46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője, közölte a Facebookon a Virológia Pécs. Azt írták, hogy az egyetem a saját halottjának tekinti a professzort.

Meghalt Jakab Ferenc virológus, a Nemzeti Virológiai Laboratórium és a korábbi Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője

Fotó: Virológia Pécs/Facebook

46 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus – közölte a Virológia Pécs Facebook-oldal és a Pécsi Tudományegyetem. Jakab egyetemi tanár volt, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője.

Jakab Ferenc professzort a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi

 - írta honlapján az egyetem. Temetéséről később intézkednek.

A kutató a koronavírus-járvány alatt tett szert országos ismertségre, amikor rendszeresen megszólalt mind a járvány terjedésével, mind az oltásokkal kapcsolatban.

Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban. Kaposváron érettségizett, majd 2002-ben diplomázott a PTE TTK biológia–kémia szakán. Hosszú időt töltött víruskutató laborokban Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Államokban – olvasható a PTE honlapján. 2020 márciusában lett a koronavírus-kutatócsoport vezetője.

Anyja tanítónő, apja sebész volt volt, ma már mindketten nyugdíjasok. A Hvg.hu-nak 2020-ban azt mondta, hogy apjától örökölte a biológia iránti szenvedélyét.

Általános iskolás voltam, amikor édesapám hazahozott egy régi, leselejtezett mikroszkópot, és nem tudtam szabadulni a mikrovilágtól, amit a lencséjén át láttam. Mindent megvizsgáltam, a pocsolya vizétől az állatok szőréig

– mondta a Hvg.hu-nak.

Jakab volt a koronavírus-járvány alatt a kormány által felállított Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője. Az akciócsoportot még 2020 márciusában állította fel a kormány, méghozzá azért, hogy kifejlesszenek egy hatékony vakcinát a koronavírus ellen. A professzor világjárvány idején a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetőjeként dolgozott.

A Hvg.hu-nak adott interjúja szerint soha nem akart Budapestre költözni.

Sohasem akartam Budapestre menni, túl nagy város nekem, ezért a mediterrán hangulatú, élhető Pécset választottam lakhelyül

A felesége biológia-kémia szakos tanár, két gyerekük van.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Atyavilág, részvétem a családjának! Szegény gyerekek. Személyesen is ismertem, sógornőm még dolgozott is vele együtt. Semmi baja nem volt, ez felfoghatatlan. Mindig az értékes emberek mennek el, ráadásul ilyen fiatalon:-(((
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
Rettentően sajnálom! Legyen neki könnyű a föld.
division
Atyavilág, részvétem a családjának! Szegény gyerekek. Személyesen is ismertem, sógornőm még dolgozott is vele együtt. Semmi baja nem volt, ez felfoghatatlan. Mindig az értékes emberek mennek el, ráadásul ilyen fiatalon:-(((
division
@kereső: Felhívtam sógornőmet, öngyilkos lett.
Pági
Mindenkin segített, csak magán nem tudott.
Nyírfa
Senkinek nem lenne szabad ilyen fiatalon eltávoznia, sem betegség, sem az önkeze által.
Nagyon kellenek a barátok, krízishelyzetben még inkább , mint bárnilyen gyógyszer vagy terápia.
Részvétem.
Horizont
Nagyon ledöbbentem. Annyira sajnálom.
Annyi idős volt mint a fiam. Nyogodjon békében.
Szegény családja. Nem térek magamhoz.
division
@Nyírfa: @Horizont: Belekerült a NER körforgásába sajnos (belekényszerítették)?. Onnan meg sokszor nincs kiút. Szerintem a valódi okot örökre homály fogja fedni.
Nyírfa
@division: 12.54

Túl sok minden történik már ahhoz, hogy továbbra is "hallgasson a mély" !
kereső
@division: Bármi volt is az ok, de valami nagyon nyomós indok kellett ahhoz, hogy egy magasan képzett, rendkivül okos, a tudományága területén elismert ember ehhez folyamodjon. Döbbenet.
Horizont
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Havanagi
@KisTehen: Hogy te milyen gusztustalan fax vagy!!!De ilyen az egész söpredék bandád!!
Havanagi
@KisTehen: ne kezd el filozofálni,mert az neked olyan magas,mint tyúknak az ABC.
division
@Pálinkás Pál: Tudhatott valamit vírus ügyben, amiről nem beszélhetett. Sosem fog már kiderülni.
division
@KisTehen: Te még a cipője talpáig sem értél fel ennek az embernek, úgyhogy jobb ha befogod. Ritka egy állatfajta vagy, az már biztos. A politikai vonzata 99% - os eséllyel meg van ennek az egésznek, nyugodt lehetsz. A Fidesz napjai meg vannak számlálva, jobb ha te is gyakran nézel a hátad mögé.
Pálinkás Pál
@division: pontosan, tudta amit én is mondtam, hogy hatalmas kamu az egész, és a nevét adta hozzá, eddig bírta...,felkészül a denevéres...
division
@Pálinkás Pál: Nyilván én nem erre gondoltam, ő valami egészen mást tudhatott, amit a kormány a mai napig el tussol.Jakab nagyon értette a szakmáját, de nem mondhatta soha el milyen komoly is a baj valójában, és nem kizárt hogy a java még csak most jön.
Pálinkás Pál
@division: nem vitatkozom...akor még véletlenül sem az anyjának köszönhette a laborját,igaz..?..tudod, a kedves mama a WHO egyik európai vezetője...
csak úgy....
azért az megdöbbentö,hogy ez az aljadék @KisTehen: itt bohóckodik egy tragikus halálhír alatt ,erre a moderátor a @Horizont: ot bünteti..
division
@Pálinkás Pál: Igen tudom, nem véletlen. Talán ha utánanéznél a tudásának megértenéd miért, és azt is milyen utat járt be élete folyamán mire odáig eljutott. Tudom hogy nem vagy oda az értelmiségi emberekért, de annyira ne hangoztasd. Ennél a cikknél meg azt hiszem nem is ez a lényeg, pláne nem az hogy kinek köszönhette a laborját. Az én nagyobb gyerekeim többek között a lakásukat köszönhetik nekem, nincs ebben semmi érdekes. Nyilván aki tud az segíti a saját vérét. Mindezeknek viszont már úgysincs jelentősége, Dr. Jakab Ferenc meghalt.
Pálinkás Pál
@division: ez így van...érdekelne miért...ja ,és semmi kifogásom az értelmiség ellen, ha nem megalkuvó nyali...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.