törvényszék hétfőn, másodfokon hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt ítélte el Fekete-Győr Andrást, a Momentum országgyűlési képviselőjét egy év börtönre.

Aktív képviselőként eddig csak fideszest ítéltek el – nagyot változhat a helyzet

Egyelőre felfüggesztettet kapott, a munkavállalókat jogaiktól megfosztó törvény elleni tiltakozása miatt. Forrás: Pixabay

A büntetést két év próbaidőre felfüggesztették. Egy másik momentumos képviselőt, Szarvas Koppány Bendegúzt is bűnösnek találtak, ő is felfüggesztettet kapott.

A vád szerint ugyanis Fekete-Győr egy 2018-as, a munkaügyi törvény brutális, dolgozók számára kedvezőtlen szigorítása elleni tüntetés során a rendőrökre támadt: állítólag füstbombát dobott az egyenruhások felé. Az ítélet nem emelkedett jogerőre, hiszen az ügyészség három nap gondolkodási időt kért. Fekete-Győr azonnal föllebbezett a büntetés ellen.

Ha harmadfokon az ítélőtábla is bűnösnek mondja ki, akkor a rendszerváltás óta ő lehet a harmadik országgyűlési képviselő, akit képviselősége alatt ítélnének börtönre – írja az Index

Fekete-Győr András ügye előtt már voltak elítélt képviselők, de aktív képviselőség alatt mindössze két politikust ítéltek el.

Várhegyi Attilát, az Orbán-kormány államtitkárát, a Fidesz pártigazgatóját jogerősen ítélték el folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre. A politikus első fokon még jóval enyhébb büntetést kapott.

Lengyel Zoltán volt fideszes országgyűlési képviselő 2007-ben egy közúti ellenőrzés során rendőrrel dulakodott, a vád szerint egyiküket meg is ütötte. A rendőrség feljelentést tett, és bár Lengyel végig azt hangoztatta, hogy a járőrök léptek fel ellene keményen, a bíróság végül jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őt. Lengyel még az ítélet előtt kilépett a Fideszből, de mandátumát nem adta vissza. A jogerős ítélet után mégis lemondott.

2000-ben Székely Zoltán kisgazda képviselőt húszmillió forint vesztegetési pénz átvételekor érték tetten egy parkolóban. Előzetesbe került, kilépett a Független Kisgazda Pártból, de 2002 májusáig független képviselő maradt, addig jogerősen nem ítélték el. 2002 decemberében hat évet kapott.

Mengyi Roland, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője többek között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt kapott négy év letöltendőt.

Zuschlag János egykori MSZP-s képviselő egy otromba vicc miatt mondott le 2004-ben. 2007-ben csalás miatt emeltek ellene vádat, jogerősen végül 2011-ben ítélték el hat év börtönre. 2013-ban szabadult, azóta vállalkozó. Később más ügyek miatt ismét ült előzetesben, sőt részt vett Hadházy Ákos Rogánék általi lejáratásában is.

Forrás: Index
Fotó: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Hát azért már az is nagy truváj ha egy lapon emlegeti valaki a gazembereket mg a Fekete-Győrt ! A mimóza-lelkú röndérek úgy locsolják egyenesen a szembe a könnygázt, mint a pinty, mintha az lenne az előírás ! Oszt semmi, de ha a kezüket megérinti - akár véletlenül is - valaki, eldobják magukat, mint egy NB I-es ribanc, úgy fetrengenek, kórházi kezelést igényelnek, kártérítést, igazságot ! Hja, aztán vannak a rendőrök, az igaziak, nagyon kevesen, azokkal meg nem találkozunk...vagy észre sem vesszük őket ...
csak úgy....
"Várhegyi Attilát, az Orbán-kormány államtitkárát, a Fidesz pártigazgatóját jogerősen ítélték el folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre."
azért ez cikibb mint egy füstbomba!
simmering73
"...azon az éjszakán a rendőrök úgy fújták a könnygázt az egyébként csak hangosan skandáló, ámde nem agresszív tüntetőkre, mintha nem lett volna holnap. Az, amit Fekete-Győr András „elkövetett” véleményem szerint legfeljebb szabálysértés, hiszen az általa eldobott füstgránát nem alkalmas valódi sérülés okozására, csak nagyon ritka esetben. Persze most jól jön egy ilyen „ügy” a fideszes propagandistáknak, hiszen addig sem kell arról beszélni, hogy milyen krízisben van a kormány, de azért jobb lenne, ha inkább erre koncentrálnának, hiszen a közvéleményt Fekete-Győr András ügye olyan nagyon nem izgatja fel, mint inkább az érdekli őket, hogy miként reagál a Fidesz a kialakult válságra. A Momentum ma már jelentéktelen volt elnöke nem vonul börtönbe, és ha függetlenek lennének a bíróságok, akkor még felfüggesztettet sem kapott volna, de mivel az ügye politikai jellegű volt, ezért más fajta döntést várt el a hatalom. Ezzel viszont a témát nem lehet elterelni, a valódi kérdés tehát nem Fekete-Győr András, hanem a pedofilok bűnsegédeinek megkegyelmező Fidesz hatalmának megtartása."
kolozsvaros.com/2024/02/14/ez-meg-gumicsontnak-is-keves-lesz/
viccesvigságok
de uniós pénzekhez akkor mégis hogy juthatnak hozzá ? tán ma is

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.