Már el is kezdték vizsgálni a Híd a munka világába pénzköltéseit.

Az Integritás Hatóság most beletenyerel a Farkas Flórián-féle támogatási ügybeMTI Fotó: Bodnár Boglárka

Ha még emlékszünk, a Híd a munka világába program a romák munkaerőpiaci helyzetének javítására lett létrehozva 2014-ben. A foglalkoztatási szövetkezet vezetője Farkas Flórián, a Lungo Drom és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, fideszes parlamenti képviselő, miniszteri, majd miniszterelnöki biztos lett – emlékeztet a Népszava. Az eredetileg 5 milliárd forintosra tervezett keretből a Híd a munka világába projekt végül csak nagyjából 1,6 milliárddal gazdálkodhatott, a pénz eltűnt, és a hírek szerint senki nem jutott végül álláshoz a programból. Ezután nem véletlen, hogy több feljelentés is született az ügyben.

Végül a NAV hét év után, 2022 végén bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást.

Annak ellenére, hogy a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is szabálytalanságokat észlelt, ezért visszakövetelte a pénzt. Farkas Flóriánt, akinek meghatározó szerepe volt a projektben, nemhogy gyanúsítottként, még tanúként se hallgatták meg.

Viszont a lap most megtudta, hogy az Integritás Hatóság (IH) leporolja az aktát.

Biró Ferenc, a hatóság vezetője írásban közölte az ORÖ elnöki feladatait ellátó Lakatos Oszkárral, hogy az „európai uniós támogatások végrehajtása vonatkozásában vizsgálati eljárást” indítottak a Híd a munka világába ügyében. Az IH felidézte, hogy a projekt konzorciumi partnereként az ORÖ annak idején öt ingatlant vásárolt. Ezek közül a legértékesebb az a budapesti, Gellérthegy utcai székház, amely – 2014-es áron – mintegy 260 millió forintba került. A másik négy ingatlan Gödöllőn, Pécsen, Salgótarjánban és Zalaegerszegen volt, akkori vételáruk 13,5 és 25,5 millió forint között mozgott.

A hatóság nemcsak az ingatlanok sorsáról kért tájékoztatást, hanem annak a több mint 1,6 milliárd forintnak a visszafizetéséről is, amelyre az Emmi kötelezte az ORÖ-t. Ezen túlmenően az IH kitért arra, hogy 2016-ban az ORÖ 1,3 milliárdos speciális támogatást kapott. A hatóság ennek felhasználásáról is papírokat szeretne látni.

Forrás: Népszava.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Majd lezárják azzal, hogy az EU-s pénzek nem guruló dollárok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@Maccska: na úgye gügye!Aki nem lép a fideSSbe nem lophat csak balesetet!
Billibácsi
Még 10 év mire kiderítenek valamit. Lehet flóri tesó addigra már a temetőben lesz, így aztán a nyomozást le lehet majd zárni.
nemkati
Az IH-nak szépen kiválogatják a feláldozhatók ügyeit, hogy dobjanak valami koncot az ellenzéknek. Meg az EU-nak. Lázas látszattevékenység folyik.
túszulejtettország
Ez az a vizsgálat, aminek nem lesz se eredménye, se következménye. Parasztvakítás az EU felé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.