Csányi Sándor földjeit pedig 20-szor drágábban vette meg Szeged önkormányzata, mint amennyiért kisajátította a termőföldeket.

Átlátszó: a szegedi önkormányzat 17-szeres áron adja tovább a földeket a BYD-nek

Kép: Axefly Vision / Youtube

„Úgy gondolom, hogy mi, gazdák a nemzet szempontjából kiemelkedő tevékenységet végzünk azzal, hogy alapvető élelmiszer alapanyagot állítunk elő igen nagy kockázattal. [...] Ezért kérem Szeged városát, tisztelje meg a gazdálkodókat azzal, hogy korrekt áron sajátítja ki földjeiket”

– ezt egy szegedi környéki gazdálkodó írta az Átlátszónak, miután szembesült a BYD kapcsán kapott kisajátítással. Arról, hogy a földjeit elveszik, a szegedi önkormányzat tavaly szeptemberben értesítette egy ügyvédi iroda útján. A vételár szakértői becslés alapján kimondottan alacsony:

Négyzetméterenként nettó 444, bruttó 563 forintot fizetnek a gazdának.

Az Átlátszó az egyik gazdától megkapta Szeged városa és a BYD között január 30-án kötött ingatlan adásvételi előszerződést. Sok részt kitakartak benne, azonban az kiderül belőle, hogy a kisajátított földeket szakértői vélemény alapján beárazva, a gazdáknak fizetett árnál 17-szer drágábban adja el a város:

A BYD által fizetett vételár négyzetméterenként nettó 19 euró, ami átszámítva és áfával együtt nagyjából bruttó 9350 forint.

A lap emellett arra is kitér, hogy Szeged önkormányzata nettó 22,8 millió eurót, mintegy 8,6 milliárd forintot fizetett több olyan ingatlanért, ami a Csányi Sándorhoz tartozó Pick Szeged Szalámigyár Zrt.-é volt korábban. Vagyis ezeket még drágábban vették meg, mint amennyiért a BYD kapja a földeket:

Csányi Sándor földjeit a gazdákéhoz képest 20-szoros áron, négyzetméterenként nettó 8870, bruttó 11 265 forintért vette meg az önkormányzat.

Az Átlátszó információi szerint éppen ezért több gazda is perre készül, mivel a területük elvesztése jelentős kárt okoz nekik.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
A botka sem tudja átlépni a saját árnyékát!
csak úgy....
@Maccska: = tudálékos buta pötsch! :)
kereső
A kisajátítást megelőzően az érintett ingatlan tulajdonosát a kisajátítást kérő képviselője egy vételi ajánlattal keresi meg, melyre 30 napos jogvesztő határidőn belül reagálhat a tulajdonos. A kisajátítás elkerülése érdekében célszerű, hogy a tulajdonos és a kisajátításra jogosult (például az Állam) egyezzenek meg a kérdésben. A megegyezés során szóba jöhet, hogy a tulajdonos eladja az ingatlanát a jogosultnak, amiért megfelelő piaci árat kaphat. Így a tulajdonos nem kerül hátrányosabb helyzetbe, mintha csak kisajátítási kártalanítást kapna, ami nem minden esetben egyezik az ingatlan piaci értékével.
csak úgy....
@Maccska: = tudálékos buta pötsch! :)
Aki Én
@Maccska: jesszus baszki, te mennyire buta vagy...
Mi a faszt futtatod itt magad szünet nélkül te elmebeteg suttyó?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.