Balog Zoltán videója alatt valódi nemzeti konzultáció vette kezdetét, méghozzá teljesen közpénz-mentesen, Balásy Gyuláék közbeiktatása nélkül.

“Undorodom ettől az embertől” – a református közösségnek is elege van Balogból

Kivetette magából a politikust a református közösség. Forrás: Youtube

A törvénymódosítással református püspökké emelt fideszes politikus először bejelentette, hogy hiba volt kegyelmet javasolnia K. Endre számára az államfőnél, majd levezette, hogy akkor sem mond le.

A református egyház közössége forrongni kezdett, miután Balog Zoltán püspök nem mondott le a kegyelembotrány nyomán, pedig elismerte, hogy támogatta Novák Katalin államfőnél a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, K. Endre kegyelmét, aki így végül államfői kegyelemmel szabadult, pedig

a pedofil főnökét védő magatartása miatt börtönre ítélték – írja a HVG.

Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter már megbukott a pedofil ügy miatt az eddig ismertté vált harmadik szereplő, Balog Zoltán azonban nem. Kedden este közzétett videóüzenetében jelezte: az egyházi vezető testület bizalmat szavazott neki, így marad a posztján.

Balog a videóban erősen hárította a felelősséget az ügyben Novák Katalinra, illetve az egyház elleni támadásként igyekezett beállítani a botrányt. Azt mondta például: “Tudatában vagyok annak, hogy a támadások ezzel nem érnek véget, de egyházunk kormányzóinak bizalma erőt ad ezek elviseléséhez.”

Azt azért elismerte, hogy “Másokkal egyetemben az én véleményemet is kikérték. Egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon. Tévedtem és hibáztam.”

A református egyház Youtube-csatornájára feltöltött videó alatt 18 óra alatt 1500 komment gyűlt össze. A hozzászólások között elvétve találtunk Balogot támogatót, bár volt ilyen is: “Isten Áldása kisérje továbbra is szolgálatát. Ámen!”

Írtam a pápának, hogy még életedben avassanak szenté”

– írta egy másik hozzászóló, ami református közegben nyilván irónia. Mások szerint sok még a válaszra váró kérdés, illetve: “Vannak dolgok, amiket bocsánatkéréssel nem lehet elintézni. Novák Katalin sem tudta, mennie kellett.”

Más viszont kevésbé egyetértő Baloggal.

· “Betonkemény bőrpofával vállalja, és hárítja is.”

· “Nagy szégyen ez az egész a keresztények, reformátusok számára.”

· “Kedves Balog Zoltán! Nem az “egyházadat ért támadásról” van szó! A te felelősséged a téma."

· “Reformátusként undorítónak tartom ezt a nyilatkozatot, és azt is, hogy miután a püspök úr machinációiba belebukott a köztársasági elnök asszony és Varga Judit, ő még mindig kapaszkodik a székébe és hárítja a felelősséget. A Református Egyház vezetőségének a szégyene, hogy ehhez asszisztálnak.”

· “A Sátánnak sok arca van. Nem azt mondom, hogy Balog a Sátán. De azt állítom, hogy a Sátán szól belőle. Így lesz érthető a jelleme.”

· “Reformátusként és jobboldaliként mondom, hogy undorodom ettől az embertől. Az egész egyházra nézve szégyen, hogy nem eresztették szélnek ezt a gazembert. Ez nem református, ez egy gyáva, hitvány köpönyegforgató NERformátus.”

· “Nézd már, Pinokkió”

· “Isten előbb ítél, mint gondolnád.”

Forrás: HVG
Fotó: Youtube

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Itt kezdődnek a gond , mikor a politika a vallással keveredik , ezeknek a dolgoknak sohasem volt a világtörténelem ismerete után, semmilyen pozitív hozadéka , csak nagy kára !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
Minisztersége után törvényt módosítottak, és hip-hop vezető egyházfi lett...nagy volt az arca ilyen méltóság birtokában
colibri
Én már akkor undorodtam tőle, amikor miniszter volt. Szerencsére nem vagyok református, így nem kell kilépnem az egyházból.
Pusztai
Hatalmas a botrány a reformátusoknál: háromból két püspök Balog ellen szavazhatott
BELPOLITIKA
+
szerző
KACSKOVICS MIHÁLY BÉLA

KÖVETÉSolvasási idő
7 PERC

megjelent
2024.02.14. 17:42

Lemondásra szólította fel a Magyarországi Református Egyház második embere Balog Zoltánt azok után is, hogy a volt miniszternek látszólag sikerült kibékülnie Orbán Viktorral. A Novák Katalin és Varga Judit bukását hozó kegyelembotránynak egyelőre nincs vége, a reformátusoknál megy tovább.

hirdetés
Balog Zoltán zsinati elnök magyarázkodása után nem csitult el a botrány a Magyarországi Református Egyházban: a zsinat lelkészi alelnöke – vagyis a Balog Zoltánt a ranglétrán követő ember –, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke nyílt levében szólította fel távozásra Balog Zoltánt az egyház éléről.

Az egyelőre kérdés, hogy a nyílt levelet milyen fórumon tette közzé, mert arról több egyháztag nem értesült, mindenesetre több szerkesztőséghez is eljutott. Fekete közleményéből kiderült, szerdán ismét beszélt Baloggal, és „újfent arra kérte” , mondjon le.
Pusztai
@Pusztai: ebből 99% takarodó lesz.
Aki Én
Várt valaki mást egy fideszestől?
Dr. Proktor
Azon a bizonyos zsinati ülésen, elmondása szerint ( ami vagy igaz vagy nem hiszen fideszes!) állítólag 95 százalék marasztalta...
Akkor most 95% pedofil párti és 5 százalék becsületes? Micsoda egyházfők!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.